Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-13 07:12:00

Újabb lépés a közös európai hadsereg felé

Hivatalosan is jóváhagyta az EU védelmi rendszerének megerősítését célzó megállapodást az Európai Tanács. A védelmi paktum alapjait a Lisszaboni Szerződés fektette le. A közös programokban a 28 uniós tagállamból 25 vesz majd részt, köztük Magyarország.

Hivatalosan is jóváhagyták az Európai Unió közös védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozását hétfőn a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén. A közös fejlesztésekről, beszerzésekről és missziókról, illetve az európai hadiipar megerősítéséről szóló kezdeményezéssel sok szakember szerint a jövőbeli európai védelmi unió alapjait rakják most le.

Az EU vezetői akkor kezdték el sürgetni a szorosabb együttműködést, miután kiderült, hogy az Egyesült Királyság kilép a tagállamok közül. A védelmi kooperációról novemberben állapodott meg 23 tagország.

„Történelmi lépést teszünk egy olyan megállapodás felé, amely a védelmi együttműködésről szól. Nagy lépés ez az önállóság és az Európai Unió biztonságának irányába. Igazi mérföldkő az európai fejlődésben”

– mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A külügyminiszterek közös nyilatkozatát átadták az EU külügyi főképviselőjének és az Európai Tanácsnak, amely most hivatalosan is jóváhagyta a megállapodást.

„Új szintre emeljük a NATO és az EU együttműködését. Az EU erősíteni akarja a védelmét, nőhetnek honvédelmi kiadásai, az pedig igazságosabb költségmegosztást jelentene a NATO-ban” – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára múlt kedden. Két nappal később Portugália és Írország is jelezte, hogy csatlakozik, így a résztvevő tagállamok száma 25-re nőtt. Az EU-ból távozó britek mellett a máltaiak és a dánok maradnak ki a programból.

„Nem akarjuk katonai szövetséggé változtatni az EU-t. Maradunk politikai közösség, csak szeretnénk a lehető legjobban kihasználni védelmi eszközeinket. Nem akarunk versenyre kelni a NATO-val” – mondta az EU külügyi főképviselője. Hétfőn Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, hogy Európának nem szabad másokra bíznia a biztonságát és a védelmét.

A miniszterek az először végrehajtandó projektek előzetes listájáról is megegyeztek. Ezek egyebek mellett magukban foglalják gyorsreagálású kiberbiztonsági csapatok és egy orvosi egység felállítását, egy logisztikai központ létrehozását, továbbá közös normák megalkotását a katonai rádiózásban.

atv.hu

További külföldi híreink