Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-21 07:01:00

Az FBI szerint ő volt az ellopott újszülött, aztán kiderítette, mi az igazság

Amikor 1964-ben Paul Joseph Fronczak egynapos kisbabát ellopták egy chicagói kórházból, a rettenetes történet Amerika-szerte címlapokra került. Aztán két évvel később egy elhagyott fiút azonosítottak az eltűnt csecsemővel, és átadták a megkönnyebbült szülőknek. Évekkel később Paul elkezdte vizsgálni, mi történt valójában - és megdöbbentette, amit talált.

Paul Fronczak 10 éves volt, amikor karácsonyi ajándékokra vadászott a szülei pincéjében. Kihúzta a kanapét, és felfedezett három rejtélyes dobozt tele levelekkel, üdvözlőlapokkal és újságkivágásokkal.

Megtudta, hogy 1964 április 26-án anyja, Dora Fronczak kisfiúnak adott életet Chicagóban a Michael Reese kórházban. A kisbabát másnap reggel egy nővérnek öltözött nő magához vette, és állítása szerint orvoshoz vitte. Soha nem tért vissza.

A kórház személyzete észrevette, hogy valami baj van, és hamarosan kétségbeesett keresésbe kezdtek. Azonban a kórház nem értesítette a hatóságokat – sem a baba szüleit – délután 15 óráig. Akkor felhívták az apát, Chester Fronczakot a gyárban, ahol dolgozott.

Ezután elindult Chicago történetének legnagyobb embervadászata, amely 175 000 postai munkást, 200 rendőrt és az FBI embereit érintette. Éjfélig 600 házat átkutattak, de hiába.

Felfedezése miatti izgalmában Paul egy maréknyi újságkivágással felfutott az emeletre, hogy anyját megkérdezze, ezek vajon róla szólnak-e. De a kíváncsisága nem lett kielégítve, és – amikor egyedül volt a házban – gyakran visszasétált a padlásra, hogy még többet olvasson a részletekről. Így ismerte meg a történet következő részét – hogyan került Fronczakékhoz a valóságban.

1966 márciusában Dora és Chester levelet kapott az FBI-tól: New Jersey-ben találtak egy olyan kisgyereket, aki megfelel a fiuk leírásának. A fiút elvitték Chicagóba és hivatalosan magukhoz fogadták. Fronczakék szerető szülőknek bizonyultak, még ha – érthetően – néha túlzottan védték is a gyermeket. Ez néha összeütközéshez is vezetett. Pault egy katolikus iskolába küldték, de szerette a rock zenét és hosszú hajat viselt.

A gimnázium elvégzése után Paul hazament, és Arizonában egy rockbanda basszusgitárosa lett. Öt évvel később, amikor a zenekar felbomlott, visszatért Chicagóba, de hamarosan a hadsereghez csatlakozott egy évre. Ezt követően értékesítőként dolgozott, majd később modellkedett is és színész lett. Végül Las Vegasban telepedett le.
Paul a BBC Radio 2 Jeremy Vine show vendégeként most elmesélte, hogy 2008-ban, amikor egy szülésznő családja egészségügyi múltjáról érdeklődött, lesújtotta, hogy nem igazán tudja, hogyan válaszoljon. 2012-ben aztán egy DNS-tesztből megtudta, hogy „esély sincs arra”, hogy ő Dora és Chester biológiai fia.

Bár Pault New Jersey-ben találták meg, családját Tennessee-ig követették nyomon. Közben DNS-vizsgálata feltárta askenázi zsidó gyökereit. Így jött rá, hogy Jack Rosenthalnak született, és hogy hat hónappal idősebb, mint eddig gondolta.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink