Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-07-07 19:56:00

Kiszivárgott: Brüsszelben nem voltak felkészülve egy terrortámasra

Nyilvánvalóan nem volt felkészülve egy esetleges terrortámadásra a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér: a katasztrófavédelmi előírások szerint elkészített mentési tervben ugyan szerepel, hogy mi a teendő egy esetleges repülőgép-szerencsétlenség idején, a terrorista merénylet eshetőségét azonban nem részletezik - írta csütörtökön egy szakértői jelentésre hivatkozva a Le Soir című belga napilap.

Kiszivárgott: Brüsszelben nem voltak felkészülve egy terrortámasra
Ami a robbantás után maradt.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem légikikötőben és a Maelbeek metróállomáson terrortámadást hajtottak végre az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjai. A terrortámadásban 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek, utóbbiak között két magyar is volt.

A repülőtéri merénylet körülményeit kivizsgáló bizottság egyelőre csak a belga parlamentnek mutatta be szakértői jelentését, de annak több részlete a médiába is kiszivárgott. A szakértők egyebek mellett bírálták, hogy a támadást követően a hatóságok nem hangolták össze megfelelően a mentési munkálatokat.

A jelentés szerint a repülőtéren a merényletet követően például nem vált egyértelművé, hogy a rendőrség berkein belül ki adja ki a végső utasításokat a mentésre vonatkozóan, és nem volt jelen megfelelő számú rendőr.

Ezen felül túl lassú volt a kommunikáció az egyes egységek között. Sőt, a beszámoló szerint a támadás idején és azt követően mindössze egyetlen olyan rendőrkutya volt szolgálatban, amely kiszagolhatta volna az esetlegesen még a repülőtéren elrejtett robbanóanyagokat.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink