Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-19 13:43:00

Visszaszólt Trumpnak a német védelmi miniszter

Németország nem tartozik "óriási összeggel" a NATO-nak és az Egyesült Államoknak a védelemért - válaszolta vasárnap Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Donald Trump amerikai elnök előző napi Twitter-üzenetére.

Visszaszólt Trumpnak a német védelmi miniszter

"Nincs NATO-tartozásunk" - közölte Von der Leyen. "Hibás elképzelés lenne kizárólag a NATO-ra vonatkoztatni a következő évtized közepére elérendő, katonai kiadásokra vonatkozó két százalékos célkitűzést" - tette hozzá a német védelmi tárca vezetője.

"A védelmi kiadásoknak ugyanúgy része az ENSZ békefenntartó misszióihoz, az európai missziókhoz és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz való hozzájárulás"

- szögezte le a terhek tisztességes elosztásáért is szót emelő kereszténydemokrata politikus.

Az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral tartott washingtoni találkozója után szombaton a Twitter mikroblogon azt írta: Németország "óriási összeggel" adós, és jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a "nagyszabású és rendkívül drága védelemért", amelyet Washington nyújt Németországnak. 

Eközben Trump szóvivője vasárnap cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az amerikai elnök a kamerák előtt elutasította volna az újabb kézfogást Merkellel.

"Nem hiszem, hogy hallotta volna" a német kancellár javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy rázzanak újra kezet a fénykép kedvéért

- mondta Sean Spicer a Der Spiegel című német folyóiratnak.

A Bild című német napilap vasárnapi számában "valószínűtlennek" nevezte, hogy Trump nem hallotta az Ovális Irodában közvetlenül mellette ülő német vezető kérését.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink