Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-12-13 06:28:00

Kikapott Trump jelöltje, a demokraták nyerték meg Alabamát

A demokrata párti Doug Jones szenátorjelölt nyerte a keddi előrehozott szenátusi választásokat Alabamában, a Donald Trump amerikai elnök által hivatalosan is támogatott republikánus párti Roy Moore-al szemben, akit azzal vádolnak, hogy évtizedekkel korábban kiskorúakat zaklatott - jelentették hírügynökségek.

Kikapott Trump jelöltje, a demokraták nyerték meg Alabamát
Doug Jones (Fotó: Reuters)

A volt ügyész, Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak a konzervatív Alabamában, tovább apasztva a republikánusok amúgy is hajszál vékony fölényét a szenátusban, ahol most 51-49-re módosultak az erőviszonyok.

"Nemcsak Alabama államban, de az egész országnak megmutattuk az utat, hogy képesek vagyunk összefogni"

- hangoztatta hívei előtt Jones az alabamai Birminghamben. Hozzátette: ez a választás a méltóságról és a tiszteletről szólt. A szavazatok 90 százalékának feldolgozottsága mellett Jones több ezer vokssal vezetett republikánus párti riválisa előtt - írja az MTI.

roy moore (fotó: reuters)Roy Moore (Fotó: Reuters)


Moore viszont nem ismerte el vereségét, támogatói előtt mondott rövid felszólalásában hangsúlyozta: még nincs vége. A kampányát vezető Bill Armistead szerint ez azért van, mert szoros eredmény várható, és az alabamai törvények szerint bizonyos feltételek esetén (fél százalékpont alatti eltérésnél) a voksokat újraszámolják. Ugyanakkor legfrissebb értesülések szerint Jones 1,5 százalékkal vezet.

Trump időközben Twitter-üzenetben gratulált a győztesnek. Ugyanakkor mikroblog-bejegyzésében nem rejtette véka alá: a republikánusok nagyon rövid időn belül ismét versenybe fognak szállni ezért a szenátusi helyért.

A déli Alabamában azért tartottak pótválasztást, mert a korábbi szenátor, Jeff Sessions igazságügyi miniszterként kormánytag lett.

Az előrehozott választás tétje azonban sokkal több volt, mert ezzel a demokrata győzelemmel veszélybe kerül a republikánusok szenátusi többsége.

Botrányok övezték a választást

A hagyományosan republikánus Alabamában a Roy Moore ellen felmerült, súlyos vádak egy csapásra szorossá változtatták a versenyt. Az egykor a „tízparancsolat bírójának” nevezett, 70 éves politikust 2 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Ráadásul az incidensek idején a nők kiskorúak voltak. Mások azt állították, hogy tinédzserként jártak a Moore-ral.

A ultrakonzervatív politikus először részben beismerte a vádakat, majd később tagadta, hogy valaha is találkozott volna a kilenc nő bármelyikével terjedt. A republikánus párt legfelsőbb vezetése kijelentette, nem támogatják a jelöltjüket. Donald Trump a republikánus vezetéssel szembe menve biztosította támogatásáról Roy Moore-t.

A demokrata jelölt, Doug Jones történelminek nevezte az alabamai választást. A progresszív nézeteiről ismert jelölt mellett maga Barack Obama előző elnök kampányolt és telefonüzenetben szólította fel az állam lakóit, hogy a demokrata jelöltet válasszák.

A demokrata párti Doug Jones szenátorjelölt nyerte a keddi előrehozott szenátusi választásokat Alabamában Galéria: A demokraták nyerték a konzervatív Alabamát További képek

 


atv.hu

További külföldi híreink