Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-31 05:10:00

A mesterséges intelligencia segíti Kína külpolitikai stratégiájának kialakítását

A program óriási mennyiségű adatra támaszkodik, a koktélpartik pletykaitól a kémszolgálatok készítette műholdas képekig, és hozzájárul a kínai diplomáciai stratégiák kialakításához. A diplomácia hasonló a stratégiai társasjátékhoz. Egyik ország lép, a másik pedig reagál, és mindenki nyerni akar.

A mesterséges intelligencia segíti Kína külpolitikai stratégiájának kialakítását

A mesterséges intelligencia (MI) pedig jó a társasjátékokban. Ahhoz, hogy a játék elinduljon, a rendszer elemzi a korábbi játékokat, tanul a vereségekből, vagy ismételten játszik önmaga ellen, hogy olyan stratégiát dolgozzon ki, amelyre korábban az emberek még csak nem is gondolhattak.
Az MI már legyőzte a világbajnokokat sakkban és a Go játékban, ahol a játékos nem fér hozzá minden információhoz, ami ismerős a diplomáciai ügyek világában.

Kutatók szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó diplomáciai rendszer számos prototípusa áll fejlesztés alatt Kínában. A Kínai Tudományos Akadémia építette korai stádiumú gépek egyikét pedig már használja is a kínai Külügyminisztérium.

Kína azon törekvése, hogy a világ vezető szuperhatalmává váljon, jelentősen megnövelte diplomatái terheit és az előttük álló kihívásokat. Az ókori Selyem Utat feléleszteni kívánó Egy Övezet Egy Út kezdeményezés például közel 70 országot foglal magában, a világ lakosságának 65 százalékával.

A példa nélküli fejlesztési stratégia évente 900 milliárd dolláros beruházást igényel az infrastruktúra kiépítéséhez, néhol olyan területeken, ahol magas a politikai, gazdasági vagy környezeti kockázat.

Kutatók szerint az MI „Policy Maker” olyan stratégiai döntéstámogató rendszer, amelyben a végső döntést emberek hozzák majd, de a rendszer a nemzetközi politika stratégiáját nagy mennyiségű adat felhasználásával tanulmányozza, amely a koktél partik pletykáitól a kémszolgálatok készítette műholdas képekig terjedhet.

Amikor egy politikai döntéshozónak gyors és pontos döntést kell hoznia egy konkrét cél elérése érdekében egy összetett, sürgős helyzetben, a rendszer számos legjobb lépés lehetőséget kínálhat, néha egy szempillantás alatt.

Dr. Feng Suáj, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Intézeteinek főmunkatársa, akinek a kutatása az MI -alkalmazásokra összpontosít, elmondta, hogy az MI döntéshozatali rendszer technikájára már annak korai szakaszában figyelmet szentelt.

Többek szerint más nemzetek is hasonló kutatásokat folytatnak az MI felhasználásairól a politikai döntéshozatal területén, bár a részletek nyilvánosan nem állnak rendelkezésre.

Ám kutatók szerint az MI –nek is megvannak a maga problémái. Nagy mennyiségű adatot igényel, amelyek közül néhány bizonyos országokban vagy régiókban nem feltétlenül elérhető.

atv.hu / South China Morning Post

Ajánlom

További külföldi híreink