Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-06 10:45:00

Óriási dráma: Több ezer gyereket erőszakoltak meg papok Ausztráliában

Több évnyi meghallgatás és nyomozás után nyilvánosságra hozták, hogy 1950 és 2015 között az ausztrál papok hány gyermeket zaklattak összesen. Sokkoló adatok.

Óriási dráma: Több ezer gyereket erőszakoltak meg papok Ausztráliában

A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott Királyi Bizottság azt állapította meg, hogy az Ausztrál Katolikus Egyház papjainak a 7 százaléka molesztált gyermeket. Volt olyan papi rend is, ahol 10-ből 4 pap érintett volt hasonló bűncselekményekben.

A bizottság vizsgálódásai során rengeteg bizonyítékot talált a globális szintű visszaélésekre, korábbi jelentések alátámasztották, hogy az Egyesült Államokban, Írországban, Brazíliában, Hollandiában és Németországban is történtek hasonló esetek több más országgal egyetemben.

A Vatikán éppen ezért 2013-ban felállított egy vizsgáló bizottságot az ügyek felgöngyölítésére, 2015-ben pedig Ferenc pápa megfeddte azokat a püspököket, akiknek a fennhatósága alatt ilyen bűncselekmények történtek.

Titkolózás és botrány

Gail Furness főtanácsadó elmondása szerint az áldozatok száma „szívszaggató”.

„A gyermekek (akik kiléptek a nyilvánosságra) figyelmen kívül lettek hagyva, vagy még rosszabb – meg lettek büntetve. Az állításaikat nem vizsgálták ki” – fogalmazott. 

A megvádolt papokat rendszerint áthelyezték egy másik közösségbe, ahol „semmit sem tudtak a múltjukról”.
Furness tájékoztatása szerint a dokumentumokat nem őrizték meg, vagy elpusztították, hogy a titkolózással fedezzék egymást.

Rengeteg áldozat

A bizottság 2013-as megalakulása óta több, mint 50 meghallgatást tartott, amely során alaposan dokumentálták az Ausztrál Katolikus Egyházon belül történt szexuális bűncselekmények részleteit.

A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy 1980 januárja és 2015 februárja között összesen 4444 gyermek esett a pedofil papok áldozatául.

Három különböző kutatás és kihallgatás-sorozat alátámasztotta, hogy a 75 különböző egyházi hivatalhoz tartozó papok 7 százaléka érintett volt a szexuális visszaélésekben.

A lányok esetében tíz és fél év, a fiúk esetében pedig 11,6 év volt az átlagos kor, amikor a bűncselekményeket elkövették velük szemben. 

A feltételezett elkövetők közül 1880 embert már sikerült azonosítani, akik közül 32 százalék szerzetes, 30 százalék pap, 29 százalék egyházi munkatárs és 5 százalék pedig apáca.

atv.hu / CNN

Ajánlom

További külföldi híreink