Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-06-16 19:01:00

Juncker: az elhunyt kancellár maga volt Európa

Elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár. Helmut Kohl halálának hírére a német politika valamennyi meghatározó személye megdöbbenéssel és részvéttel, az elhunyt érdemeinek felidézésével reagált.

Juncker: az elhunyt kancellár maga volt Európa
Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe 

- mondta Angela Merkel német kancellár pénteken, a római német nagykövetségén nyilatkozva.

Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg - tette hozzá. A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.

Halála rögtön felidézi ennek a "minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával" - mondta Angela Merkel.

"Maga volt Európa"

Helmut Kohl elhunyt német kancellár


"maga volt Európa", halála pedig mélyen érintett 

- írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken.


"Közeli barát", "valódi bizalmas és szövetséges" 

- ezekkel a szavakkal jellemezte Juncker a néhai német politikust. Kohl "személyesen vezetett és kísért minden európai úton" - tette hozzá.

"Helmut Kohl élettel töltötte meg az európai házat - nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával" - állt a közleményben.

Juncker hangsúlyozta: Kohl nélkül ma nem lenne euró. 

"Kezdettől fogva tudta, mekkora politikai és gazdasági jelentősége, felbecsülhetetlen értéke és ereje van az egységes valutának a kontinens számára" - fűzte hozzá.

Kohl számára Európa mindig is egy békeprojekt volt. Sohasem felejtette el, hogy az európai projekt megmentette a kontinenst a világháború után. Ezért számára ez nemcsak jóléti kérdés volt, hanem egyben közös felelősségvállalás a jövőért - mutatott rá az Európai Bizottság elnöke. Juncker hozzátette: Kohl emlékére félárbócra engedték a zászlót az európai uniós intézmények előtt.

Putyin: Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben - írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Putyin hangsúlyozta, hogy a néhai Kohl kancellár nevéhez a német történelem rendkívül fontos eseményei fűződnek.

"Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is. 

Oroszországban olyan emberként fognak rá emlékezni, aki elvi híve volt az országaink közötti barátság fejlesztésének, és aki óriási mértékben járult hozzá a kölcsönösen előnyös partneri és jószomszédi viszonyhoz" - fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint.

Tajani: az európai népek közötti megbékélés védelmezője volt

Helmut Kohl egy látnok és egy olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta,


örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üzenetében úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa.

Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai - húzta alá a főtitkár.

"A szabadság igaz barátja"

Az idősebb Bush elnök "a szabadság igaz barátjaként" és a második világháború utáni Európa "egyik legnagyszerűbb vezetőjeként" méltatta a volt német kancellárt.

George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a berlini fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában. Közleményében az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat.

"A hidegháború békés befejezése és Németországnak a NATO keretein belül történő újraegyesítése érdekében végzett szoros együttműködésünk életem egyik legnagyobb boldogsága marad" 

- fogalmazott George H. Bush. "Közös törekvéseinkben Helmut Kohl szikla volt, kitartó és erős. Ma gyászoljuk, hogy elveszítettük, de tudjuk, hogy figyelemre méltó élete merészségre és nagyszerű teljesítményekre ihleti majd a jövendő nemzedékek vezetőit" - állt George H. Bush közleményében.

A volt német kancellár halálhírének bejelentésekor a CBS televízió emlékeztetett arra, hogy korábban három amerikai elnök is - Bill Clinton, George H. Bush és George W. Bush - a múlt század második felének egyik legnagyobb európai politikusaként említette Helmut Kohlt.

Macron: egy nagy európait veszítünk el

Nagy európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt pénteken Emmanuel Macron francia elnök.

Helmuth Kohllal egy nagy európait veszítünk el - írta a Twiterren a francia államfő.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron megrendüléssel fogadta Helmuth Kohl halálhírét, aki szavai szerint "Európa és a szabad világ egyik nagy embere volt". "Hazája újraegyesítésének megalkotójaként Helmut Kohl Francois Mitterrand (néhai francia köztársasági elnökkel) együtt Európa egységén és a francia-német viszony elmélyítésén dolgozott" - hangsúlyozta a francia államfő.

Emmanuel Macron szerint "Európánk három nagy alkotása, a schengeni övezet, a közös valuta és az európai védelmi politika beindítása nagyon sokat köszönhet" Helmut Kohlnak, aki "meghatározta a közös emlékezetünket".

Az elnöki hivatal az is jelezte, hogy a francia elnök részvétét nyilvánítja és barátságát fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak és Németországnak.

Történelmi személyiség

Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter közeli, bizalmas barátjának nevezte Helmut Kohlt.


"Ő egy történelmi személyiség volt, aki döntően hozzájárult a német újraegyesítéshez, az európai integrációhoz, valamint a transzatlanti partnerséghez is" 

- olvasható a volt amerikai diplomata közleményében, amelyet a titkársága tett közzé. A németországi Fürthben született Kissinger 1973 és 1977 között volt az amerikai külügyi tárca vezetője.

Nagy államférfi

A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Twitter-oldalán azt írta, hogy Helmut Kohl


"nagy államférfi volt, hazánkért végzett munkájával felbecsülhetetlen érdemeket szerzett".

A CDU és a CDU közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Volker Kauder a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy Helmut Kohl "a legnagyobb kancellárok közé tartozik".

Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét egy Rómába tartó repülőgépen érte a hír, a politikus az olasz fővárosban tesz majd nyilatkozatot Kohl haláláról.

A volt kancellár halálával


"egy nagy államférfi, egy igazán nagy német személyiség, de mindenekelőtt egy nagy európai távozott" 

- emelte ki Sigmar Gabriel külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Az ellenzéki Zöldek társelnöke, Cem Özdemir a párt pénteken kezdődött kongresszusát megnyitó beszédét megszakítva hangsúlyozta, hogy a baloldali ökopárt mindig sokat vitázott Kohllal, de azt mindig is elismerték, hogy nevéhez fűződik a második világháború után történelem "egyik legnagyszerűbb projektje, a német újraegyesítés", amely Európa egysége felé is megnyitotta az utat.

"Egy nagy európai távozott ma közülünk" 

- mondta Özdemir.

Az SPD-től balra álló ellenzéki pártot, a Baloldalt (Die Linke) a szervezet megalapításának tízéves születésnapjára szervezett ünnepség közben érte Helmut Kohl halálának híre. Katja Kipping társelnök részvétnyilvánító Twitter-üzenetében felidézte Kohl egyik legismertebb mondását, miszerint egy társadalom emberségessége nem utolsósorban arról ismerszik meg, hogy miként törődik leggyengébb tagjaival.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink