Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-19 11:06:00

Korrupciós botrány: Tagadja a vádakat az elnök barátnője

Tagadta az ellene felhozott vádakat hétfőn, perének első bírósági tárgyalásán Csoj Szun Szil, a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától ideiglenesen megfosztott dél-koreai elnöknek az ügyben főszerepet játszó barátnője és bizalmasa.

Korrupciós botrány: Tagadja a vádakat az elnök barátnője
A képen fehérben Csoj Szun Szil. (Fotó: Reuters)

A csalással, zsarolással és hatalommal való visszaéléssel vádolt Csoj Szun Szil október vége óta először jelent meg a nyilvánosság előtt, mégpedig az ellene indított per első tárgyalásán. Parlamenti vizsgálóbizottság elé nem volt hajlandó állni, és a dél-koreai jogrend szerint választhatott, hogy esküdtszék vagy egy bírói tanács elé áll, ő az utóbbit választotta.

A vád szerint a 60 éves és Pak Gun Hje államfővel 40 éve baráti kapcsolatot ápoló Csoj beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt,

emellett jelentős összegeket sajtolt ki hazai nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

pak gun hje elnök. (fotó: reuters)Pak Gun Hje elnök. (Fotó: Reuters)
A perben az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Utóbbi testületnek erre 180 napja van. Pak Gun Hje államfői teendőit ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

Az ügyészek szerint Csoj Szun Szil ötlete volt a nagyvállalatok megzsarolása, az elnök csak belement ezekbe.

Tekintve, hogy Csoj október 31-én, ügyészségi kihallgatása után azt mondta újságírók előtt: olyan bűnöket követett el, amelyekért megérdemli a halált, jelentős fordulat, hogy most a bíróság előtt minden vádpontot tagadott. Azt is tagadta, hogy bármilyen ügyben befolyásolta volna az elnök döntéseit - jelentette a Yonhap hírügynökség. Csojt 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, ha bűnösnek találják. A pernek tíz további vádlottja van, kisebb korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink