Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-20 19:48:00

Megkezdődött a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt Neil Gorsuch szenátusi meghallgatása

Először a bírói függetlenségről és az abortuszról kérdezték őt.

Megkezdődött a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt Neil Gorsuch szenátusi meghallgatása

A 49 éves denveri Neil Gorsuch bírót január végén Donald Trump elnök jelölte a tavaly februárban elhunyt konzervatív főbíró, Antonin Scalia helyére. A szintén elkötelezett konzervatívként számon tartott Gorsuch bírót a szenátus igazságügyi bizottsága hallgatja meg. A nyilvános meghallgatáson néhány tucat ember "Állítsátok meg Gorsuch bírót" feliratú piros trikóban jelent meg.    

Chuck Grassley, a bizottság republikánus elnöke bevezetőjében utalt arra, hogy az új főbíró megszavazására április elején kerül sor, Dianne Feinstein, a bizottság rangidős demokrata párti politikusa pedig arra emlékeztetett, hogy Gorsuchnak azért nyílik esélye, hogy a legfelsőbb bíróság tagja legyen, mert tavaly a republikánusok még azt is visszautasították, hogy meghallgassák a korábbi elnök, a demokrata párti Barack Obama jelöltjét, Merrick Garland bírót.    

"A mi feladatunk az, hogy eldöntsük, Gorsuch bíró ésszerű jelölt-e, a többség álláspontját képviselő konzervatív bíró-e, vagy sem" - fogalmazott bevezető beszédében a kaliforniai Feinstein szenátor, aki a többi között az abortusz jogát biztosító Roe/Wade-törvény fontosságát és e törvény életben tartását hangsúlyozta.    

A vermonti , ugyancsak demokrata párti Patrick Leah szenátor azt fejtegette:  kíváncsi arra, vajon Neil Gorsuch konzervatív nézetei, például az alkotmány értelmezéséről, "többet jelentenek-e, mint filozófiai nézetrendszer, s politikai programmá is válnak-e", ami abortuszellenes és a környezetvédelem ellen fellépő bírói döntésekben testesülhet meg. Neil Gorsuch keddtől kezdi meg álláspontja kifejtését az amerikai társadalmat érintő különböző kérdésekben.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink