Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-21 06:56:00

Venezuela: Egy ország a szakadék szélén

Évek óta elképesztő gazdasági recesszió sújtja a dél-amerikai országot, ahol az elnök diktatórikus eszközökhöz nyúl hatalmának megőrzése érdekében. Az elégedetlenség viszont hatalmas, az erőszakos rendőri intézkedések ellenére is milliók vonulnak utcára.

Carlos Moreno három nap múlva töltötte volna be a 18. életévét. Egy rendőr lőtte nyakon, amikor éppen focizni indult a milliós tömegtüntetésen keresztül. A kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

Hasonlóan járt a 23 éves Adreine Gómez is, aki a demonstrációról hazafelé tartva találkozott egy motoros bandával. Mellkason lőtték, a hatalmas vérveszteség miatt ő is az életét vesztette. Vele együtt összesen már kilenc halálos áldozata van azoknak a tüntetéseknek, amik már hónapok óta zajlanak a venezuelai városokban.

Véres utcai harcok, küszöbön a polgárháború

Megfigyelők szerint januártól áprilisig összesen 2138 regisztrált tüntetés volt az országban, csak az elmúlt hónapban hat nagyszabású gigademonstrációra került sor Caracasban, a venezuelai fővárosban. Legutóbb szerdán vonultak az utcára az ellenzéki tüntetők, becslések szerint összesen

6 millió ember követelte a hivatalban lévő szocialista elnök, Nicolas Manduro távozását. 

A békésnek induló megmozdulások szinte minden esetben erőszakba torkollnak, az incidensek száma az elmúlt időszakhoz képest megnégyszereződött. A halálos áldozatokon túl rengeteg a sérült, a hatóságok több száz embert vettek őrizetbe. A rendőrség gumibottal, gumilövedékekkel, vízágyúval, paprikaspray-vel és az utcák lezárásával igyekszik megtörni a tiltakozók lendületén. Esetenként még ennél is tovább mennek, egy alkalommal söréttel lőttek a tüntető diákok közé, nem ritka, hogy az eseményekről tudósító újságírók is komoly verést kapnak.

szerdán hatmillióan vonultak az utcáraSzerdán hatmillióan vonultak az utcára

Az ellenzék azt állítja, a Madurohoz hűséges milíciák valósággal vadásznak a tüntetőkre,

a rendőri erőszak ellen pedig még az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson is felszólalt. A venezuelai elnök szerint viszont a tüntetők „vandálok és terroristák”, akik több ízben megtámadtak hatósági személyeket. Sajtóhírek szerint a carabobói rendőrőrsöt 40 felfegyverzett bűnöző támadta meg, míg a főváros közelében a Nemzeti Gárda két őrét orvlövészek vették célba, egyikük meghalt.

Szakértők szerint véres polgárháborúhoz vezethet, ha az elnök felfegyverzi a Nemzeti Gárda félmilliós civil állományát, valamint aktivizálja a saját szavazóbázisát.

Diktatórikus lépések, puccskísérlet

A küszöbön álló gazdasági és humanitárius katasztrófa miatt már évek óta utcára vonul a kormánykritikus tömeg. Az elmúlt két hónapban azonban tetőfokára hágott a felháborodás Manduro diktatórikus lépéseinek köszönhetően.

Március 29-én a Legfelsőbb Bíróság kormányhű tagjai megfosztották a jobboldali ellenzék által irányított parlamentet minden hatáskörétől, valamint megszüntették több képviselő mentelmi jogát is. A hatalmas nemzetközi felháborodás hatására a döntést három nappal később visszavonták, az ellenzék viszont hangsúlyozta, az elnök kvázi államcsínyt kísérelt meg.

manduro, a kormánypárti ellentüntetésenManduro, a kormánypárti ellentüntetésen

Egy héttel később más eszközt választott a rezsim az ellenzék ellehetetlenítésére,

korrupciós ügyekre hivatkozva eltiltotta 15 évre a közhivatal viselésétől a legnagyobb riválisát, Henrique Caprilest.

Ezzel tulajdonképpen azt akarta elérni, hogy a 2018 decemberi elnökválasztáson senki ne veszélyeztesse a hatalmát.

A demonstrálók az ominózus események után több megmozdulást is tartottak, amelyen előrehozott parlamenti választásokat, Manduro elnök távozásáról való népszavazást és a Legfelsőbb Bíróság kormányhű tagjainak a leváltását követelték. Ez utóbbi nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypárti körökben is megdöbbenést váltott ki. A szocialisták egyik fő szövetségesének számító Luisa Ortega Diaz állami főügyész szerint a bíróság döntése az alkotmányos rend megsértésének minősült.

Manduro foggal-körömmel őrzi hatalmát

Nicolas Manduro 2013-ban vette át az ország irányítását 14 év Chavez-vezetés után. Az elnökválasztáson alig két százalékkal sikerült megelőznie az ellenzék népszerű vezetőjét, Henrique Caprilest. A szocialista vezető igyekezett folytatni elődje politikáját, ami arra épült, hogy az olajexportból származó bevételekből jelentős szociális programokat finanszírozott.

henrique capriles, az ellenzék vezetőjeHenrique Capriles, az ellenzék vezetője

A gazdasági válság, az olajárak esése és a hiperinfláció azonban túlnőtt az elmúlt évtizedekben népszerű felzárkóztatási politikán. Az elégedetlenség végül a 2015-ös parlamenti választásokon manifesztálódott, ahol a jobboldal többséget szerzett a parlamentben. Azóta Manduro kínosan ügyel arra, hogy elhalassza az időszakos voksolásokat érezve a vele szembeni elutasítás hatalmas mértékét.

A kormánypárt hiába igyekszik a brutális válság ellenére ingyenesen biztosított otthonok, autók, DVD-lejátszók és mikrohullámú sütők segítségével növelni népszerűségét,

egy friss közvélemény-kutatás szerint 10-ből 7 választó rossz véleménnyel van a venezuelai elnökről. 

Manduro viszont úgy véli, a kormánya az Egyesült Államok által ösztönzött kapitalista összeesküvés áldozata, a rezsim a gazdasági helyzetet a külföldi beavatkozási kísérletek eredményének tekinti. Elemzők szerint a venezuelai-amerikai kapcsolatok még a Chavez alatt tapasztalt szintnél is mélyebbre süllyedtek.

Hatalmát úgy próbálja meg fenntartani, hogy egyre nagyobb jogkörrel ruházza fel a hozzá lojális hadsereget, valamint a kormányhű legfelső bíróságon keresztül rendszeresen elkaszálja az ellenzék által uralt parlament rendelkezéseit.

a jólét helyett elképesztő nélkülözés és káosz az országbanA jólét helyett elképesztő nélkülözés és káosz az országban

Szakadék szélén az ország

Annak ellenére, hogy Venezuela rendelkezik a világon a legnagyobb kőolaj-tartalékokkal, az országban elképesztően magas a munkanélküliség, hatalmas az infláció, tömeges a szegénység és jelentős az élelmiszerhiány. A Guardian úgy fogalmazott a cikkében, szakadék szélén áll az ország.

Megdöbbentő, de a jelentős olajtartalékok ellenére Venezuela benzinimportra kényszerül, mivel a kevés működőképes finomító miatt nem tudnak elég kőolajat feldolgozni. Még a jelentős import ellenére is elképesztő benzinhiány van az országban, Caracas 290 töltőállomásából csak 90-ben van üzemanyag. Ahol viszont van, ott a hiperinfláció ellenére is hihetetlenül olcsó,

egy liter ásványvíz százszor annyiba kerül, mint egy liter gázolaj. 

Venezuelát rendkívül érzékenyen érinti a kőolaj árának drasztikus csökkenése miatti hiperinfláció is. Az IMF előrejelzése szerint 1660 százalékkal nőnek még idén az árak. Sajtóbeszámolók szerint az emberek sokszor szatyrokban, zsákokban hordják a pénzt a piacra, hogy ki tudják fizetni készpénzben a vásárolt termékeket. Egy közgazdász becslése szerint a bankjegyek előállítása megközelíthetőleg 20 százalékkal haladják meg azoknak értékét.

Márciusban a parlament „humanitárius válsághelyzetet” hirdetett az élelmezés területén, gyakran hetekig-hónapokig nem lehet a boltokban kapni a legalapvetőbb élelmiszereket. Ha szállítmány érkezik, kígyózó sorok alakulnak ki, csak augusztusban 139 éhezéssel kapcsolatos zavargás tört ki az országban. A sorbanállás jövedelmező állássá nőtte ki magát, a tehetősebb középosztály fizet azért, hogy még hajnalban helyettük is sorban álljanak tejért, tojásért, vagy épp WC-papírért, ha arról van szó. A hatalmas hiány felélénkítette a feketepiacot is, bár itt is csak a gazdagok érvényesülnek a harmincszoros árak miatt. A többieknek a kukázás, vagy az elvándorlás marad.

sokan brazíliába menekülnekSokan Brazíliába menekülnek

Rengetegen menekülnek át Brazíliába például, azt mondják, még az utcán is jobb ott az élet, mint Venezuelában nyomorogni. Rengetegen azért migrálnak, mert nem tudják beszerezni a legalapvetőbb gyógyszereket otthon, Manduro még az ENSZ segítségét is kérte ez ügyben.

Gyakran kisgyerekek halnak meg olyan betegségekben, amelyek megfelelő gyógyszer megléte esetén gyógyíthatók lennének. 

A 25 százalék sötét adat Venezuela számára. Ennyi a minimálbérnél kevesebbet keresők, a munkanélküliek és az alultáplált gyermekek aránya. Az elképesztő szegénység mellett a brutális mértékű bűnözés is sújtja az országot, Venezueláé a világ második legrosszabb gyilkossági rátája. Százszor nagyobb esélye van az embernek erőszakos halált halnia Caracasban, mint mondjuk Londonban.

Manduronak a jelek szerint az elképesztő helyzet ellenére sincs kedve távozni hivatalából. Sőt, mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2018-as választás után is folytathassa „sikeres” kormányzását.

atv.hu / CNN / BBC / Guardian

További külföldi híreink