Nagyvilág

Terrortámadás Barcelonában: 15 halott, több mint 130 sérült

Több merényletre készültek
augusztus. 20. vasárnap 19:21

Nézze meg
augusztus. 19. szombat 19:03

az ATV Híradó összefoglalóját

A spanyol kormány nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét
augusztus. 19. szombat 14:09

Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást - közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják, hogy a támadások mögött álló terrorsejtet maradéktalanul felszámolták 

Mint fogalmazott sajtótájékoztatóján, a terrorellenes szakértőkkel folytatott tanácskozás után döntöttek arról, hogy a 2015 júniusában bevezetett négyes szinten hagyják a készültséget, és nem növelik a legmagasabb ötösre, amely egy újabb terrortámadás bekövetkeztének "nagyon nagy" valószínűségére figyelmeztetne. Ugyanakkor növelni fogják a rendfenntartók számát a közkedvelt turistaközpontok és látványosságok környékén, illetve olyan helyeken, ahol nagyobb embertömegek szokta összegyűlni.

Eltűnt egy ausztrál kisfiú a támadás után
augusztus. 19. szombat 11:19

Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merényletben, a gyereket két napja nem találják - közölte szombaton sydneyi sajtótájékoztatóján Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

"Egy ausztrál apróság, akinek az édesanyja súlyosan megsérült, eltűnt Barcelonában. Úgy gondolom, imádkoznunk kell érte" - mondta Turnbull, és a saját, illetve az országa nevében szolidaritását fejezte ki a spanyol néppel az iszlám terroristák elleni harcban.

Turnbull sajtótájékoztatójával nagyjából egy időben adott hírt a hétéves Julian Alessandro Cadman eltűnéséről a Fülöp-szigeteki kormány is. Sarah Arriola külügyi államtitkár szerint az eltűnt kisfiú egy 43 éves Fülöp-szigeteki nő gyermeke. Az asszony három-négy éve él Ausztráliában, és egy Fülöp-szigeteki unokatestvére esküvőjére utazott Barcelonába. Arriola szerint a merénylet utáni káoszban a kisfiút elsodorták az édesanyjától.

A brit média viszont hírt adott arról, hogy az eltűnt kisfiú ausztrál-brit kettős állampolgár, mert az apja brit. Az apa, Andrew Cadman már elindult Sydneyből a katalán fővárosba, hogy segítsen felkutatni eltűnt fiát.

Tarjányi: Innentől bármikor, és bárhol lecsaphat az Iszlám Állam
augusztus. 19. szombat 8:29

Tarjányi Péter szerint új fejezet kezdődött a terrorizmusban. A biztonságpolitikai szakértő arról beszélt: új elem az Iszlám Állam stratégiájában, hogy most nem olyan országot támadtak meg, ami a listájukon előkelő helyen szerepel, hanem olyat, akik a „középmezőnyben” helyezkednek el. Ezzel pedig végérvényesen új helyzet állt elő, mondhatni vízválasztó volt ez a hét a terrorizmussal folytatott harcban, ugyanis innentől bármikor, és bárhol lecsaphatnak.

Ő lehet a söfőr, még keresik
augusztus. 19. szombat 8:10

Korábban a rendőrség azt gondolta, hogy a 17 éves Moussa Oukabir lehet a támadások kulcsfigurája és egyben a kamiont vezető sofőr is. Közben azonban kiderült, hogy pénteken Cambrilsben lelőtték négy társával együtt.

A feltételezett sofőr azonban a marokkói születésű, 22 éves Younes Abouyaaqoub lehet, aki a spanyol rendőrség szerint még mindig menekülőben van.

Szakértő: Lehetetlen védekezni a gázolásos merényletek ellen
augusztus. 19. szombat 8:02

A korábbiakhoz képest jobban megszervezett, csoportokat összehangoló támadás volt a spanyolországi. Erről az ATV Híradójának nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértő beszélt. Kis-Benedek József szerint hasonló gázolásos támadásra számítani lehet a jövőben is, hiszen egyszerűen kivitelezhetőek és nehéz védekezni ellenük.

Különleges mezfelirattal emlékeznek meg Messiék
augusztus. 18. péntek 21:55

Az FC Barcelona labdarúgócsapatának játékosai vasárnap a Real Betis elleni spanyol bajnoki mérkőzésen a mezükön viselt Barcelona felirattal emlékeznek a terrorcselekmény áldozataira.

A katalán klub pénteki közleménye szerint a hétvégi összecsapáson a játékosok hátán a nevük helyett egységesen "Barcelona" felirat lesz olvasható.

A spanyol szövetség és a liga vezetősége is engedélyezte, hogy ezzel, valamint a mezek elején látható 'TotsSomBarcelona' (magyarul: 'mi mind Barcelona vagyunk') felirattal fejezzük ki tiszteletünket az áldozatok iránt - jelentették be. Korábban arról is döntés született, hogy hétvégén valamennyi spanyol és német bajnoki mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik.

A Sky News információi szerint, 34 országból vannak sérültek
augusztus. 18. péntek 19:49
Lelőtték a fő gyanúsítottat
augusztus. 18. péntek 19:02

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike  - jelentette az El Periódico című katalán napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Eszerint ugyanarról a személyről van szó  -  Moussa Oukabirról -, aki a katalán rendőrség feltételezése szerint a furgont vezette a barcelonai merényletben.