Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-02-21 18:50:00

"Félelmetes és buldózer" - Új főtitkára lesz az Európai Bizottságnak

Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének jelenlegi kabinetfőnöke lesz márciustól a brüsszeli testület főtitkára - jelentette be szerdán Jean-Claude Juncker bizottsági elnök.

"Félelmetes és buldózer" - Új főtitkára lesz az Európai Bizottságnak
Martin Selmayr (Fotó: Twitter)

Az Európai Bizottság heti ülését követő sajtótájékoztatón Juncker arról számolt be, hogy Alexander Italianer főtitkár március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület. Juncker úgy vélekedett, hogy Selmayr kiváló főtitkár lesz, minden képességgel rendelkezik a poszt példás betöltéséhez.

A döntés nyomán az egyesek által "buldózerként" jellemzett Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban.

Sajtóhírek szerint a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett, Juncker jobbkezének tartott német jogász a legbefolyásosabb kabinetfőnök a szervezet történetében.

A kabinetfőnökök a biztosok személyes irodáit irányítják, kulcsszerepük van a döntések előkészítésében. Rendszeres értekezleteiken készülnek azon anyagok, melyek végül a biztosok elé kerülnek. Közülük kiemelkedik a mindenkori elnök kabinetfőnöke, de sokak szerint Selmayr afféle szürke eminenciásként még az elnöki kabinetfőnökök sorából is kiemelkedik. A német pénzügyminiszter egyszer nyilvánosan is szóvá tette, hogy Selmayr olyan dolgokba ártja magát, melyek túlmutatnak kabinetfőnöki feladat- és jogkörein.

A bizottság főtitkára ezzel szemben a testület legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával. Feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan, gördülékeny munkájának biztosítása.

A biztosok csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet. Uniós források szerint azért, hogy megelőzzék a kiszivárogtatásokat, továbbá így akarták elejét venni annak, hogy egyes biztosok esetleg szervezetten tiltakozzanak a kinevezés ellen.

A Politico szerint a brit kormányban sokakat aggodalommal tölt el Selmayr kinevezése, s nem pusztán föderalista meggyőződése miatt, hanem mert "megbízhatatlannak és félelmetesnek tartják",

és így az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépését követő átmeneti időszakban is a tárgyalóasztalnál fog ülni, amikor a jövőbeli viszony kialakításáról lesz szó. Névtelenséget kérő brit illetékesek szerint a kinevezésnek ugyanakkor pozitív oldala, hogy Selmayr "legalább el tud intézni dolgokat, és tudja hogyan kell kormányozni az Európai Unió nagy lomha hajóját (...), ami a főnökéről nem mondható el" - írta a brüsszeli hírportál.

Az új kabinetfőnök Selmayr mostani helyettese, a spanyol Clara Martínez Alberola lesz, ő lesz az első nő, aki betölti a pozíciót. A szerdai ülésen emellett kineveztek öt új főigazgatót, illetve öt főigazgató-helyettest. Közleményében a bizottság rámutatott, hogy a kinevezettek között hat nő és négy férfi van.

A női főigazgatók és főigazgató-helyettesek aránya ezzel 36 százalékra nőtt, ami jelentős előrelépés a 2014. novemberi 11 százalékhoz képest. Juncker a mandátuma elején azt vállalta, hogy ez az arány 2019. október 31-ig eléri a 40 százalékot.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos elmondta, hogy figyelembe vették az érintettek szakmai hátterét és kompetenciáit, illetve a nemek közötti egyensúly szempontját is.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink