Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-10 17:21:00

Az ATV a CNN központjából tudósított a floridai hurrikánról

4-es kategóriájú hurrikán érte el ma délután Florida partjait. A Michael a szakemberek szerint emberemlékezet óta a legerősebb hurrikán, ami lecsap a félszigetre. Atlantában, a CNN stúdiójából jelentkezett Novák András, az ATV tudósítója, aki a legfrissebb információkat mondta el a hurrikánról.


Novák András beszámolója szerint körülbelül 30 percen belül éri el a szárazdföldet a vihar és 5 órán keresztül várható, hogy pusztítani fog, mielőtt az Atlanti-óceán felé veszi az irányt. Ez idő alatt Florida, Alabama, Texas és Georgia állam egy része lehetnek veszélyben. Összesen 370 ezer ember evakuálását rendelték el a hatóságok csak Floridában a 210-250 km/h-ás széllökésekkel érkező hurrikán miatt.

 

Az ATV tudósítója arról is beszámolt, hogy a CNN 8 riportert küldött a szomszédos államba, akik élőben jelentkeznek a vihar pusztításairól, miközben életüket kockáztatják.

"Elképzelhetetlen pusztítást hozhat"

A Kuba felől érkező viharról Rick Scott floridai kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján így fogalmazott: " a Michael szörnyeteg és elképzelhetetlen pusztítást hozhat". A kormányzó Florida Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős, a hurrikán életveszélyes. "Már túl késő a meneküléshez" - hangsúlyozta Scott. Hozzátette, hogy aki úgy döntött, otthon marad, nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére, hiszen ők is életveszélyben vannak.

A legrosszabb fajta

A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) igazgatója, Brock Long szintén figyelmeztetett: senki ne próbálja megnézni a tenger felkorbácsolt hullámait, aki ugyanis ezzel kísérletezik - mint fogalmazott- "sajnos nem marad életben, hogy elmesélje a látottakat". A Fema mintegy 3 ezer szakembere már a helyszínen van, hogy segítsen - mondta Long, aki szerint a Michael a "legrosszabb fajta hurrikán".

20 millióan élnek arrafelé

"Veled vagyunk, Florida!" - írta Twitter-bejegyzésében szerdán délelőtt Donald Trump elnök, majd - miután a Fehér Házban tárgyalt a katasztrófa-elhárítási hivatal vezetőivel - szintén azt hangsúlyozta, hogy már késő az evakuáláshoz. "A kormányzat segített, de sokan nem akarnak elmenni" - mondta újságíróknak az elnök.  
   
Trump kihirdette a rendkívüli állapotot Floridára, s ez azt jelenti, hogy a déli állam szövetségi anyagi támogatást kap a természeti katasztrófa elhárításához. Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet. A hurrikán várható útvonalában mintegy 20 millió ember él.

Délután 5 órakor Novák András a Fórum című műsorunkba is bejelentkezett Atlantából, a CNN központjából, amit a Facebook-oldalunk élőben közvetített: 

atv.hu

További külföldi híreink