Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-29 08:00:00

Európa 2016: Véres terrortámadások és váratlan fordulatok

Meglepetések, váratlan fordulatok és véres támadások jellemezték Európa idei évét. A britek többsége úgy gondolta, nem kér többet az európai közösségből, tankok foglalták el az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz-hidat, leváltották Platinit, Portugália focistái nyerték a kontinensviadalt. Összegyűjtöttük 2016 legfontosabb európai eseményeit.

2016. január 1.

Szilveszter éjszaka Németország több nagyvárosában tömeges szexuális zaklatást és lopásokat követtek el, többnyire észak-afrikai férfiak. A hatalmas felháborodást kiváltó bűncselekmények idején a rendőrség tehetetlennek bizonyult, a közszolgálati média késve adott hírt az eseményekről.

a kölni szilveszter helyszíne.A kölni szilveszter helyszíne.

2016. január 16.

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezte a schengeni megállapodást, határellenőrzést vezetett be a gazdasági menekültek kiszűrésének érdekében és úgy döntöttek, hogy az év során csak 37 500 menekültkérelmet fogadnak be.

határellenőrzés az osztrák-magyar határnál.Határellenőrzés az osztrák-magyar határnál.

2016. február 26.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) rendkívüli közgyűlésén korrupcióellenes reformcsomagot szavaztak meg, a FIFA új elnöke a svájci Gianni Infantino lett.

gianni infantino fifa-elnök.Gianni Infantino FIFA-elnök.

2016. március 9.

Gyakorlatilag lezárult az Európába igyekvő migránsok balkáni útvonala, miután e naptól valamennyi itt fekvő állam csak az érvényes útlevéllel és vízummal rendelkező menedékkérőket engedte be, Macedónia pedig teljesen lezárta határát.

kerítés a macedón-görög határnál. (fotó: reuters)Kerítés a macedón-görög határnál. (Fotó: Reuters)

2016. március 13.

A Németországban rendezett tartományi választás az Angela Merkel kancellár vezette CDU visszaesését és a menekültellenes Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését hozta. Az AfD a szeptember 4-i mecklenburg-elő-pomerániai választáson a szociáldemokraták mögött másodikként megelőzte a CDU-t, amelynek támogatottsága a szeptember 18-i berlini választáson mélypontra zuhant.

frauke petri, az afd vezetője (fotó: reuters)Frauke Petri, az AfD vezetője (Fotó: Reuters)

2016. március 17-18.

Az Európai Tanács Brüsszelben elfogadta az EU és Törökország közötti migrációs egyezményt, amely 20-án lépett életbe. E naptól minden illegálisan érkező migránst visszaküldenek Törökországba, ahonnan helyettük egy másik szíriai menekültet fogadnak be, s az EU növelte a Törökországban tartózkodó menekülteknek szóló támogatását.

egy török kikötőváros, ahonnan menekülteket szállítanak a befogadó központokba. (fotó: reuters)Egy török kikötőváros, ahonnan menekülteket szállítanak a befogadó központokba. (Fotó: Reuters)

2016. március 18.

Brüsszelben elfogták a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások főszervezőjét, Salah Abdeslamot, akit kiadtak a francia hatóságoknak.

salah abdeslam.Salah Abdeslam.

2016. március 22.

Brüsszelben 31 halálos áldozatot követelt az Iszlám Állam terrorszervezet által a nemzetközi repülőtéren és az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson elkövetett merényletsorozat.

a brüsszeli terrortámadás egyik helyszíne, a zaventem repülőtér.A brüsszeli terrortámadás egyik helyszíne, a Zaventem repülőtér.

2016. április 20.

Az Európai Bizottság eljárást indított az amerikai Google cég ellen az uniós trösztellenes szabályok megszegése miatt.

fotó: reutersFotó: Reuters

2016. május 5.

Nagy-Britanniában az ellenzéki Munkáspárt jelöltjét, a muszlim Sadiq Khant választották meg London polgármesterének. Skóciában a helyi parlamenti választásokon a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) aratott elsöprő győzelmet.

sadiq khan, london főpolgármestere.Sadiq Khan, London főpolgármestere.

2016. május 9.

Lemondott az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöki posztjáról a korrupciós ügybe keveredett francia Michel Platini, utóda szeptember 14-én a szlovén Aleksander Ceferin lett.

aleksander ceferin. (fotó: reuters)Aleksander Ceferin. (Fotó: Reuters)

2016. május 25.

A francia parlament elfogadta a büntető törvénykönyv reformját, így ezután nem lesz szükség a 2015. novemberi terrortámadások óta érvényben lévő rendkívüli állapot sorozatos meghosszabbítására. A döntés következtében hatalmas tüntetéshullám kezdődött Franciaország szerte.

a francia parlament.A francia parlament.

2016. június 10-július 10.

A Franciaországban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot Portugália nyerte meg.

2016. június 17.

Az EU meghosszabbította az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása miatt 2014-ben hozott szankcióit.

2016. június 23.

A Nagy-Britannia európai uniós tagságáról rendezett népszavazáson a voksolók 51,9 százaléka a kilépésre voksolt (Brexit), ezután bejelentette lemondási szándékát a bennmaradásért kampányoló David Cameron konzervatív kormányfő. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, miután Skóciában az EU-tagságra szavazott a többség, október 20-án társadalmi konzultációra bocsátotta a függetlenségről rendezendő újabb népszavazásról szóló törvényt.

2016. június 25.

Izlandon a független Gudni Jóhannesson nyerte meg az elnökválasztást.

gudni jóhannesson izlandi elnök. (fotó: reuters)Gudni Jóhannesson izlandi elnök. (Fotó: Reuters)

2016. június 28.

Az isztambuli repülőtéren 46 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el, a három csecsen tettes az Iszlám Állammal állt kapcsolatban.

az isztambuli merénylet. Az isztambuli merénylet.

2016. július 13.

A konzervatív Theresa May lett Nagy-Britannia második női kormányfője, fő feladata a brit uniós kilépés levezénylése.

theresa may brit miniszterelnök.Theresa May brit miniszterelnök.

2016. július 14.

A francia nemzeti ünnepen Nizzában 86 ember halt meg, amikor egy tunéziai férfi a tengerparti sétányon ünneplő tömegbe hajtott kamionjával. A terrortámadást az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta magára.

a nizzai terrortámadás helyszíne.A nizzai terrortámadás helyszíne.

2016. július 15.

Hatalomátvételt kísérelt meg a török hadsereg egy része, a puccskísérlet néhány óra alatt összeomlott. Recep Tayyip Erdogan elnök az eseményeket felhasználva leszámolt ellenzékével, tisztogatásokat hajtott végre a hadseregben, a bírói karban, a sajtóban és az oktatási intézményekben. Erdogan fő felelősnek az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónokot nevezte meg, s kérte annak kiadatását Washingtontól.

a puccs éjszakája.A puccs éjszakája.

2016. július 21.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, hogy az orosz atléták az államilag támogatott doppingprogram miatt nem vehetnek részt a riói olimpián, augusztus 23-án a paralimpiáról is kizárták az orosz sportolókat.

2016. július 24.

Elkövette első öngyilkos merényletét Németországban az Iszlám Állam: Ansbachban egy kitoloncolási eljárás alatt álló szíriai menedékkérő hozott működésbe pokolgépet, de csak ő vesztette életét. Négy nappal később a berlini kormány terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő.

az első németországi merénylet helyszíne.Az első németországi merénylet helyszíne.

2016. július 26.

Az Iszlám Államnak esküt tett két férfi a franciaországi Rouen templomában brutálisan kivégzett egy 84 éves papot. A két támadót lelőtték.

a roueni templom környéke a merénylet idején.A roueni templom környéke a merénylet idején.

2016. augusztus 24.

Közép-Olaszországban egy földrengés 298 emberéletet követelt, Amatrice város romba dőlt. Október 30-án a 36 éve legnagyobb földrengés pattant ki a térségben, de ez nem követelt halálos áldozatot.

amatrice a földrengést követően.Amatrice a földrengést követően.

2016. szeptember 16.

Bejelentették, hogy megszüntetik a FIFA és a France Football Aranylabda díját, a FIFA ezután önállóan osztja ki az Év játékosa elismerést.

2016. szeptember 24.

A márciusban gyakorlatilag lezárt nyugat-balkáni migrációs útvonalról egyeztettek az érintett országok vezetői, köztük Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor kormányfő Bécsben.

2016. október 3.

Bejelentették a szakmai Nobel-díjak és a Nobel-békedíj kitüntetettjeinek nevét. Az orvosi-élettani Nobel-díjat a japán Oszumi Josinori; a fizikait a brit David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz; a kémiait a francia Jean-Pierre Sauvage, a brit J. Fraser Stoddart és a holland Bernard L. Feringa; az irodalmit - első rockzenészként - az amerikai Bob Dylan; a Nobel-békedíjat Juan Manuel Santos kolumbiai elnök; a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a brit Oliver Hart és a finn Bengt Holmström kapta. A díjakat december 10-én adták át.

a nobel-díj átadásának gálája.A Nobel-díj átadásának gálája.

2016. október 6.

Megkezdte működését az EU közös határ- és partiőrsége, amelynek létrehozásáról június 22-én született megegyezés.

2016. október 24-29.

A francia hatóságok felszámolták a dzsungel néven ismert calais-i migránstábort, amelynek több ezer lakóját befogadó központokba szállították.

bontják calais-t.Bontják Calais-t.

2016. november 15.

A modern kori Oroszország történetében példátlan módon korrupció vádjával őrizetbe vették Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert, az orosz gazdaságpolitika egyik legfőbb irányítóját, akit Vlagyimir Putyin elnök felmentett tisztségéből.

alekszej uljukajev.Alekszej Uljukajev.

2016. november 20.

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy folytatni kívánja a kormányzást, kancellár-jelöltként indul a 2017-es parlamenti választáson.

angela merkel kancellárAngela Merkel kancellár

2016. november 20.

Erdogan török elnök kijelentette: országa nem ragaszkodik tovább a minden áron való EU-csatlakozáshoz, beléphet az Oroszországot és Kínát tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe is. Erdogan öt nappal később azzal fenyegetőzött, hogy ha - miként erre az Európai Parlament határozatban szólított fel - felfüggesztik az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat, megnyitja a határokat az Európába irányuló migráció előtt.

recep tayyip erdogan török elnökRecep Tayyip Erdogan török elnök

2016. november 27.

A német Nico Rosberg lett a 2016-os Forma-1-es világbajnok.

nico resberg győzelmét ünnepli.Nico Resberg győzelmét ünnepli.

2016. november 27.

Francois Fillon nyerte meg a francia jobboldal államfőjelölt-állító szavazását, majd átvette a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak vezetését.

francois fillon.Francois Fillon.

2016. december 18.

Berlin nyugati részének központjában, a Breitscheidplatzon, az egyik leghíresebb karácsonyi piacon egy kamion belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem ötvenen megsebesültek. A feltételezett gyanúsított egy 24 éves tunéziai menekült, aki Olaszországon keresztül érkezett Németországba, ahol nem kapta meg a letelepedési engedélyt. Kiderült róla, hogy OIaszországban már börtönben ült, és az olasz titkosszolgálat megfigyelte.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink