Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-19 13:34:00

Putyin: „Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban”

Egyre dagad a botrány a Fehér Házban: először Michael Flynn távozott, majd Trump kirúgta James Comey FBI-igazgatót, most pedig már az elnöki kampány orosz befolyásolását vizsgálják.

Michael Flynn 2012 és 2014 között a katonai hírszerzés vezetője volt. Donald Trump novemberi választási győzelmi után őt jelölte nemzetbiztonsági főtanácsadójának, február 13-án viszont lemondásra kényszerítette, mert kiderült, hogy Flynn többször is találkozott a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, minderről viszont nem tájékoztatta Trumpot, Mike Pence alelnököt pedig félrevezette a találkozók tartalmáról.
 
33 ezer dollár
 
Az FBI és a Pentagon is vizsgálatot indított Flynn altábornagy ellen, miután kiderült, hogy az orosz kormányhoz köthető cégektől fogadott el pénzt, valamint tavaly nyáron a török kormány lobbistájaként tevékenykedett, anélkül, hogy ehhez megszerezte volna az előzetesen szükséges engedélyeket a minisztériumtól. A Pentagon vizsgálata arra a 33 ezer dollárra összpontosít, amelyet a volt altábornagy a Russia Today orosz állami tévécsatornától kapott azért, hogy részt vegyen a tévé gálaestjén.


 fotó: reutersFotó: Reuters


A képviselőház ellenőrzéssel foglalkozó bizottsága nyilvánosságra hozta a katonai hírszerzés egyik levelét is, amelyben a hírszerzés vezetői arra figyelmeztetik a 2014-ben visszavonult Flynnt, hogy visszavonulása után is engedélyeztetnie kell, ha tiszteletbeli konzuli megbízatást, ajándékokat vagy egy külföldi kormányzat által fizetett utazást fogad el.
 

"Ez az amerikai történelem során egy politikus ellen indított legnagyobb egyéni boszorkányüldözés!"

- fogalmazott az elnök.  
 
„Flynn jó fiú”
 
A múlt héten elbocsátott FBI-igazgató, James Comey egyik feljegyzéséből az derül ki, hogy Trump korábban arra próbálta rávenni az FBI vezetőjét, hogy állítsa le a Flynn elleni vizsgálatot, mert a lemondott nemzetbiztonsági tanácsó „rendes srác”. Comey viszont ellenállt ennek a kérésnek. Sajtóinformációk szerint ez vezetett Comey kirúgásához.
 
„Az elnök sem Comey-tól, sem mástól nem kérte egyetlen vizsgálat leállítását sem, beleértve a Michael Flynnt érintőt is” – idézte a Fehér Ház közleményét a BBC. Az amerikai elnök az NBC televíziónak adott interjújában azt mondta, tudta, hogy el fogja bocsátani az FBI igazgatóját, bármit is javasoljanak neki. „Ez egy fecsegő, egy szájhős” – minősítette Comeyt Trump.
 
A kopó

„A lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó és Donald Trump választási kampányának több más tanácsadója a választási kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak vagy e-maileztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel”

- mondták meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek.


 michael flynnMichael Flynn


Emiatt szerdán különleges ügyészt neveztek ki, Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében, aki az orosz kapcsolatot, és a tavalyi elnökválasztás orosz befolyásolási kísérletét vizsgálja. Az előreláthatólag még hónapokig tartó vizsgálat során, Mueller hozzáférhet az FBI és az igazságügyi minisztérium valamennyi titkosított dokumentumához és interjújához, vádat emeltethet, ha szükségét látja, és vádemelő esküdtszéket is összehívhat.
 
Watergate-botrány 2.0
 
A Vox cikke már a Watergate-botránnyal azonosítja a történteket, amelynek végén – miután az elnök le akarta állítani a kampányt érintő FBI-vizsgálatot – Richard Nixon lemondásra kényszerült.
 
A CNN is Nixon példáját idézte, hozzátették: hogy ha Comey szavai hitelesek, akkor az elnök súlyos jogsértést követett el. Maina független szenátora, Angus King felhozta az impeachment gondolatát is, vagyis parlamenti úton mozdítaná el Trumpot.
 
Oroszoknak adott amerikai titkok
 
Majd hét elején újabb bomba robbant. A The Washington Post hétfői jelentése szerint Trump titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon. Meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a lap azt írta, hogy az amerikai elnök arról beszélt Lavrovnak és Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani.


 james comeyJames Comey


„A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. Ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem vitatták meg” – mondta Rex Tillerson külügyminiszter, aki jelen volt a Trump-Lavrov találkozón.
 
Trump a Twitteren reagált a vádakra, azt írta:

elnökként jogában áll a terrorizmussal és a légi közlekedés biztonságával összefüggő információkat megosztani Oroszországgal.

„Donald Trump semmilyen titkos információt nem árult el az orosz külügyminiszternek múlt heti találkozójukon, amit be is tud bizonyítani” - fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: „Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint valamiféle titkokat árult volna el Lavrovnak".

 

 

Szavazzon itt a nap kérdésére

További külföldi híreink