Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-04 17:48:00

Súlyosbodnak az amerikai-kínai katonai feszültségek

A Kína és az Egyesült Államok között kialakult keserű kereskedelmi vita – egy kockázatos incidenssel a Dél-Kínai-tengeren – egyre inkább átterjed a katonai területre.

Súlyosbodnak az amerikai-kínai katonai feszültségek

Az amerikai haditengerészet „nem biztonságos és szakszerűtlen” találkozásnak nevezte, azt, amikor vasárnap egy kínai hadihajó mindössze 41 méterre haladt el egy amerikai romboló mellett, ami elkerülő műveletre kényszerítette az amerikai hajót.

A meredek helyzet megtorló katonai lépés volt amiatt, hogy Donald Trump elnök fokozta Kínával folytatott kereskedelmi háborúját.

Egy volt amerikai haditengerészeti kapitány a CNN-nek azt mondta, hogy a két hajó másodpercekre lehetett az ütközéstől.

Amint azt a hétvégén jelentették, az amerikai Decatur irányított rakéta-romboló vasárnap a Dél-Kínai-tengeren az amerikai „hajózás szabadsága” nevű gyakorlatot végezte a Gaven és Johnson zátonyok 12 tengeri mérföldes körzetében, amelyekre Kína is igényt tart. Kína ellenezte az amerikai hadihajó belépését a zátonyok körüli vizekre – nyilatkozta kedden a kínai védelmi minisztérium.
Peking az incidens után dühösen reagált, mondván, hogy az amerikai „hajózás szabadsága” nevű művelet fenyegeti Kína szuverenitását és biztonságát, és megsérti a két hatalom közötti katonai kapcsolatokat.

Az USA csendes-óceáni flottájának szóvivője ugyanakkor Kínát hibáztatja az incidensért.
A Trump által indított kereskedelmi háború feldühítette Pekinget, valamint az is, hogy 1,3 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket a Kína részéről lázadó tartománynak tekintett Tajvannak.

atv.hu / The Boxing Observer

Ajánlom

További külföldi híreink