Nagyvilág

(18+) Ismét vérfürdőt rendeztek Isztambulban: 42 halott, 239 sebesült

Azonosították az egyik elkövetőt
június. 30. csütörtök 11:59

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik csecsen tagja, Oszman Vagyinov orosz állampolgár volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek - írta a Hürriyet című török napilap csütörtökön az internetes oldalán.

Az újság értesülését hivatalosan még nem erősítették meg. A másik két támadó kilétéről ellentmondásos információk keringenek a török sajtóban. A Milliyet című lap szerint tádzsikok voltak, a Habertürk szerint csecsenek, míg a Yeni Safak úgy tudja, hogy egy üzbég és egy kirgiz személy lehetett a két társelkövető. Ugyanakkor egybehangzóak a híradások arról, hogy mindhárman az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkeztek Törökországba. Május végén orosz útlevelekkel szöktek át a határon. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást.

Bécsben leszállítottak két családot egy törökországi járatról
június. 30. csütörtök 11:58

Rendőri akció okozott riadalmat a bécsi Schwechat repülőtéren szerda este, amikor leszállítottak két családot egy törökországi járatról, az osztrák belügyminisztérium azonban tagadja, hogy terrorveszélyről lett volna szó.

A rendőrség közlése szerint tervezett akcióról volt szó, mivel előzetes értesülések szerint a két család információt tud szolgáltatni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetről. A rajtaütést az országos, valamint a stájerországi alkotmányvédelmi hivatal, és a terrorizmus elleni küzdelemért felelős szerv irányította.

A Bécs közelében fekvő schwechati repülőtéren az isztambuli merényletet követően fokozták a biztonsági intézkedéseket. Wolfgang Sobotka belügyminiszter közlése szerint megnövelték a járőröző rendőrök számát, és a biztonsági erők felkészültek arra, hogy minden gyanús helyzetet felderítsenek.

Világszerte megemlékeztek az isztambuli támadásokról
június. 30. csütörtök 6:35

A párizsi Eiffel-torony is fehér-piros színekkel emlékezik az áldozatokra

A CIA igazgatója szerint az Iszlám Állam lehet az elkövető
június. 30. csütörtök 6:30

John Brennan, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) igazgatója a Külügyi Tanácsban tartott előadásában szerdán úgy vélekedett, hogy az isztambuli repülőtéri merénylet az Iszlám Állam terrortámadásainak jegyeit viseli. A CIA vezetője szerint a terrorcsoport valószínűleg terrorakcióval próbálkozik majd az Egyesült Államok ellen is, vagy a Közel-Keleten, vagy amerikai területen.

"Óvatosságra intek bárkit, aki azt hiszi, hogy az Egyesült Államok hermetikusan lezárható, bezárható és az Iszlám Állam nem számol az óvintézkedésekkel" - fogalmazott Brennan a Külügyi Tanács washingtoni rendezvényén.  Brennan már pár héttel ezelőtt a kongresszus egyik bizottsága előtti meghallgatáson is arra figyelmeztetett, hogy nem sikerült meghátrálásra kényszeríteni az Iszlám Államot, és még több támadásra, valamint az úgynevezett "magányos farkas" merénylők gyakoribb feltűnésére lehet számítani Nyugat-Európában. Brennan egyébként ugyanezen figyelmeztetését elmondta szerdán reggel a Yahoo Newsnak adott interjújában is.

42-re emelkedett a halottak száma
június. 29. szerda 22:19

Az isztambuli terrortámadás áldozatainak száma 42-re emelkedett - jelentette a török Anadolu hírügynökség. A sérültek között pedig ukrán állampolgárok is vannak.

Képek az elkövetőkről
június. 29. szerda 19:03

Sárközy Miklós egyetemi tanár az ATV Nap híre című műsorában elmondta, hogy bár a világsajtóban három elkövetőről beszélnek Törökországban már hét személyt gyanusítanak az isztambuli repülőtért ért támadásokért. A Twitteren közben megjelentek képek is az elkövetőkről az légikikötő felvételeit felhasználva.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Két francia és egy kanadai állampolgár is megsérült
június. 29. szerda 18:42

Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy az isztambuli támadásban két francia állampolgár sérült meg, míg a CBC hírportál egy kanadai utas kórházi ápolásáról ír.

Az amerikai elnök telefonon beszélt a török államfővel
június. 29. szerda 18:18

Barack Obama amerikai elnök szerda reggel telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, részvétét fejezte ki és segítséget ajánlott neki. Az amerikai elnök határozottan elítélte az isztambuli repülőtéren kedden elkövetett öngyilkos robbantásos támadást, és együttérzéséről biztosította a török népet.

A Fehér Ház "minden támogatást megad, amely a vizsgálat során a török hatóságok hasznára válhat, és lépéseket teszi, hogy tovább erősítse a biztonsági helyzetet az országban" - tudatta Josh Earnest elnöki szóvivő. A Fehér Ház már kedd este, nem sokkal a terrorakciót követően közleményt adott ki, melyben elítélte a támadást, és hangsúlyozta az "elszakíthatatlan" amerikai-török kapcsolatok jelentőségét, valamint megerősítette támogatását Törökországnak, amely az Egyesült Államok szoros NATO-szövetségese is.

Kövér László részvéttáviratot küldött
június. 29. szerda 18:17

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Ismail Kahramannak, a török parlament elnökének küldött részvéttáviratában mély megrendülésének adott hangot az isztambuli Atatürk repülőtéren kedden történt, számos halálos áldozatot követelő merénylet miatt.

Az utóbbi hónapok merényletei
június. 29. szerda 14:45

- 2016 június elején tizenegyen haltak meg - köztük 7 rendőr - egy Isztambul belvárosában elkövetett pokolgépes támadásban. A merénylet célpontjai rendőrök voltak.

- 2016 márciusában kurd fegyveresek öltek meg 35 embert Ankarában, Isztambulban pedig 4-en vesztették életüket egy öngyilkos merényletben

- 2016 februárjában egy katonai konvojt ért támadás Ankarában, 28-an haltak meg

- 2016 januárjában az Iszlám Állam egyik tagja robbantott Isztambulban, 12 német turistát megölve

- 2015 októberében két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kurd béketüntetésen Ankarában, több mint 100 ember halt meg a támadásban.