Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-24 07:48:00

Milyen hatásai lehetnek a francia elnökválasztásnak Európára?

Mélyebb együttműködésre lehet számítani Franciaország és az eurózóna országai között, amennyiben Emmanuel Macron nyeri a francia elnökválasztást.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a május 7-i második fordulóba.

Európai hatások

Amennyiben Macron nyeri a második fordulót, a szakértő szerint, egy mélyebb együttműködésre lehet számítani az eurózóna tagállamai között. „Közös költségvetés, közös politikai irányítás, Macron szeretne előrébb menni bizonyos védelmi kérdésekben” – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az ATV Start című műsorában.

A szakértő szerint könnyen lehet, hogy aki nem használ eurót, vagy nem akar csatlakozni az eurózónához, kimarad ebből a „keménymagból”. „Mivel Magyarország ebbe a kalapba tartozik, ez a magyar uniós és Európa politikai érdekérvényesítési képességet jelentősen érintheti” – véli a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy Franciaország helyzete uniós szinten erősödni fog-e, a szakértő így válaszolt: „Amennyiben Macron nyeri az elnökválasztást, és sikerül neki végrehajtania a belsőgazdasági reformokat, növelni a bizalmat a francia gazdasággal szemben és működtetni a német-francia tengelyt, akkor a francia befolyás növekedni fog” – mondta Soós.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink