Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-25 19:53:00

Sarkozy belebukott, Macront is vizsgálják

Vizsgálatot indított a közép-franciaországi Lyon ügyészsége hétfőn Emmanuel Macron tavalyi elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt.

Sarkozy belebukott, Macront is vizsgálják

A vádhatóság az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak helyi szervezetének sikkasztás gyanúja miatti feljelentése nyomán arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit.    

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést azért, mert szerintük a város emberi, anyagi és pénzügyi eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsájtotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére.    

"Nincs semmi új ezekben az információkban, amelyeknek egyetlen célja a lejáratás. A Köztársaságiak lyoni képviselőinek a feljelentése felmelegít egy vitát, amelyet a helyi ellenzék próbál szítani hónapok óta. A városnak már alkalma volt több alkalommal is részletesen válaszolni" - jelezte Gérard Collomb környezete. 

A feljelentést megelőzően David Kimelfeld jelenlegi lyoni polgármester nem tudott kielégítő magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A jobboldal elsősorban azt kifogásolja, hogy a képviselőik nem kaptak meghívást a rendezvényre, amelyen szerintük pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához.   

"Mindenki tudta már, hogy Macron jelölt lesz, ekkor már minket is fogadtak a gazdasági minisztériumban (Macron ekkoriban gazdasági miniszter volt), hogy a jobboldal és a centrum nagy összefogásáról tárgyaljunk. És Collomb azt mondta, hogy segíteni akarja (Macront)" - mondta egy jobboldali forrás a francia hírügynökségnek.    

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.

 Sarkozy bukás

Korábban Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen a párizsi ügyészség kezdeményezte, hogy állítsák bíróság elé a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél a kampányban, jelentették be.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóbeli leleplezés után Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. Az elmúlt évben 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanúja miatt, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak.

atv.hu

További külföldi híreink