Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-11-20 19:42:00

A közel-keleti békefolyamatról tárgyalt a spanyol és a palesztin elnök Madridban

A közel-keleti békefolyamat iránti elkötelezettségét erősítette meg madridi találkozóján Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök - közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal a hétfői találkozót követően.

A közel-keleti békefolyamatról tárgyalt a spanyol és a palesztin elnök Madridban

Az eseményről szóló közlemény szerint a spanyol miniszterelnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a béke érdekében szükséges a bizalom feltételeinek megteremtése. Egyebek mellett pedig arról is beszélt, hogy támogatja a palesztin belső megbékélési folyamatot.    

A palesztin elnök a találkozón az egységes és erős Spanyolország támogatását fejezte ki - áll a tájékoztatóban, amely kitér arra is, hogy a két politikus hangot adott aggodalmának a bizonytalan libanoni helyzet miatt, ott az ENSZ helyi békefenntartó missziója (UNIFIL) keretében Spanyolország is jelen van.   

A palesztin vezető 2012-ben járt legutóbb a dél-európai országban. Mostani, háromnapos hivatalos látogatásának kezdetén elsőként VI. Fülöp spanyol király fogadta.     

Mahmúd Abbász ugyanitt elhangzott beszédében elmondta: bízik abban, hogy Spanyolország hamarosan elismeri önálló államként Palesztinát azért, hogy "biztonságban, stabilitásban és jószomszédi viszonyban" élhessenek egymás mellett Izraellel.   

Spanyolország elvben támogatja ezt, azonban azt szeretné, hogy arról legyen konszenzus az EU-ban, valamint, hogy a palesztinok kössenek megállapodást a békéről Izraellel.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink