Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-21 18:43:00

Jeruzsálem elismerése: 9 állam Trump mellett, Magyarország tartózkodott

128 állam képviselője fogadta el az ENSZ közgyűlésében azt a határozatot, amely az elnököt a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására szólítja fel. 35-en – köztük Magyarország – tartózkodtak, 9 állam pedig ellene szavazott a határozatnak.

Jeruzsálem elismerése: 9 állam Trump mellett, Magyarország tartózkodott
Az ENSZ rendkívüli közgyűlés New Yorkban

128 állam képviselője elfogadta az ENSZ New York-i közgyűlésében csütörtökön azt a határozatot, amely az amerikai elnököt a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására szólítja fel. 35-en – köztük Magyarország – tartózkodtak, 9 állam pedig ellene szavazott a határozatnak.

Az első sajtókommentárok szerint az ENSZ-határozat ugyan győzelmet jelent a Trump-döntést ellenző palesztinok számára, de a támogató voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. A tartózkodók és a voksoláson részt nem vett államok magas száma szakértők szerint egyúttal azt is jelezte, hogy Washington fenyegetőzései és nyomásgyakorlásai nem maradtak hatástalanok.

Amerika emlékezni fog erre a napra

A közgyűlés vitájában ugyanis az amerikai ENSZ-nagykövet újfent azzal fenyegette meg a 193 tagországot és az egész világszervezetet, hogy amennyiben megszavazzák Trump döntésének elítélését, Washington megvonja a támogatást. Nikki Haley leszögezte: az ENSZ egyetlen voksolása sem változtat az Egyesült Államok döntésén, miszerint áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, mert "ez a helyes lépés". Kifejtette: az Egyesült Államok "úgy fog emlékezni erre a napra, mint amelyen támadás érte a Közgyűlés részéről azért, mert szuverén nemzetként gyakoroltuk jogunkat". Majd hozzátette: "Emlékezni fogunk erre a napra, amikor majd ismét felkérnek bennünket, hogy a világ legnagyobb támogatójaként fizessük be hozzájárulásunkat az ENSZ-nek".

A voksolás előtt Jemen ENSZ-nagykövete "minden békeszerető országot" arra szólított fel, hogy szavazza meg az elítélő határozattervezetet. A nagykövet "a palesztin nép és az arab nemzetek jogai és a világ valamennyi muszlim és keresztény embere otromba megsértésének" nevezte Trump elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. Szerinte az amerikai döntés a nemzetközi jog megsértése is.

A határozat az Egyesült Államokat ugyan nem nevezi néven, de mély sajnálatot fejez ki minden, Jeruzsálem státuszát érintő döntés kapcsán. Úgy szól: minden döntés vagy lépés, amely Jeruzsálem Szent Városának karakterén, státuszán, vagy demográfiai összetételén kíván változtatni semmis, jogilag hatástalan és vissza kell vonni. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai azonban jogilag nem kötelezőek.

Magyarország nem kommentál

A szavazást követően Magyarország ENSZ-nagykövete, Bogyay Katalin annyit mondott, hogy nem kommentáljuk az amerikai döntést, a közel-keleti helyzet tekintetében pedig változatlan Magyarország álláspontja. Az Európai Unió tagjai közül szintén tartózkodott még Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország és Románia is.
 
Ahogy arról portálunk is beszámolt, ritkaságszámba menő ülést tartott az ENSZ 193 tagállamot számláló közgyűlése csütörtökön, hogy szavazzon egy határozattervezetről, amely felszólítaná Donald Trump amerikai elnököt a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására.

A közgyűlés rendkívüli ülésének összehívására azután került sor, hogy az Egyesült Államok hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket.

A megvétózott határozattervezet azt követelte volna az amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, mellyel elismerte a várost Izrael fővárosának. A mostani határozattervezet előterjesztői Jemen és Törökország, ez utóbbi az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) soros elnöke.

Amerika bekeményített

Közben szerdán Trump kemény szankciókat ígért azoknak az országoknak, amelyek ma megszavazzák a határozattervezetet.

"Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat. Hadd szavazzanak csak ellenünk. Sokat megspórolunk. Minket aztán nem érdekel" – hangoztatta Trump újságírók előtt a Fehér Házban.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat. Az ENSZ 193 tagállama közül a legtöbbnek eljuttatott levelében és Twitter-üzenetében is úgy fogalmazott, hogy Trump elnök személye elleni támadásnak veszi a voksolást, az Egyesült Államok pedig névsort vezet majd a renitensekről.

Az értesülések szerint több mint 180 államnak megküldött levélben Haley azt írja, a Trump-kormányzat mindössze azt szeretné, hogy az államok elismerjék az izraeli-amerikai történelmi barátságot és partnerséget, illetve az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezésével kapcsolatos döntését. "Az elnök szorosan figyelemmel kíséri majd ezt a voksolást, és arra kért engem, hogy jelentsem számára, mely országok szavaznak ellenünk. Minden egyes voksot feljegyzünk" – olvasható a dokumentumban, amelybe az AP amerikai hírügynökség betekintést nyert.
    
Az amerikai ENSZ-nagykövet Twitter-üzenete ennél élesebb hangnemet ütött meg: "A világszervezetnél mindig azt kérik, tegyünk és adjunk többet. Így, amikor az amerikai nép akaratából arról döntünk, hová helyezzük a mi nagykövetségünket, nem arra számítunk, hogy azok, akiket támogattunk, ellenünk forduljanak. Csütörtökön szavazáson bírálják majd elhatározásunkat. Az Egyesült Államok jegyezni fog minden szavazatot".

Kiakadtak a palesztinok és a törökök

Rijád al-Malki palesztin és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a világszervezet ülésére tartva élesen bírálták a nyilatkozatokat, s azzal vádolták Washingtont, hogy megfélemlítéssel próbálkozik. Egyben reményüknek adtak hangot, hogy az államok nem hajlanak meg Haley mondatai előtt, és „lelkiismeretük” szerint voksolnak majd.

Cavusoglu szerint egyetlen becsületes állam sem fog meghajolni. „A világ megváltozott. Az a felfogás, hogy erősebb vagyok, tehát igazam van, megváltozott. A mai világ az igazságtalanságok ellen lázong” – tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink