Nagyvilág

Manchesteri merénylet: Azonosították az összes áldozatot

Ariana Grande jótékonysági koncertet ad
május. 26. péntek 21:15

Ariana Grande amerikai énekesnő pénteken bejelentette, hogy jótékonysági koncertet ad Manchesterben a hétfőn az angliai városban elkövetett robbantásos merénylet áldozataiért.

A 23 éves énekesnő Instagram-oldalán azt írta, a koncert időpontját még nem tűzték ki. Az amerikai énekesnő lemondta több, Londonba és Európába tervezett koncertjét.

"Egész életemben gondolni fogok az áldozatokra, mindig a szívemben lesznek" - fogalmazott pénteki üzenetében Ariana Grande.

"De nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket. Nem hagyjuk, hogy a gyűlölet győzedelmeskedjen" - tette hozzá.

Letartóztatták a hálózat nagy részét
május. 26. péntek 19:52

Letartóztatták a manchesteri terrortámadás mögötti hálózat nagy részét – írja a Skynews. Mark Rowley szerint még maradtak fontos szálak, amin a nyomozás továbbhalad. A terrorelhárítás főnöke azt is elmondta, hogy a hálózatban részt vevők ellen vádat fognak emelni.

Jelenleg nyolc embert tartanak őrizetben, de a rendőrség szerint további letartóztatásokra kell számítani.

Nézze meg az ATV Híradójának összefoglalóját
május. 26. péntek 18:25

Marad a legmagasabb riasztási szint
május. 26. péntek 16:59

A brit belügyminiszter szerint egyelőre érvényben marad a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus fokozatú terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában. Amber Rudd pénteki nyilatkozatában kérte ugyanakkor a lakosságot, hogy a sport- és kulturális rendezvényekben gazdag háromnapos hétvégén nyugodtan vegyen részt a közösségi programokon.

Azonosították az összes áldozatot
május. 26. péntek 16:22

"Bocsáss meg" - Így búcsúzott el anyjától a merénylő
május. 26. péntek 7:48

Ahmed Bin Szalem, a líbiai terrorelhárítási erők (Rada) szóvivője szerint Salman Abedi a támadás előtt néhány órával felhívta anyját, akitől azokkal a szavakkal búcsúzott: "Bocsáss meg". Szalem hozzátette: a manchesteri merénylet feltételezett elkövetőjének Líbiában élő anyját és három testvérét is kihallgatják. Szalem szerint Abedi anyja a kihallgatáson elmondta, hogy fia mindössze négy nappal a pokolgépes támadás előtt hagyta el Líbiát és utazott az Egyesült Királyságba.

A szóvivő közölte azt is, hogy Abedi a telefonbeszélgetésben búcsúzott el anyjától. A líbiai nyomozók a 
manchesteri robbantó fivérének, Hásim Abedinak a tanúvallomására hivatkozva abból indulnak ki, hogy Salman Abedi egyedül cselekedett. A fivér szerint bátyja az interneten talált leírást pokolgépkészítéshez, hogy "dicsőséget szerezzen az Iszlám Államnak" - tette hozzá Szalem.

Az ENSZ támogatását élvező, Tripoliban székelő líbiai nemzeti egységkormány elítélte a 
manchesteri robbantást és közölte, hogy együttműködik a brit hatóságokkal a merényletért felelős terrorista hálózat tagjainak azonosításában. A brit nyomozás ugyanis arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

Helyreállt az információcsere a britek és az amerikaiak között
május. 26. péntek 7:47

Rövid szüneteltetés után, csütörtök este helyreállt a teljes körű információcsere a brit és az amerikai titkosszolgálatok között, miután a brit hatóságok biztosítékokat kaptak Washingtontól arra, hogy az amerikai partnerszervezetek fellépnek a kiszivárogtatások ellen.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka a BBC-nek elmondta: az új biztosítékok hatására ismét kiteljesedett a szoros együttműködés a Five Eyes-partnerországok között. A Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetség az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka (Fotó: Reuters)

Egymillió fontot ajánlott fel két futballklub
május. 26. péntek 6:10

A Manchester City és a Manchester United labdarúgócsapata közösen egymillió fontot (356 millió forint) ajánlott fel a városukban történt robbantásos merénylet áldozatainak megsegítésére. A két élvonalbeli klub honlapján közleményt is adott ki, amelyben kifejtették, hogy reményeik szerint együttes fellépésük "jelképként szolgál" városuk szellemiségének megtörhetetlen erejéről.

Yaya Touré, a City labdarúgója korábban 100 ezer fontot (35,9 millió forint) ajánlott fel az elhunytak családjainak támogatására, illetve a sérültek kezelésére. Az angol városban hétfő éjszaka egy könnyűzenei koncert után elkövetett öngyilkos merényletben 22-en vesztették életüket és mintegy hatvanan sérültek meg.

Törökországnak nincs olyan értesülése, hogy az elkövető Szíriában járt volna
május. 25. csütörtök 18:33

A 22 halálos áldozattal járó manchesteri merénylet elkövetője a támadás előtt Európába tartva átutazott Isztambulon, de nincs arra vonatkozó feljegyzés, hogy Szíriában járt volna - közölték török biztonsági vezetők csütörtökön a Reuters brit hírügynökséggel. Az illetékesek elmondták, hogy nem kaptak előzetes figyelmeztetést az európai országoktól az öngyilkos merénylőről, Salman Abediről, így engedélyezték, hogy továbbutazzon Európába.

Trump: rendkívül aggasztó a bizalmas információk kiszivárogtatása
május. 25. csütörtök 18:03

Rendkívül aggasztó a bizalmas információk kiszivárogtatása a sajtónak, a tetteseket felelősségre kell vonni - írta közleményében Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, miután a brit hatóságok bejelentették, hogy leállítják a manchesteri terrortámadás vizsgálata során begyűjtött értesülések megosztását az amerikai szolgálatokkal, ugyanis ezek rendre eljutottak a sajtóhoz.

"A kormányügynökségektől származó állítólagos kiszivárogtatások rendkívül aggasztóak" - közölte Trump. Hozzátette, hivatalos vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben, az ilyen típusú információk kiszivárogtatása ugyanis komoly biztonsági fenyegetést jelent. Kiemelte, az Egyesült Államoknak minden szövetségese közül Nagy-Britanniával a legszorosabb a kapcsolata.

Fotó: Reuters