Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-07-20 08:28:00

Felrobbant egy ismert orosz újságíró (videó)

Ismert orosz újságíró robbant fel saját autójában Ukrajna fővárosában, Kijevben. Petro Porosenko ukrán elnököt sokkolták a történtek, amelyekre "nincsenek szavak." Twitter-bejegyzésében fejezte ki legmélyebb fájdalmát, hiszen személyesen ismerte az újságírót.

Felrobbant egy ismert orosz újságíró (videó)
Pavel Sheremet (Forrás: Twitter)

Éppen reggeli munkájába tartott Pavel Sheremet, amikor autója indításakor bekövetkezett a detonáció. A gépjármű, amely teljesen leégett, élettársa, az Ukrainskaya Pravda hírportál társalapító-vezetője, Alyona Pritula tulajdonában állt. Ő azonban nem tartózkodott az autóban. Kollégáik szerint az utóbbi időben mindketten panaszkodtak arra, hogy valakik megfigyelik őket.


Az újságíró halálát megerősítette az ukrán főügyészség is. Anton Gerashchenko, ukrán parlamenti képviselő és a belügyminiszter tanácsadója úgy véli, "nincs kétség affelől, hogy egy elrőe beszerelt robbanószerkezet okozta a detonációt, amelyet vagy egy frekvencia-indukciós biztosíték vagy egy óra hozhatta működésbe." A rendőrség előzetesen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet.

Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet újságírói tevékenysége miatt ölték meg.

Sheremet elismert orosz újságíró-politikai elemző volt, aki írásaiben főként Oroszország és Ukrajna kapcsolatával illetve a poszt szovjet tagköztársaságok fejlődésével foglalkozott. Öt évvel ezelőtt költözött Kijevbe, de megtartotta orosz állampolgárságát.

Főként televíziós újságíróként vált ismertté. A kilencvenes években a fehérorosz médiában dolgozott, Aljakszandr Lukasenka elnök rendszerének ellenzőjeként jellemezte magát. A kilencvenes évek végétől több orosz televíziónak, köztük az ORT-nek dolgozott, tudósítóként, szerkesztőként, illetve műsorvezetőként. 2012-től lett saját blogja az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálon, majd egy történelmi ismeretterjesztő weboldalt is alapított. 2015 szeptemberétől 2016 áprilisáig az ukrajnai Vesztyi hírrádió egyik műsorvezetője volt.

a felrobbant autó kijevben. (fotó: reuters)A felrobbant autó Kijevben. (Fotó: Reuters)

Petro Porosenko ukrán elnök a Facebookon közzétett üzenetében azt írta, hogy sokkolta őt az újságíró halála. Felszólította a hatóságokat, hogy mihamarabb kerítsék kézre a bűncselekmény elkövetőit. Jurij Lucenko főügyész szintén a Facebookon azt írta, hogy robbantásos merénylet végzett az újságíróval. Ígéretet tett arra, hogy kollégáival mindent megtesznek a bűnügy felgöngyölítésére. A helyszíni vizsgálatba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Az újságot 2000-ben alapította Pritula és a grúz származású ukrán újságíró Georgy Gongadze, akit 2000. szeptember 17-én gyilkoltak - írja a Russia Today. A nyugatosnak tartott hírportál rendkívül kritikus hangot ütött meg annak idején oroszbarát vezetőkkel, Leonyid Kucsma és Viktor Janukovics volt elnökökkel szemben, számtalan tényfeltáró anyagot közöltek hatalmi visszaélésekről és állami korrupciós ügyekről.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink