Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-06 14:29:00

Fordulat: Merkel betiltaná a burka viselését

Európától függ Németország sorsa és jóléte, ezért a németeknek mindent meg kell tenniük azért, hogy ne gyengüljék tovább az EU - hangoztatta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden pártja esseni kongresszusán.

Fordulat: Merkel betiltaná a burka viselését
Angela Merkel a CDU kongresszusán. (Fotó: Reuters)

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, hogy a válságok megoldásának eddig azzal a reménnyel lehetett nekilátni, hogy az EU megerősödve kerül ki a nehézségekből, de a szinte elképzelhetetlenül súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így 2016-ban "a világ kifordult a sarkaiból".

Ebben a helyzetben az EU stabilizálására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy meggyengülve kerüljön ki a válságok örvényéből - mondta Angela Merkel. Aláhúzta, hogy valamennyi tagországnak be kell tartania a stabilitási és növekedési paktum előírásait,

a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) folyamatában pedig nem szabad engedni a tagság előnyeinek "kimazsolázását",

Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az uniós belső piachoz, ha elfogadja a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elvét.

Merkel betiltaná a burka viselését

Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek - hangoztatta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden pártja esseni kongresszusán.

Angela Merkel beszédében aláhúzta, hogy nem ismétlődhet meg többé a tavalyi menekültválság, "nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, mint 2015 nyárutóján". Akkor Németország "rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben" cselekedett, és gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített - tette hozzá.


A pártelnök-kancellár többek között arról is beszélt, hogy távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek,

tiltani kell a burkaviselést és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is.

Kemény kampányra készül Merkel

"Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) 2017-ben." Erről is a CDU kongresszusán beszélt Angela Merkel. A CDU-nak úgy kell majd küzdenie a baloldal győzelme ellen, hogy folyamatosan támadják jobbról - emelte ki beszédében a pártot 2000 óta vezető politikus, aki a tisztújító kongresszuson ismét - kilencedik alkalommal - megpályázza az elnöki tisztséget.

Mint mondta, nagyon sokan bíztatták a folytatásra, de ehhez támogatásra van szüksége. A választási küzdelem megvívásához "segítenetek kell nekem" - húzta alá Angela Merkel. A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy a szociáldemokraták (SPD) kormányt alakíthassanak a Baloldallal és a Zöldekkel - tette hozzá. A CDU és a bajor CSU szövetsége mindig is az egyetlen igazi néppárt volt Németországban, és az is marad, akkor is, ha nem értenek egyet mindenben - mondta Angela Merkel.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink