Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-20 21:57:00

Merkel üzent: "bármikor betilthatom a török kampányrendezvényeket"

A német kancellár hétfőn ismét felszólította a török politikusokat, hogy hagyjanak fel a "náci praktikák" emlegetésével, és leszögezte, hogy a berlini kormány a jövőben is betilthatja a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez.

Merkel üzent: "bármikor betilthatom a török kampányrendezvényeket"

A kormány egyre csalódottabb amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "náci módszerek" alkalmazásával vádolja Németországot az elnöki rendszer bevezetéséről szóló törökországi referendumhoz támogatást kereső gyűlések betiltása miatt.    

"Továbbra is érvényben van az a követelésem, hogy Törökország hagyja abba az összehasonlítgatásokat a nácizmussal és ebben nincs ha és de" - mondta Merkel a sajtónak a világ legnagyobb informatikai szakkiállítását, a hannoveri CeBIT-en.   

"Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek az összehasonlítgatások nem szűnnek meg, Nem fogjuk eltűrni az összes tabu megsértését" - tette hozzá.   

A kancellár emlékeztetett arra, hogy a német külügyminisztérium a napokban szóbeli jegyzékben "félreérthetetlenül" figyelmeztette Ankarát, hogy a török politikusok csak akkor szólalhatnak fel Németországban, ha tartják magukat az ország törvényeihez, amelyek kifejezetten tiltják a kormány rosszindulatú becsmérlését.    

Ha a törvényeket megsértik, "a német kormány fenntartja magának a jogot arra, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket, beleértve a rendezvények jóváhagyásának felülvizsgálatát is" - mondta.   

atv.hu/MTI

További külföldi híreink