Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-16 09:53:00

Hidegvérrel, a nyílt utcán lőttek agyon egy vezető újságírót

Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A szervezett bűnözésről szóló tudósításairól ismert Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték le ismeretlen tettesek hétfőn.

Hidegvérrel, a nyílt utcán lőttek agyon egy vezető újságírót
A lelőtt újságíró a nyílt utcán

A La Jornada című országos lap újságírójának, az AFP francia hírügynökség munkatársának meggyilkolása megdöbbentette a hatóságokat - közölte a helyi ügyész, Juan José Ríos. A Riodoce hírportál alapítójának családtagjait és kollégáit védelem alá helyezték - tette hozzá.

Az 50 éves Javier Valdez elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt a régióban. Sinaloában működik a nemrég az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín "El Chapo" Guzmán azonos nevű drogkartellje.

Valdeznek több könyve is megjelent a témáról.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közölte: az újságíró az utóbbi időben aggódott biztonsága miatt. A szervezet egyúttal követelte a gyilkosság mielőbbi felderítését, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. A mexikói kormány elítéli Javier Valdez megölését - írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto, a latin-amerikai ország elnöke. A La Jornada egy másik, Miroslava Breach nevű munkatársát alig hat hete lőtték le Chihuahua államban.

A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről.

Az Articulo 19 nevű újságíró-szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a CPJ világviszonylatban az egyik legveszélyesebb országnak tart az újságírók számára. Az erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink