Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-19 18:55:00

Osztrák belügyminiszter a bevándorlásról: le kell zárni a Földközi-tengeri útvonalat

Le kell zárni az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unió területére vezető migrációs útvonalat - sürgette az osztrák belügyminiszter egy szerdai német lapinterjúban.

Osztrák belügyminiszter a bevándorlásról: le kell zárni a Földközi-tengeri útvonalat
A Földközi-tengeren nap mint nap próbálnak átkelni lélekvesztőkön bevándorlók (Fotó: Reuters)

Wolfgang Sobotka a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap hírportálján idézett interjúban kiemelte, hogy az észak-afrikai partokról induló emberek kimentése a tengerből nem jelentheti azt, hogy "Európába szóló jegyet" kapnak, mert így a szervezett embercsempész bandák a hajótöröttek kimentésére hivatkozva továbbra is arra bíztathatják az embereket, hogy gazdasági okokból meneküljenek el az EU-ba.

Az osztrák belügyminiszter jelezte, hogy szükség esetén kész lezárni az Ausztria és Olaszország közötti legfőbb határátkelőt, a Brenner-hágót.

Mint mondta, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy miként alakulhat az Olaszországban partot érő és észak felé igyekvő menekültek száma, de az osztrák hatóságok szoros kapcsolatban vannak az olasz partnerekkel, hogy minden eshetőségre reagálhassanak.

Amennyiben felerősödik a menekülthullám, az osztrák oldalon "órák alatt be lehet indítani a határigazgatást" - fogalmazott Wolfgang Sobotka. A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a közös európai megoldásnak, amely az uniós külső határok hatékony védelmén alapul, és feltétlenül el kell kerülni, hogy 2015 után ismét menekültek tízezrei áramoljanak át ellenőrizetlenül a határokon. "Ez nem fordulhat elő megint, kész, pont". "Egységes Európaként képesnek kell lennünk arra, hogy mi döntsük el, ki jöhet hozzánk és ki az, aki üldöztetés hiányában nem kaphat menedékjogot" az EU-ban - mondta az osztrák belügyminiszter.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink