Nagyvilág

Műszaki hiba okozhatta az egyiptomi gép tragédiáját

Nézze meg az ATV híradójának tudósítását a mai eseményekről
május. 21. szombat 18:54

Fotók a lezuhant gép roncsairól
május. 21. szombat 17:08

Fotókat közölt az egyiptomi katonaság az eltűnt, MS804-as gép roncsairól. A keresés közben az Egypt Air logóival ellátott székdarabokat, mentőmellényeket és egyéb tárgyakat találtak.

Füst jött a mosdóból
május. 21. szombat 8:09

Füstöt jelzett arról az egyiptomi repülőgépről az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer, amely csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant - adta hírül a péntek éjjel a CNN amerikai hírtelevízió.

Az adatok szerint a füstöt a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezte egy érzékelő percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Szakértők szerint mindezek arra utalhatnak, hogy műszaki hiba okozhatta a Franciaországba gyártott Airbus-A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját.

Bár pénteken az egyiptomi haditengerészet megtalálta a repülő néhány roncsdarabját, emberi testrészeket és néhány poggyászt a Földközi-tengerben 290 kilométerre északra Alexandria városától, ezek még nem elegendőek ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozta a tragédiát. A gép feketedobozait még keresik: az egyiptomi haditengerészet mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésül át tüzetesen, de ha nincs eredmény, akkor kiterjesztheti a keresést. 

Két nappal a tragédia után még egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként, és az utaslistán a nyomozók nem találtak terroristagyanús, vagy terrorszervezettel valószínűsíthetően kapcsolatban álló személyt.

Nézze meg az ATV összefoglalóját az eddig információkról
május. 20. péntek 22:04

Szakértő: Sokat segíthet a nyomozásnak az emberi maradványok
május. 20. péntek 19:55

David Gleave repülésbiztonsági szakértő a CNN hírcsatornának elmondta, a most megtalált emberi maradványok segíteni fogják a nyomozást azzal, hogy közelebb vihet, ahhoz, mi történt valójában a géppel.

Emberi maradványokat is találtak
május. 20. péntek 19:52

Emberi maradványokat is talált a haditengerészet, ezt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is elismerte azzal, hogy részvétét nyilvánította ki az utasok halála miatt a hozzátartozóknak.

Üléseket és bőröndöket találtak
május. 20. péntek 13:52

A görög védelmi miniszter Panos Kammenos elmondta, hogy az egyiptomi hatóságok megtalálták a géptestnek egy részét, néhány ülést és bőröndöt is. A kutatást tovább folytatják.

Morbid: Ezt posztolta a lezuhant gép légiutas-kisérője
május. 20. péntek 13:37

Samar Ezz Eldin is az EgyptAir lezuhant járatán volt légiutas kísérő. A fiatal lány ezt a képet posztolta még 2014-ben a Facebook oldalán.

Kövér László is részvétét fejezte ki
május. 20. péntek 12:55

Kövér László, az Országgyűlés elnöke francia és egyiptomi politikusoknak küldött levelében fejezte ki részvétét a csütörtökön eltűnt egyiptomi repülőgép szerencsétlensége miatt.

Kövér László részvétnyilvánításait az Országgyűlés sajtófőnöke juttatta el pénteken az MTI-hez. A házelnök Gérard Larcher-nak, a francia szenátus elnökének, Claude Bartolone-nak, a francia nemzetgyűlés elnökének, valamint Ali Abdel-Álnak, az egyiptomi képviselőház elnökének címezte leveleit.
    
Azt írta: mély megdöbbenéssel értesült az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó repülőgépének tragédiájáról, amelynek rengeteg áldozata van, gyermekek életét is követelve.
    
Kövér László az Országgyűlés valamennyi képviselője és a saját maga nevében őszinte részvétét fejezte ki a borzalmas esemény miatt, és arra kérte a francia és egyiptomi politikusokat, hogy továbbítsák mély együttérzését és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóinak.

Görög védelmi minisztérium: Holttesteket találtak
május. 20. péntek 12:46

A gép roncsai után kutató csoportok holttesteket találtak a tengerben - jelentette be a görög védelmi minisztérium. Az értesülést még nem erősítették meg.