Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-20 21:20:00

Lemondott az ellenzéki szövetség vezetője Szíriában

Lemondott tisztségéről hétfőn Rijád Hidzsáb, aki a szíriai konfliktus rendezését szolgáló tárgyalásokon a Bassár el-Aszad elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres és politikai csoportok egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti.

Lemondott az ellenzéki szövetség vezetője Szíriában

Hidzsáb, aki korábban Aszad elnök mellett a szíriai miniszterelnöki tisztséget is ellátta, 2012-ben csatlakozott az emigráns ellenzékhez, majd 2015 decembere óta állt a HNC élén. Nem indokolta meg a lemondását, amelyet egy közösségi oldalon jelentett be. Nyilatkozatában ugyanakkor sérelmezte, hogy külföldi hatalmak "a szíriai nép megkérdezése nélkül háttéralkukban" befolyási övezetekre akarják felosztani országát, amivel a szeptember közepén Asztanában kötött megállapodásra utalt. A szíriai konfliktusban érintett Oroszország, Törökország és Irán szeptember 15-én szíriai feszültségmentesítési övezetek létrehozásáról állapodott meg Asztanában.   

A HNC, mióta 2015 decemberében megalakult Szaúd-Arábiában, a szíriai ellenzéki erők legfőbb csoportosulásaként részt vesz az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokon.   

A 2011-ben kitört polgárháború Oroszország 2015 szeptemberében kezdett beavatkozásának nyomán Aszad javára látszik eldőlni. A damaszkuszi rezsim azóta fokozatosan területeket volt képes visszaszerezni az Irán támogatást élvező síita milíciáknak, így a libanoni Hezbollahnak köszönhetően is.  

Szaúd-Arábia szerdától egy kétnaposra tervezett, széles körű konferenciára hívta a szíriai ellenzéki erőket azzal céllal, hogy egyesíteni tudja álláspontjaikat a genfi béketárgyalások következő - november 28-án kezdődő - fordulójára. A korábbi tárgyalási fordulók sorra zátonyra futottak.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink