Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-04-07 11:04:00

Washington ismét keresztbe tett az ENSZ BT-nek az izraeli-palesztin viszállyal kapcsolatban

Washington megakadályozta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) egy nyilatkozat kiadását, amely független vizsgálatot követelt volna az aznapi izrael-palesztin összecsapások ügyében. Egy héten belül ez már a második nyilatkozattervezet volt a legújabb, súlyos izraeli-palesztin viszállyal kapcsolatban, amelyet az Egyesült Államok blokkolt a BT-ben - közölték diplomaták.

Washington ismét keresztbe tett az ENSZ BT-nek az izraeli-palesztin viszállyal kapcsolatban

A nyilatkozattervezetet ismét a nem állandó BT-tag Kuvait nyújtotta be, és az arab ország ENSZ-nagykövete elmondta újságíróknak, hogy a dokumentum szövege ugyanaz volt, amint azé a tervezeté, amelynek kiadását Washington a múlt szombaton megakadályozta. Előtte pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár is szorgalmazott egy független és átlátható vizsgálatot a történtek miatt - írja az MTI.


Az Egyesült Államok mindkét esetben a szavazást előkészítő munkát szakította félbe

 - közölte egy neve elhallgatását kérő diplomata. Egy másik - szintén név nélkül idézett diplomata pedig arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a pénteki ülésen a BT 15 tagországa közül 12 támogatta a tervezetet. Nem árulta el, hogy melyik volt az a két ország, amely az elutasító amerikai állásponttal azonosult. Ugyanő elmondta, hogy e pillanatban nem tervezik a BT újabb összehívását.

Rijád Manszur, a palesztinok ENSZ nagykövete az újabb kudarcra reagálva azt mondta: ha az ENSZ legfőbb testülete nem cselekszik az ügyben, akkor elképzelhető, hogy a palesztinok a 193 tagországból álló közgyűléshez fordulnak egy nemzetközi vizsgálat elindítása érdekében.

A Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén a pénteki összecsapásokban a legfrissebb adatok szerint kilenc palesztin halt.


Az izraeli hadsereg azt közölte: megakadályozta, hogy a palesztinok újra és újra megpróbálják áttörni a határkerítést, és "a szabályzat által megengedett módon tömegoszlató eszközöket és éles lőszert vetettek be válaszul" a behatolási kísérletek megakadályozására.

A Hamász a héten arra szólította fel az általa uralt Gázai övezet lakóit, hogy hat héten át tiltakozzanak az "izraeli blokád" ellen. A határnál több ezer palesztin gyűlt össze, akik kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük.

atv.hu

További külföldi híreink