Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-16 21:02:00

„Lassú és aprólékos munka volt” – megszólalt az egyik búvár, aki segített a thai gyerekek kimentésében

A legrosszabbra számítottak a thaiföldi barlangban ragadt focicsapatot kimentő búvárok. Egy televíziós műsorban meséltek a búvárok, hogy nem gondolták, hogy sikerülni fog a küldetés. A fiúkat még megfigyelés alatt tartják, de csütörtökön már hazamehetnek.

A fiúk még kórházban vannak, de ha minden jól megy, már csütörtökön haza mehetnek. A szülők már látogathatják őket a kórházban, ahol most pszichológiai vizsgálatoknak vetik alá őket. A barlangban komolyabb fertőzéseket is elkaphattak a fiúk elsősorban a denevérektől, ezeket muszáj kizárni Szlávik János, infektológus szerint, ezért is tartották karanténban a gyerekeket. Az ATV Start című műsorában az infektológus arról beszélt, hogy a leptospira baktérium a denevér ürülékében van, amely súlyos tüdő-és agyi szövődményeket okozhat, ezért is fontos a gyerekek megfigyelése.

Közben interjút adott több a mentésen dolgozó búvár. Azt mondták: azt gondolták, nincs sok esélyük, a legrosszabbra számítottak.

„Amikor a függőleges részhez értem, már öt órája lent voltam. Fogalmam se volt, mi merre van, csak akkor, amikor a fejem beleütközött a falba. Így próbálsz meg átjutni és átnyomni egy gyereket, aki fekvő helyzetben van. Percekig elhúzódott egy-egy akadály. A végén sikerült, de nagyon lassú és aprólékos munka volt” – emlékszik vissza az egyik búvár.

Az egyik orvos arról mesélt: a gyerekeknek nyugtatót adtak, nehogy bepánikoljanak a víz alatt.

atv.hu

További külföldi híreink