Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-01-18 05:10:00

Van olyan sport, amiben Észak-Korea lekőrözi a világot

Minden szóbeszéd és politikai intrika mellett Észak-Korea részvétele a következő hónap téli olimpiáján Pjongcsangban igazolja majd a régi mondást: „a részvétel a fontos”.

Van olyan sport, amiben Észak-Korea lekőrözi a világot

Phenjan részvétele a téli olimpián még mindig nincs megerősítve, de egyébként is csak két műkorcsolyázójuk indulhat, ők szereztek kvótát. Ugyanakkor vannak olyan sportok, amelyekben Észak-Korea nagyon is jó, és bizonyos esetekben még dominál is. Olimpiai dicsőségük legtöbbjét súlyemelésben szerezték, sportolóik három világ- és két olimpiai rekordot is tartanak.

Vegyük például a nyári olimpiát.

Sokkal több érmet nyertek olyan, nagyobb országoknál, mint például India és Nigéria – összesen 54-et.

2016-ban Rio de Janeiróban az olimpián hét érmet nyertek, köztük két aranyat is, és megnyerték a 20 év alattiak labdarúgó világbajnokságát.

Labdarúgás

Észak-Korea női labdarúgó válogatottja a FIFA-ranglista 11. helyét foglalja el, és, bár a 2019-es világbajnokság kvalifikációját elvesztették, tavaly decemberben megnyerték a Kelet-Ázsiai Labdarúgó Szövetség bajnokságát, előtte pedig a 20 év alattiak világbajnokságát 2016-ban.

A férfi válogatott a 2010-es világbajnokságon csak szűk, 2:1-es vereséget szenvedett Brazíliától, aztán 7:0-ra kikaptak Portugáliától. 2011 után azonban a csapat hírnevén komoly csorba esett, miután öt játékos doppingtesztje pozitív lett. Legutóbbi mérkőzésén Észak-Korea 1-1-es döntetlent játszott Kínával Jorn Andersen norvég edző felügyelete alatt.

Taekwondo

Észak-Korea várhatóan

egy taekwondo demonstrációs csapatot is küld a téli olimpiára, és nem meglepő, mert ez a sport az, ahol uralják a terepet. 

Legalábbis egyik ágát.

Sajnos ez nem az olimpia, vagy Dél-Korea által választott ágazat, hanem a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (ITF) szabályai szerinti ág egy változata.

Idő és pénz

A Pjongcsangban tartott közelmúltbeli nagy nemzetközi versenyen például Észak-Korea 22 aranyérmet nyert, az utána következő legjobb teljesítményű ország pedig Oroszország volt 7-tel.

Időt és pénzt fordítanak arra, hogy ezek a fiatalok megfelelő sportolókká váljanak, és a kiválasztott gyerekeket különleges sportiskolák készítik fel.

A legtöbb észak-koreai részt vesz valamilyen sport- vagy fizikai tevékenységben, ami gyakori a kommunista országokban. A versenyeket a katonaság, az állami szervezetek, vagy a szakszervezetek szervezik. A rendszer akkor virágzik – mondja Michael Madden, az NK Leadership Watch honlap alapítója – ha a lakosságot szervezett tevékenységgel foglalja el.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink