Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-06-24 06:21:00

Bejelentette lemondását David Cameron - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

A Nagy-Britannia EU-s tagságáról szóló népszavazáson 72 százalékos részvétel mellett 17,4 millió szavazattal a Brexit-tábor győzött. Az eredmény megdöbbentette a vezető európai politikusokat, hiszen a közvélemény-kutatások és az exit poll eredmények még a maradás-pártiak győzelmét vetítették előre. 30 éves mélypontra zuhant a font, jelentősen gyengült a forint. David Cameron bejelentette, októberben lemond miniszterelnöki posztjáról.

 • London kiválna Nagy-Britanniából

  június 24.péntek 20:19

  Londoniak tízezrei írtak alá pénteken egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy a főváros váljon függetlenné, és maradjon az Európai Unió tagja. Délutánig több mint 40 ezren írták alá az interneten a Sadiq Khan főpolgármesterhez intézett felhívást, hogy "nyilvánítsa függetlennek Londont az Egyesült Királyságtól, és nyújtsa be a visszacsatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz".

  Nagy-Britanniában a választók közel 52 százaléka a kilépésre szavazott, 
  Londonban viszont 60 százalék a maradásra. "London nemzetközi város, és Európa szívében akarunk maradni" - hangzik a petíció szövege. "Lássuk be, hogy nem azonos a véleményünk az ország többi részével. Ahelyett, hogy egymás ellen szavazunk minden választáson, kezdeményezzük hivatalosan a válást, és maradjunk együtt barátainkkal a kontinensen" - írták a javaslat megfogalmazói.

  Sadiq Khan egy nyilatkozatban pedig azt követelte, hogy 
  London a maga nevében, külön is részt vehessen a kiválási tárgyalásokon. "Létfontosságú, hogy London hallathassa a hangját a téma megtárgyalásakor, akárcsak Skócia és Észak-Írország", az a két régió, amely szintén a bennmaradásra szavazott - írta. "Létfontosságú, hogy az egységes piac tagja maradjunk" - tette hozzá.

 • Clinton a "bizonytalanság időszakáról" beszél

  június 24.péntek 20:15

  A demokraták várható elnökjelöltje, Hillary Clinton pénteken  a "bizonytalanság időszakának" minősítette az Egyesült Királyságban született döntést az Európai Unióból történő kilépésről, és úgy vélekedett, hogy ez emelte a tétet a novemberi amerikai elnökválasztáson is. Clinton szerint e bizonytalan időszakban kivált szükség lesz nyugalomra és megfontolt, tapasztalt döntéshozóra a Fehér Házban, hogy megvédhessék az amerikai polgárokat, és az Egyesült Államok barátait és szövetségeseit is.

 • Tárgyalásokba kezdenek a tagállamok

  június 24.péntek 20:14

  A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó "huszonhetek" informális tanácskozására is sor fog kerülni az európai uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetőknek küldött pénteki meghívólevelében.

  Donald Tusk fontosnak tartotta, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői David Cameron brit kormányfővel, de nélküle is megvitathassák a történteket és a következő lépéseket. Mint írta, kedden huszonnyolcas körben tárgyalnak az uniós állam-, illetve kormányfők, a szerdai napon azonban már csak a bennmaradók maradnak majd Brüsszelben, hogy a britek kilépésének következményeiről és a "kiválási folyamatról" egyeztessenek.

  A szerdai ülésnapon nem kizárólag Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről lesz szó, a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.
  Sajtóhírek szerint Donald Tusk telefonon egyeztette David Cameronnal a kedden kezdődő uniós csúcstalálkozó programját.

 • A franciák 35 százaléka is a kilépésre voksolna

  június 24.péntek 20:13

  A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből. A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.

  A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.
  A felmérés csütörtökön és pénteken 1011 felnőtt korú francia állampolgár megkérdezésével készült.

 • Sarkozy: újra kell alapítani az EU-t

  június 24.péntek 20:05

  Nicolas Sarkozy volt francia államfő olyan új európai szerződést szorgalmazott pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az Európai Unió bővítési folyamatának leállítását is előírná.

  "A brit nép választott és a józan ész azt diktálja, hogy kimondjuk, az elutasításnak ezt az érzését sok francia és sok más európai is osztja. Amit kimondott a brit nép, azt más népek is kimondhatják Európában. Nem tehetjük meg, hogy ezt nem vesszük tudomásul" - fogalmazott a volt köztársasági elnök. A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak elnöke az Európai Unió "hatalmas válságáról" beszélt és "sürgősnek" nevezte az Európai Unió "alapvető újraalapítását" egy új szerződéssel. 

  nicolas sarkozy (fotó: reuters)Nicolas Sarkozy (Fotó: Reuters)
  "Európának a britek nélkül is működnie kell, és egyébként van időnk átgondolni a viszonyunkat a szomszédos országgal" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy, aki szerint a 27-ek Európája nem működhet többet a korábbi módon. A volt elnök ezért azt kérte, hogy az európai állam- és kormányfők döntsenek olyan új európai szerződés kidolgozásáról, amely "megmutatná a kontinens népeinek, hogy Európa eltökélt abban, hogy a sorsát kézbe veszi".

  Nicolas Sarkozy öt pillért javasolt az új szerződéshez: Európa külső határai ellenőrzésének megerősítését, az eurózóna gazdasági kormányának beindítását, az EU kompetenciáinak mintegy tíz stratégiai pontban való meghatározását és a korábbiaknál jobb intézményi működést. A volt elnök szerint "Európa bővítésének folyamatát pedig egyértelműen le kell állítani egy újabb döntésig, mert Törökországnak nincs helye" az EU-ban.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • Új népszavazást akarnak a britek?

  június 24.péntek 20:03

  Több mint 100 ezer ember írta alá péntek délutánig az EU-tagságról szóló újabb brit referendum kiírását célzó petíciót a brit parlament internetes oldalán. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően fontolóra kell vennie a petíció vitára bocsátását. A petíció egy új szabály elfogadását célozza, amelynek értelmében a népszavazáson legalább 60 százalékkal kell nyernie valamelyik oldalnak, 75 százalékos részvétel mellett. Ellenkező esetben újabb fordulót, azaz újabb népszavazást kell kiírni.


  Az eredmények szerint a csütörtöki népszavazáson a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. A brit választási bizottság a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson mintegy 33 és fél millióan vettek részt, a szavazásra jogosultak 72 százaléka. Magyar idő szerint délután 6 órakor már több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze, és a britek olyan rohamtempóban látogatták a parlament petíciós oldalát, hogy egy  időre össze is omlott.

 • Brexit-sokk: Zuhanó árfolyamok

  június 24.péntek 19:54

  Fekete péntek a börzéken, hektikus kereskedésben, zuhanó indexekkel zártak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék. A  befektetők aggódnak, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül, amely továbbterjed a kontinentális Európára, a globális növekedés lelassul, ráadásul a brit példa ragadós lehet.

  A nyitás után az első pánikban a legtöbb tőzsde jóval 10 százalék fölötti veszteséget szenvedett el, majd némi korrekció indult el. Zárásig a nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 6,82 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 7,67 százalékkal zuhant. London még viszonylag jól megúszta, az FTSE-100 index csak 3,22 százalékkal süllyedt. Milánó viszont 12 százalékkal, Madrid pedig több mint 10 százalékkal esett.

 • Irán: A britek most megfizetnek a gyarmatosításért

  június 24.péntek 19:51

  Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka szerint a britek megfizetnek "a gyarmatosítás éveiért és az emberiség elleni bűneikért" azzal, hogy csütörtökön kiszavazták magukat az Európai Unióból. Mindezt Maszúd Dzsazajeri dandártábornok mondta - aki egyben az iráni hadsereg vezérkari főnökének helyettese is - pénteken. 

  Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Irán még mindig ferde szemmel tekint Nagy-Britanniára, mert London 1953-ban támogatta azt a katonai pucsot, amelynek révén visszakerült az ország élére Mohammed Reza Pahlavi sah.
  Az AP idézte Haszan Róháni iráni elnök egyik munkatársának véleményét is a brit kilépésről. Hamid Abutalebi "erős földrengésnek" minősítette a szavazás eredményét, "az Európai Unió dominósorában az első eldőlő darabnak" titulálta.

 • Jövő héten rendkívüli ülést tart az EP is

  június 24.péntek 19:32

 • Putyin visszautasította Cameron vádaskodását

  június 24.péntek 18:31

  Putyin taskenti látogatásán viszont arról beszélt, Oroszország sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt, ezért azzal kapcsolatban minősítést tenni a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása. Az orosz elnök David Cameron brit kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint "Putyin boldog lesz", ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az orosz vezető szerint ez "inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására", amely azonban így sem ért célt.

  vlagyimir putyin taskenti látogatásán narendra modi az indiai miniszterelnökkel. (fotó: reuters) Vlagyimir Putyin taskenti látogatásán Narendra Modi az indiai miniszterelnökkel. (Fotó: Reuters)

 • Észt vélemény: Putyin pezsgőt bonthat

  június 24.péntek 18:29

  Észtország egyik vezető politikusa szerint Nagy-Britannia megkezdte Európa széttördelését, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig "pezsgőt iszik örömében". Margus Tsahkna - aki a hárompárti észt kormánykoalícióban a szociális ügyek minisztere - fogalmazott így pénteken, miután biztossá vált, hogy Nagy-Britannia "kinépszavazta" magát az Európai Unióból. "Európa megroppantja saját magát, nincs szükség ehhez tankokra" - mondta a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publica (IRL) nevű párt elnöke.

 • Boris Johnson lehet Cameron utódja

  június 24.péntek 18:15

 • Spanyolország bejelentkezett Gibraltárért

  június 24.péntek 18:08

  A brit kilépés hírére Spanyolország bejelentkezett Gibraltárért, amely 303 éve tartozik Nagy-Britanniához. A spanyolok szerint alapvetően megváltoztatja a hat négyzetkilométeres, a Földközi-tenger nyugati kijáratának ellenőrzése miatt stratégiai fontosságú terület helyzetét, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. A spanyol külügyminiszter éppen ezért most azzal állt elő, hogy Gibraltár kerüljön kettős, brit–spanyol fennhatóság alá egy időre, ezután pedig a terület Spanyolországhoz térhetne vissza. A spanyolok hangsúlyozták: Gibraltár lakói közül 19 ezren a maradás mellett tették le a voksukat, és csak 822-en szavaztak a kilépésre.

  gibraltár (fotó: reuters)Gibraltár (Fotó: Reuters)

 • Ankara: Az EU-nak alaposan el kell gondolkodnia

  június 24.péntek 18:06

  Az Európai Uniónak alaposan át kell gondolnia a csütörtöki brit népszavazás eredményét - mondta Binali Yildirim török miniszterelnök pénteken, hozzátéve, a közösségnek a jövőképét is értékelnie kell.

  binali yildirim miniszterelnökBinali Yildirim miniszterelnök
  Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "az Európai Unió szétesésének folyamata megkezdődött. Nagy-Britannia hagyta el elsőként a hajót". További részletekért kattintson ide.

 • Obama: a Brexit nem változtat az amerikai-brit viszonyon

  június 24.péntek 16:27

  Barack Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai-brit viszony. Az amerikai elnök pénteken, helyi idő szerint a reggeli órákban  közleményben  hangsúlyozta: az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Egyesült Királyságban született döntést. "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága toábbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad" -  szögezte le az elnök.
   
  fotó: reutersFotó: Reuters
  Az állásfoglalás hangsúlyozta az Európai Unió és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is, amely "sokat tett a stabilitás, a gazdasgi növekedés és a demokratikus értékrend és elvek előmozdításáért a kontinensen is és másutt is".         Az amerikai elnök hitet tett amellett is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió továbbra is nélkülözhetetlen partnere marad az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha most újrakezdik tárgyalásaikat Európa stabilitása, biztonsága és gazdasági felvirágzása további biztosítás érdekében. 

  paul ryan (fotó: reuters)Paul Ryan (Fotó: Reuters)
  Nem sokkal az ameikai elnök közleménye előtt rövid nyilatkozatot adott Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, aki szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Álalmok és az Egyesült Királyság "különleges viszonyát" a szigetországi voks nem érinti.

 • "Az EU vagy megváltozik vagy meghal"

  június 24.péntek 16:13

  A Brexitet üdvözlő Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezére kijelentette, a brit népszavazás eredménye megerősítette, hogy az európai népek lelkiismerete erősebb a bankárokénál. "Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól" - mondta Matteo Salvini sajnálatát fejezve ki, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetközi  megállapodások népszavazással való módosítását. Luca Zaia az Északi Liga politikusa, Veneto tartományi elnöke azonban máris bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtés indítását kezdeményezi az Olaszország és az EU közötti egyes megállapodások felülvizsgálatára. 

  Az euroszkeptikus ellenzéki párt 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke Luigi Di Maio szerint "az EU vagy megváltozik vagy meghal".  Hozzátette, hogy a brit referendum az M5S  által szorgalmazott utat követte vagyis, hogy a legjelentősebb döntésekben a polgárok véleményét kell kikérni. Hangsúlyozta, hogy az M5S aláírásgyűjtést indított Olaszországnak az euró-övezetből való kilépésére.

 • Renzi: A világnak szüksége van Európára

  június 24.péntek 16:10

  "Az EU épületét helyre kell állítani, emberségesebbé és  igazságosabbá téve, de Európa a közös otthonunk és jövőnk" - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján. Matteo Renzi precedens nélküli napnak nevezte Nagy Britannia kilépését és hangsúlyozta, hogy Olaszország is tiszteletben tartja a britek döntését. Hozzátette ugyanakkor, hogy a "világnak szüksége van Európára, az általa képviselt szabadságra, demokráciára és békére".

  matteo renzi olasz miniszterelnök (fotó: reuters)Matteo Renzi olasz miniszterelnök (Fotó: Reuters)
  Az olasz kormányfő úgy fogalmazott, hogy a hetven év óta tartó európai béke bizonyítja, hogy ezt csakis egységgel, nem megosztottsággal lehetett megteremteni. "Európa már számtalanszor megmutatta, hogy erősebb minden megosztottságnál" - fogalmazott Matteo Renzi, aki bejelentette, hogy  hétfőn Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel találkozik. Olasz politikai elemzők szerint Nagy Britannia kilépésével Olaszország súlya erősödhet az EU-ban.         

  Az olasz kormányfő arra emlékeztetett, hogy jövő márciusban  van az EU-t útjára indító Európai Gazdasági Közösség  alapkövének számító Római Szerződések aláírásának hatvanadik évfordulója.          A milánói tőzsde pénteki zárása előtt nyilatkozó Matteo Renzi azt is hangsúlyozta, hogy az olasz kormány mindent megtesz az európai pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása és a befektetők biztonsága érdekében. 
     

 • Johnson: Az EU egykor nemes elképzelés volt

  június 24.péntek 15:55

  Boris Johnson, a brit kilépés mellett folytatott kampány egyik vezetője pénteken azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az Európai Unióból, miután az EU-tagságról előző nap tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. Az előző londoni polgármester Johnson a referendum eredményeinek közzétételét követő első sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az EU "a maga idején nemes elképzelés volt", de "ennek az országnak már nem volt megfelelő".

 • Ciprasz: Az uniónak újrakezdésre van szüksége

  június 24.péntek 15:47

  Nagyobb társadalmi igazságosságot követelt pénteken az Európai Uniótól a görög kormányfő az előző napi brit népszavazás eredményére, vagyis az EU-ból való kilépést (Brexit) pártolók győzelmére reagálva. "Az Egyesült Európának új vízióra és újrakezdésre van szüksége" - vélekedett Alekszisz Ciprasz. Szerinte a cél egy társadalmilag igazságos és demokratikus Európa létrehozása.

  alekszisz ciprasz görög kormányfő. (fotó: reuters)Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. (Fotó: Reuters)
  A görög kormányfő rámutatott, hogy a brit választók döntése nem "derült égből villámcsapás" volt, hanem "az unió szerkezetében felfedezhető demokratikus hiányosságoknak", a kemény megszorító programoknak és a "lusta déliek - szorgos észak-európaiak" jellegű előítéleteknek a következménye. "Az északi és déli országok közötti egyenlőtlenséget szélesítő rendkívüli megszorítások, a kerítések és a lezárt határok, valamint az adósságteher megosztásának elutasítása és a menekültválság mind azt jelzik, hogy kiterjedt válság van Európában" - mondta a baloldali politikus az állami televíziónak adott nyilatkozatában.

  Ciprasz szerint a brit referendum eredménye csapás az európai egységre nézve, és "vagy felébreszti Európa alvajáróit, vagy pedig egy nagyon veszélyes folyamat kezdetét" jelenti. Ciprasz úgy véli, hogy sürgős "irányváltásra" és egy olyan haladó szövetségre van szükség, amely megfékezi az euroszkepticizmust és a szélsőjobbot.

 • A szlovák elnök sajnálja a döntést

  június 24.péntek 15:43

  Andrej Kiska szerint el kell fogadni Nagy-Britannia polgárainak döntését, amelyet ő mindazonáltal sajnálattal vesz tudomásul - idézte a szlovák elnök nyilatkozatát az unióból való kilépésről tartott brit népszavazás eredményéről pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A szlovák államfő úgy fogalmazott: az európai integráció gondolata sebet kapott, s most az eddiginél lényegesebben jobban kell igyekezni, hogy a jövőben "jobb kondícióban legyünk", mivel - mint mondta - az Európai Unió Szlovákia számára is a szabad fejlődés, szolidaritás, prosperitás és biztonság záloga.

  andrej kiska szlovák államfő (fotó: reuters)Andrej Kiska szlovák államfő (Fotó: Reuters)
  Szlovákiának tanulnia kell a brit referendumból, de közelgő EU-elnöksége során esélye lesz arra, hogy megmutassa, kis nemzetként is meg tudja őrizni józanságát - ezekkel a szavakkal reagált a népszavazásra Andrej Danko, a pozsonyi parlament és a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Hozzátette: nem szabad figyelmen kívül hagyni a referendum eredményét, az uniónak reformokra van szüksége, amit az is bizonyít, hogy hivatalnokai sok esetben elszakadtak a valóságtól.

 • A fiatalok az uniót választották

  június 24.péntek 15:28

  forrás: twitterForrás: Twitter

 • A nyugdíjasokon múlt a brit uniós tagság

  június 24.péntek 15:24

  forrás: twitterForrás: Twitter

 • Costa: szomorú nap az EU számára

  június 24.péntek 15:18

  A kiváláshoz vezető brit referendum ellenére van létjogosultsága az Európai Uniónak, de jobban figyelembe kell venni az uniós polgárok igényeit - vélték vezető portugál politikusok pénteken. Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök szerint az EU életben marad és a szavatossága sem jár le a britek csütörtöki "elszomorító" döntése ellenére, ugyanakkor elkerülhetetlen az EU alapelveinek újragondolása és megerősítése.

  marcelo rebelo de sousa elnök (fotó: reuters)Marcelo Rebelo de Sousa elnök (Fotó: Reuters)
  "Higgadtan tiszteletben kell tartanunk a britek többségének döntését, meggyőződéssel vallva, hogy az európai projekt érvényes marad a közös identitásunkat jelző értékek védelmére" - írta közleményében a portugál államfő. Eközben Antonio Costa portugál miniszterelnök a brit népszavazás eredménye után elérkezettnek látja az időt az önvizsgálatra. Costa kevesebb bürokráciát és több hasznosságot vár az EU-tól a jövőben.

  antonio costa miniszterelnök (fotó: reuters)Antonio Costa miniszterelnök (Fotó: Reuters)
  "Ez egyértelműen szomorú nap az Európai Unió számára" - kezdte a kormányfő. "Ugyanakkor jó alkalom arra, hogy az EU maradék 27 országa megerősítse a közös út melletti elkötelezettségét", és "elgondolkozzon az európai polgárok szükségleteire és aggodalmaira adandó válaszokon" - tette hozzá. "A kérdés nem a több Európa, hanem a jobb Európa. Nem az integráció felmondása felé kell elmozdulnunk" - zárta Costa.

 • Kaczynski: új alapszerződésre van szükség

  június 24.péntek 15:02

  A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót - jelentette ki pénteki varsói sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátéve: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség.

  A PiS elnöke szerint az EU-ban szükséges reformok bevezetése - mely sokéves folyamat lenne - "egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is". A reformok után az uniós intézmények "nem önkényes módon működnének", újradefiniálnák az EU és a nemzetállamok közötti hatáskörmegosztást, szem előtt tartva mindenekelőtt a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét.

  A PiS elnöke hangsúlyozta: Lengyelországban "nem merült fel az EU-ból távozás gondolata". "Franciaországban azonban már igen, és beszélnek róla Hollandiában is" - folytatta, rámutatva az Ausztriában és Csehországban is észlelhető "nagyon erős" unióellenes hangulatokra. "Mindez a válság nagyon radikális elmélyüléséhez vezethet" - figyelmeztetett.

 • Moszkva: A végeredmény London belügye

  június 24.péntek 15:00

  Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony - jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov Vlagyimir Putyin elnök egy korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti. Ezt a tényt egyébként valamennyi, az ügyben állást foglaló orosz politikus és közhivatal hangsúlyozta.

 • Emelkedik a brit csődkockázati felár

  június 24.péntek 14:57

  Példátlanul meredeken romlottak pénteken Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártolók győztek. Londoni elemzői vélemények szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül.

  A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég pénteki kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama 56 bázispontra ugrott a londoni piacon a 33 bázispontos előző esti záróról. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 56 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, 23 ezer dollárral - 70 százalékkal - többe, mint egy nappal korábban.


  A brit szuverén CDS-kontraktusok ilyen mértékű napon belüli drágulására még nem volt példa a Markit londoni elemzői szerint. A brit államkötvények CDS-kontraktusai januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis ennek az alapvető adóskockázati mérőszámnak az árazása most már több mint a háromszorosa az idei év elején mért szintnek. A Markit szerint ráadásul már érződik a járványhatás is, pénteken ugyanis Franciaország CDS-tranzakciói 49, Olaszország és Spanyolország csődkockázat-biztosítási ügyletei 25, illetve 24 százalékkal drágultak.

 • Az USA számára is fordulópont jelent a brexit

  június 24.péntek 14:54

  Az Egyesült Államok az Európai Unióból történő kilépésről szóló brit népszavazás más eredményét részesítette volna előnyben - jelentette ki pénteken Joe Biden amerikai alelnök Dublinban. Az előző napi voksoláson a szavazók többsége a kilépés (Brexit) mellett döntött. Joe Biden közölte, hogy Washington más eredményt szeretett volna látni, de az Egyesült Államokat régi barátság köti az Egyesült Királysághoz, és ez a különleges kapcsolat meg fog maradni. Hozzátette: "teljes egészében tiszteletben tartjuk a döntésüket". Barack Obama amerikai elnök a napokban úgy fogalmazott: a csütörtöki referendum eredménye nem csupán Európa számára jelenthet fordulópontot, hanem az Egyesült Államok "mély érdekeit" is érinti. 

 • "A referendum eredménye pofon az EU számára"

  június 24.péntek 14:53

  Nem kétséges, a brit népszavazás eredménye pofon az Európai Unió számára - jelentette ki Charles Michel belga miniszterelnök pénteken kiadott közleményében, miután a britek többsége előző nap az unióból történő kilépésre szavazott. A miniszterelnök hangsúlyozta: a brit nép döntése nem kívánt és nem remélt eredményt hozott, de "nem szabad kétségbe esni, hideg fejre van szükség".

  A hideg fej azt jelenti: mielőbb meg kell találni a jelen helyzetből kivezető utat Európa jövőjének helyreállítása érdekében - fejtett ki. "Nehéz pillanat ez az Európai Unió életében, de nem az első alkalommal néz szembe az unió hasonló kihívással" - mondta. Úgy vélekedett: a helyzetet a lehetőség és a célszerűség irányába kell fordítani. Meg kell ragadni és alapvetően újragondolni az európai projektet - tette hozzá.
     

 • Hollende: súlyos próba elé áll Európa

  június 24.péntek 14:45

  A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről "súlyos próba elé állítja Európát", amely "többé nem lehet olyan mint eddig volt", s amelynek mostantól "a lényegre kell koncentrálnia" - mondta Francois Hollande francia államfő pénteken. A köztársasági elnök rövid televíziós beszédében "mély sajnálatát" fejezte ki a "fájdalmas döntés" miatt. Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a britek választását, s a kilépésről szóló tárgyalásokat gyorsan le kell folytatni. A többi uniós tagállamnak viszont meg kell erősítenie a szabadság, a szolidaritás és a béke értékeit, és mostantól olyan kulcsterületekre kell koncentrálnia, mint a biztonságpolitika, a befektetés vagy a pénzügyi harmonizáció, valamint az eurózóna és (ez utóbbi) demokratikus kormányzásának megerősítése - hangsúlyozta Francois Hollande.

  francois hollande elnök (fotó: reuters)Francois Hollande elnök (Fotó: Reuters)
  A francia elnök szerint "óriási a szélsőségek és populizmusok jelentette veszély, mert mindig kevesebb időbe telik lebontani (valamit), mint felépíteni. Európának, ez meggyőződésem, nagy projektekkel kell foglalkoznia és nem a procedúrákban elvesznie" - fogalmazott. A francia államfő ennek érdekében javasolja Európa megreformálását a "lényegre koncentrálva".

  Francois Hollande ezért péntek reggel már tanácskozást hívott össze az illetékes miniszterekkel a reformjavaslatokról, a megbeszélésen jelen volt Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős francia tagja is.

  fotó: reutersFotó: Reuters
  Hollande megerősítette, hétfőn Berlinbe látogat, hogy a keddi és szerdai brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt Angela Merkel német kancellárral egyeztessen, akivel egyébként péntek délelőtt több mint húsz percet beszélt telefonon. A berlini találkozóra Matteo Renzi olasz miniszterelnök is meghívást kapott.

  A köztársasági elnök délután 4 órára rendkívüli kormányülést is összehívott, s az elnöki hivatal azt is bejelentette, hogy az államfő kedden valamennyi politikai párt vezetőjét a hivatalába hívta, beleértve Marine Le Pent, az euroszkeptikus Nemzeti Front elnökét is.

  manuel valls francia miniszterelnökManuel Valls francia miniszterelnök
  Nem sokkal Francois Hollande után Manuel Valls miniszterelnök azt mondta, hogy a Brexit győzelme egy olyan "rossz érzésnek a kifejeződése" az Európai Unióban, amelyről "sokáig nem vettünk tudomást". A kormányfő is sajnálatát fejezet ki a döntés miatt, de jelezte, hogy a "britek szabad döntését tiszteletben kell tartani". "Ez a kilépés, és ez az én meggyőződésem, összezavarja az értékrendeket és kollektív választ igényel" - hangsúlyozta Manuel Valls, aki szerint "túl sokáig hunytuk be a szemünket az európai népek figyelmezetései és kétségei előtt".

 • Fidesz: az EU bevándorláspolitikája döntés fő oka

  június 24.péntek 14:22

  A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos az Európai Unió elégtelen bevándorláspolitikáját tartja a brit EU-népszavazáson született kilépési döntés legfőbb kiváltó okának. A frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, minden népnek joga van eldönteni, milyen politikai közösséghez akar tartozni. Ezért a britek döntését - vagyis hogy a csütörtöki referendumon a többség az EU-ból kilépést támogatta - a Fidesz-frakció tiszteletben tartja - közölte.

  Szerinte a brit népszavazás kampányában a legtöbb vita az EU migrációs politikájáról folyt. Az angolok úgy látják, az EU nem biztosítja a védelmüket, Brüsszel képtelen megvédeni saját polgárait - mondta Kósa Lajos, aki szerint ez volt a legfontosabb ok, amiért a britek többsége a kilépés mellett döntött.

  kósa lajosKósa Lajos
  "Az nem fog menni, hogy miközben az európai szociálliberális elit bevándorláspárti, az európai választópolgárok döntő többsége nem az" - fogalmazott, hangsúlyozva: Magyarország egy erős Európában érdekelt, amely megvédi a polgárait, figyel a véleményükre.

  A politikus arra is felhívta a figyelmet: a magyar kormánynak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Angliában dolgozó magyarokat semmilyen joghátrány ne érje. "Szomorúan állapítjuk meg, hogy valószínűleg annak az embernek volt igaza, aki azt a bonmot-t fogalmazta meg, hogy Európa néhány millió migráns kedvéért elveszített 64 millió állampolgárt és Európa második legerősebb gazdaságát" - mondta a frakcióvezető.

 • Napirenden az újabb skót függetlenségi népszavazás

  június 24.péntek 14:14

  Ismét napirendre került a népszavazás Skócia függetlenségéről annak nyomán, hogy a brit EU-tagságról tartott referendumon a brit lakosság többsége a kilépésre voksolt - mondta pénteken a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon a skót kormány edinburghi központjában felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát.


  Felidézte: a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. Ez a helyzet most előállt, ezért ismét napirendre került a függetlenségi népszavazás - mondta a skót kormányfő.

  Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani. 

  nicola sturgeon (fotó: reuters)Nicola Sturgeon (Fotó: Reuters)
  Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek. Nicola Sturgeon pénteki nyilatkozatában kijelentette: minden lehetséges módon érvényt kíván szerezni a skót nép által az EU-népszavazáson kifejezésre juttatott akaratnak, és ennek jegyében arra törekszik, hogy biztosítsa Skócia további tagságát az Európai Unióban és az EU egységes belső piacán.

 • A nap kérdése

  június 24.péntek 14:10

  A Google Trends két órával a brit népszavazási urnazárás után közzétett egy bejegyzést, ami szerint a keresések között 250 százalékkal növekedett a „Mi történik, ha kilépünk az Európai Unióból?” kérdés. (168 óra online) 

 • Kétéves csúcson az aranyár

  június 24.péntek 13:50

  Kétéves csúcsra szökött fel az arany ára, miután a Brexit-sokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket.

  Az arany ára 8 százalékkal emelkedett, péntek reggel a fémet unciánként 1358,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, majd a pánik csillapodtával és a dollár erősödésével párhuzamosan 1313,00 dollárra csúszott vissza a jegyzés. Az ár néhány óra leforgása alatt példátlan módon 100 dollárral lengett ki.
    

    
  Az aranyat dollárban jegyzik, így a brit valuta gyengülése miatt fontban számolva az arany ára 13 százalékkal három éves csúcsra emelkedett.
      
  Az újabb amerikai kamatemelés késése következtében az arany az idén folyamatosan drágult és a Brexit-hatással együtt eddig 25 százalékkal emelkedett a fém jegyzése. A Brexit hosszabb távon is erős támasz, és a jegyzés a következő években akár évi 5 százalékkal is emelkedhet - vélik egyes elemzők.

 • Merkel: Isten óvja a királynőt

  június 24.péntek 13:49

  Angela Merkel német kancellár pénteken úgy nyilatkozott, az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy "megtalálja a helyes válaszokat" a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazásra. A kancellár "rendkívüli sajnálattal" vette tudomásul a britek döntését, és azt mondta, az európai közösségnek "szoros" kapcsolatra kell törekednie a jövőben Nagy-Britanniával.
      
  Merkel hangsúlyozta, hogy az ország "minden jogával és kötelességével együtt" továbbra is az EU tagja marad mindaddig, amíg folynak a kilépésről szóló tárgyalások.
     angela merkel kancellár nem sokkal a népszavazás végeredményét követően. (fotó: reuters)Angela Merkel kancellár nem sokkal a népszavazás végeredményét követően. (Fotó: Reuters)
  Leszögezte, Németországnak "különleges érdeke és különleges felelőssége" az, hogy az európai egység sikeres legyen. A kancellár arra figyelmeztetett, hogy Európának nem kellene "gyors és egyszerű konklúziókat" levonnia a referendum eredményéről, ez csak további törésvonalakat okozna.
      
  Merkel hétfőre egyeztetésre hívta Berlinbe Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, Francois Hollande francia elnököt és Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.

 • Trump Skóciában örült

  június 24.péntek 13:05

  "Fantasztikus dolognak" nevezte Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását pénteken Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, aki éppen skóciai látogatáson tartózkodik. 

  "Megmondtam, hogy ez fog történni, és úgy gondolom, hogy ez egy kivételes, fantasztikus dolog" - nyilatkozott helikopteréből kiszállva Trump, aki a golfpályájának felújítását lezáró ceremóniára érkezett a nyugat-skóciai Turnberrybe.

  forrás: reutersForrás: Reuters
      
  Fogalmazása szerint a britek "visszavették az országuk feletti ellenőrzést" azzal, hogy a lakosság többsége a kilépésre szavazott az európai uniós tagságról előző nap rendezett népszavazáson.
      
  Trump úgy vélte, hogy sok európai ország lakossága dühös a migránsok áradata miatt, és szerinte "nem ez lesz az utolsó ilyen eset".
      
  Az amerikai elnökjelöltség republikánus várományosa már látogatása előtt is azt hangsúlyozta a Fox News amerikai hírcsatornának, hogy Nagy-Britanniának a saját útját kellene járnia.
      
  A skótok nem örülnek túlzottan a szabadszájú, idegengyűlölettől sem mentes Trump látogatásának, ahogy azt demokrata ellenfele, Hillary Clinton sem mulasztotta el megjegyezni a Twitter közösségi oldalon.
      
  Két csoport, a Skócia Trump Ellen, illetve a Szállj Szembe a Rasszizmussal, Skócia! is tüntetőket szállított az ingatlanmágnás golfklubjához.
   

     
  "Skócia egy progresszív, toleráns és multikulturális ország, és teljes szívünkkel ellenezzük a Donald Trump által képviselt bigott nézőpontot" - mondta Keir McKechnie, a Szállj Szembe aktivistája. "Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy errefelé nem látjuk szívesen Trumpot."
      
  David Cameron brit miniszterelnökkel együtt a skótok többsége is a maradásra szavazott a csütörtöki referendumon. Nicola Sturgeon skót kormányfő nyíltan arra utalt, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

 • Szijjártó: Európának le kell vonnia a tanulságokat

  június 24.péntek 13:04

  Európának le kell vonnia a Nagy-Britannia EU-tagságáról tartott népszavazás tanulságait - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján, a brit referendumra reagálva.

  A tárcavezető hangsúlyozta: az első ilyen tanulság, hogy "az emberek véleményét meg kell hallani, még Brüsszelben is". A második, hogy nem lehet következmények nélkül olyan politikát folytatni, amely figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét vagy szembemegy az akaratukkal - vélekedett. 

  forrás: mtiForrás: MTI
      
  Közölte: mindenki érdeke az erős Európa, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a súlyos kihívásokra igazi megoldásokat ad az unió, mert akkor nem lehet erős Európa, ha olyan válaszokat ad, amelyek meggyengítik a tagállamokat és az uniót.
      
  Szijjártó Péter további tanulságnak nevezte, hogy Európában el kell jönnie az őszinte politika korának. Hozzátette: az elmúlt időben képmutató és a politikai korrektségre irányuló, nem őszinte politikát folytatott az EU, és ennek következménye, hogy sok kihívásra, válságra nem tudott helyes válaszokat adni, így a válaszoknak tagállami szinten kellett megszületniük.

 • A Kreml egy virágzó EU-ban érdekelt

  június 24.péntek 13:03

  Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony - jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Taskentben.

  Peszkov Vlagyimir Putyin elnök egy korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti.
      
  "Az Európai Unió Oroszország nagyon fontos partnere a kereskedelemben, a gazdaságban és beruházások terén, ezért Moszkva abban érdekelt, hogy az EU nagy, virágzó, stabil és kiszámítható gazdasági erő maradjon" - hangoztatta a Kreml szóvivője.

 • LMP: Hibás az EU vezetésének politikája

  június 24.péntek 13:02

   Az LMP az Európai Unió vezetésének hibás politikáját okolja azért, hogy a britek a közösségből való kilépés mellett foglaltak állást, a magyar kormány elsőszámú feladatának pedig jelen esetben a Nagy-Britanniában élő magyarok érdekeinek megvédését tartja. 

  Ungár Péter, az Európai Zöld Párt elnökségi tagja pénteken, sajtótájékoztatón kijelentette: a britek döntését tiszteletben kell tartani, az uniót azonban új alapokra kell helyezni, ellenkező esetben több tagállam is hasonló döntést hozhat a jövőben. 
     
  A politikus kifejtette: több hatáskört kell adni az Európai Parlamentnek az Európai Tanáccsal szemben, eddig ugyanis egyes tagállami vezetők "meg tudtak fúrni" olyan folyamatokat, amelyek az európai emberek többségének támogatását élvezték. Ungár Péter az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyes felelősségét is felvetette az eredményért. 
      
  Hozzátette: Magyarország egy egységes és cselekvőképes unióban érdekelt, ez utóbbi azonban jelenleg nem látszik biztosítottnak. 
      
  Magyarország érdeke továbbra is az uniós tagság - jelentette ki, hozzátéve: az LMP azonban támogatja az alapszerződések újratárgyalását, a többi közt annak érdekében, hogy a termőföld ne képezze a tőke szabad áramlásának részét.

 • A britek kilépési szándékának bejelentését várják

  június 24.péntek 13:02

  Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát pénteken az uniós intézmények vezetői.

 • Híradó: Pánikszerű reakció után jön a korrekció

  június 24.péntek 13:01

 • Tóbiás: Magyarország veszített

  június 24.péntek 13:01

  Magyarország veszített - így értékelte a brit népszavazáson született döntést pénteken sajtótájékoztatón az MSZP elnök-frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi helyzetben a magyar kormány betelepítési kvótáról szóló referenduma az Európai Unióból kivezető út első állomása lehet, ezért meg kell állítani Orbán Viktor miniszterelnököt ezen az úton.

  Tóbiás József értékelése szerint a brit döntés következményeként Magyarországon lassulni fog a gazdasági növekedés, a következő évtizedekben kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik majd magyar településekre, és nyitva  marad az a kérdés, hogy mi történik a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 300 ezer magyarral.
      
  Úgy vélte, míg az európai uniós tagországok kormányai és pénzügyi vezetői válságtanácskozásokon keresik a közös megoldást, addig Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszél, hogyan kösse össze a menekültkérdést saját népszavazási kérdésével. 
      
  Szerinte a brit döntéssel "új helyzet van", világossá kell tenni, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése az Európai Unióból kivezető út első állomása, ezzel szemben az MSZP népszavazási kérdése arról szól, hogy bent maradunk az Európai Unióban, és gazdaságában erős, biztonságos Magyarországot tudjunk építeni.
      
  Az MSZP elnöke kiemelte: a kormány populista, demagóg politikája az elmúlt években európai uniós vonatkozásban konfliktust és megosztottságot hozott. "Az állandó Brüsszellel való harcolás az ide vezet. Nagyon komoly árat fog fizetni Magyarország, ha ezen az úton tovább megy" - fogalmazott Tóbiás József, aki szerint meg kell állítani a miniszterelnököt ezen az úton, mert nem ezt kívánja Magyarország érdeke.

 • PM: A kormány védje meg a kinti magyarokat!

  június 24.péntek 13:00

  A Párbeszéd Magyarországért (PM) az EU-tagságról tartott, és a kilépést pártolók győzelmét hozó brit népszavazás nyomán felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalást a brit kabinettel a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok szociális jogainak védelméről.

  Szabó Tímea, az ellenzék párt társelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a magyar kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a szigetországban dolgozó 300 ezer magyar munkavállalónak ne kelljen hazatérnie a "kilátástalan helyzetbe".
     
  A PM társelnöke emellett arra kérte a kormányoldalt, hogy ne használja belpolitikai csatározásra a britek kilépését az unióból, hanem minden parlamenti párttal tárgyaljon a Magyarországot érintő esetleges veszélyekről.
      
  Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hangsúlyozta, az európai közösségnek azon kell gondolkoznia, miként hozhat létre egy erősebb, demokratikusabb, átláthatóbb és a problémákra jobb válaszokat adó uniót. Kulcskérdés, hogy Magyarország ebben a folyamatban részt tud-e venni, vagy ki- és lemarad - mondta, majd hozzátette, az európai együttműködés gyengülése Oroszország érdekeinek kedvez, ezért a magyar kormány nem "asszisztálhat" tovább ehhez a folyamathoz.

 • Orbán: Brüsszelnek változtatni kell a politikáján

  június 24.péntek 12:59

 • Osztrák kancellár: Nem lesz dominóhatás

  június 24.péntek 12:59

  Nagy-Britannia kilépésével (Brexit) Európa veszíteni fog jelentőségéből és helyzetéből a világban - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár pénteken, és egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen Ausztriában vagy más országban egy esetleges további kilépésről.

  A kancellár úgy vélte, hogy az Európai Unióban egészen világos következtetéseket kell levonni a csütörtöki brit népszavazás eredményéből, és el kell oszlatni az emberek félelmeit. Egyúttal intette a politikai vezetést a visszafogottságtól, utalva arra, hogy meglátása szerint az EU-pártiak eddig "túlságosan védekező módon" viselkedtek. 
      
  A hosszú távú, elsősorban gazdasági kihatásokat érezni lehet majd a kellő időben - jelentette ki a kancellár, és leszögezte: nem számol azzal, hogy az osztrák gazdaságra a Brexitnek jelentős kihatása lenne. Nagy-Britannia Ausztriának a nyolcadik legfontosabb exportpiaca. 
      
  Kern szerint az uniónak mind gazdasági, mind szociális kérdésekben reformokra van szüksége, azonban - vélte a kormányfő - az erről szóló párbeszédet nem elég Brüsszelben lefolytatni, hanem az európai fővárosokat is be kell vonni a folyamatba. 

 • KDNP: változtatni kell az EU működésén

  június 24.péntek 12:59

  A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint intő jel a brit népszavazás eredménye, a jövőben változtatni kell az Európai Unió irányításán, működésén és hatékonyságán.    

  A kisebbik kormánypárt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy a britek unióból való távozásáról szóló döntés fájdalmasan érinti Magyarországot, a magyarokat és az egész EU-t.
      
  A KDNP és a magyar kormányzat is Európa-párti, de Brüsszelnek oda kell figyelnie az uniós polgárok hangjára - írták, hozzátéve: az unió vezetői nem törekedhetnek a nemzetállamok gúzsbakötésére. A Brexit - gazdasági következménye mellett - az EU értékválságáról és sok esetben tehetetlenségéről is szól - értékeli a kisebbik kormánypárt.
      
  Kitértek arra is, hogy a magyar politikusoknak felelősségük van nem csak Európa jövőjét, de a magyar polgárok boldogulását illetően is - legyenek ők idehaza, Nagy-Britanniában vagy máshol a világban. Éppen ez az oka annak, hogy a most elindult folyamatot fontos megállítani még akkor, amikor lényegi változtatásokkal ennek reális esélye van. "Ne engedjük elveszni azt az eszményt és azt a vívmányt, amelyet az Európa Unió testesíthet meg minden állam számára az öreg kontinensen!" - fogalmaztak a közleményben.

 • Az angolok sem tudják, miért szavaztak a kilépésre

  június 24.péntek 12:57

  A Google-keresések alapján úgy tűnik, az angolok nem tudják, miért szavaztak a kilépésre az Európai Unióból - derült ki a Google keresési trendeket figyelő csoportjának pénteki Twitter-üzenetéből.

  A Google's Trends bejegyzése alapján helyi idő szerint éjfél körül, vagyis két órával a népszavazási urnazárás után 250 százalékkal növekedett a "mi történik, ha kilépünk az Európai Unióból?" kérdésre választ keresők száma - írta a The Verge, amely szerint a Google keresési adatai azt mutatják, hogy a tények hiánya nyilvánvalóan nem befolyásolta a szavazókat a döntésben.

 • Híradó: Vegyesen reagáltak a végeredményre a britek

  június 24.péntek 12:56

 • Commerzbank: Elkerültük a legrosszabbat

  június 24.péntek 12:55

  A legfontosabb hír, hogy a nemzetközi devizapiacon nem volt összeomlás, bár volt jó pár nagyobb ugrás az árfolyamokban, voltak komoly mozgások, de a piacok összességében működőképesek maradtak - értékelték a Brexit utáni azonnali helyzetet a Commerzbank elemzői péntek délelőtti konferenciabeszélgetésükön.

  A német székhelyű bank elemzői szerint a devizapiacok sokkal jobban teljesítettek, mint 2015 januárjában, amikor a svájci jegybank eltörölte a frank árfolyamküszöbét. A piacok most érzékenyebbek a rossz hírekre, mint szoktak lenni, továbbra is vannak kockázatok, de alapvetően már be is árazták a változásokat - közölték.
      
  Az elemzők szerint amikor olyan jelentőségű hírek vannak, mint a Brexit, normális, ha ilyen kilengéseket lehet látni az árfolyamokban, éppen ezért a központi bankokon most nincs nagy nyomás, hogy azonnal beavatkozzanak.
      
  A Brexit reálgazdasági hatásait más válságokhoz mérve, mint például a Lehman Brothers összeomlása 2008-ban vagy az EU déli tagországainak adósságválsága, ez nem olyan súlyos, így nem várható hogy az EU recesszióba süllyedjen pusztán emiatt - fejtették ki.
      
  Európában a részvényárfolyamok estek, de középtávon emelkedhetnek, ahogy megkezdődnek a konstruktív egyeztetések Nagy-Britannia és az EU között arról, hogyan történhet a szétválás. A Commerzbank elemzői szerint az EU-nak is érdeke, hogy Nagy-Britannia hozzáférjen az unió közös piacához.
      
  Az Európai Központi Banktól a Commerzbank munkatársai azt várják, hogy újra lazítani fog monetáris politikáján a Brexit miatt, míg az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve visszafogottságot mutathat, és majd csak akkor emel ismét kamatot, amikor már biztos benne, hogy ezzel nem okoz zavart a pénzpiacokon.

 • Tarjányi: Horror, ami most van

  június 24.péntek 12:14

  Óriási biztonságpolitikai és gazdasági válság elé néz Európa Tarjányi Péter szerint. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja: a Brexit nyomán feléledhetnek régi terrorszervezetek, mint az IRA, katonai, hírszerzési doktrína oldalról erősíteni fog Oroszország, "hiszen azt látja működni tud az EU szétzilálása, felpörög a populizmus, nacionalizmus és a törékeny alig-alig működő egység egy villanás alatt köddé válik".

  A szakértő szerint "horror ami most van", mert "a félelemkeltő kommunikáció erősebb fegyver mint a józan ész". Úgy látja: "a brit kampányból hiányzott teljesen. hogy mit is jelent valójában biztonsági és katonapolitikai szempontból ez a döntés". Tarjányi azt írja: a britek "nem tudják miről döntöttek", a döntés nyomán "Washingtonban kicsi, Moszkvában nagy üveges pezsgőt bonthatnak", mivel "a 60-as évektől lassan erősödő "nagy" Európa évtizedeket visszalépett".

 • Schiffer: másik Európára van szükség!

  június 24.péntek 12:09

  A Brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak. A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet - írta a Facebookon az LMP leköszönt társelnöke. Schiffer András szerint a magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés "európai értékeknek" nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára - írta posztjában Schiffer.

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink