Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-02-12 16:50:00

Bármikor nyílt háborúvá alakulhat az Izrael és Irán között évek óta húzódó konfliktus

Kiengedték az intenzív osztályról a szombaton lelőtt izraeli vadászbombázó egyik, súlyos sérüléseket szenvedett pilótáját. Közben izraeli elemzők szerint bármikor nyílt háborúvá alakulhat az Izrael és Irán között évek óta húzódó „árnyék-háború.”

Látszólag visszatért a csend és a nyugalom Izrael északkeleti részére, miután szombaton egy Szíriából felszállt iráni drón megsértette az izraeli légteret. A pilóta nélküli járművet az izraeli biztonsági erők azonnal megsemmisítették, a válaszul légicsapásokat végző egyik izraeli vadászbombázót azonban a szíriai légvédelem lelőtte.

Az F16-os két, időben katapultáló pilótája életben maradt, (6126) egyikük könnyebben, másikuk súlyosan megsérült, de már őt is kiengedték az intenzív osztályról. (7141) Az izraeli elnök vasárnap tett látogatást nála a haifai kórházban.

„A csapatink újra megmutatták, hogy milyen elszántsággal és odaadással küzdenek, hogy elérjék a céljukat: addig nem térnek haza, amíg a küldetésüket nem teljesítették. Ez a legnagyobb értékünk az ellenségeinkkel szemben” – mondta Reuvén Rivlin izraeli elnök a látogatás után.
A helyiek azt szeretnék, hogy az élet menjen tovább, ahogy eddig is, de ők is érzik, hogy ebből még komolyabb konfliktus is lehet.

Az aggodalma úgy tűnik, nem alaptalan. Izrael 12 légicsapással válaszolt az iráni provokációnak tartott incidensre, (7071) súlyos károkat okozva a szíriai és az iráni hadseregnek – nyilatkozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Ezt követően Izrael és Szíria is jelezte, hogy nem áll szándékukban kiterjeszteni a konfliktust, az izraeli hadsereg egyik magas rangú tisztje szerint azonban az Iránnal való összecsapás hosszabb távon nem elkerülhető.

atv.hu

További külföldi híreink