Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-04 19:10:00

Egyházak politikai szerepvállalásáról írt alá rendeletet Trump

Elnöki rendeletet írt alá Donald Trump az amerikai egyházak, a kisebb vallási csoportok és az egyházi jótékonysági szervezetek politikai szerepvállalásának megkönnyítéséről.

Egyházak politikai szerepvállalásáról írt alá rendeletet Trump
Az elnöki rendelet célja - a Fehér Ház megfogalmazása szerint - "a vallásszabadság erőteljes védelme és segítése", továbbá azon "terhek enyhítése", amelyeket az egyházi és vallási csoportok vezetőinek politikai szerepvállalását tiltó törvény jelentett.   

A rendelet felold egy sor, Barack Obama elnöksége idején született korlátozást. Így például ismét lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy - vallási meggyőződésből - megtagadhassák alkalmazottaiktól, hogy a cég által támogatott egészségbiztosításuk fedezze a fogamzásgátlók finanszírozását. Ugyanakkor megkönnyíti a rendelet egy  korábbi örvény előírásainak lazítását is.

Az adóhivatal által szigorúan betartatott törvény szerint az adómentességet élvező egyházak és vallási szervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet. A törvényt ugyanakkor az elnöki rendelet teljes egészében nem mondta ki semmisnek, hiszen ehhez a kongresszus döntése, illetve szavazása lenne szükséges.      

Trump rendelete érintetlenül hagyta Obama volt elnöknek azt a döntését, amely megtiltotta, hogy egyházak, vallási szervezetek megtagadhassák homoszexuálisok alkalmazását. 

A Fehér Házban tartott aláírási ceremónián részt vett Mike Pence alelnök is, aki 2015-ben, akkor még indianai kormányzóként, hasonló törvényt írt alá.    

Az ünnepségen Donald Trump fontosnak mondta, hogy rendeletét éppen az Országos Imanapon írta alá. Az Országos Imanapot 1952 óta évente, mindig május első csütörtökjén tartják az Egyesült Államokban, s ezen a napon arra kérik az amerikaiakat, hogy meditáljanak és imádsággal forduljanak Istenhez.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink