Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-04-24 17:50:00

Törökország "zsarolja" az Európai Uniót egy zenekar miatt

A török kormány nyomást gyakorol az Európai Unióra annak érdekében, hogy egy az unió által támogatott koncertsorozaton ne hangozzék el a népirtás vagy genocídium kifejezés, és Brüsszel részben engedett is a török követelésnek, bár a zenei projekt finanszírozása nincs veszélyben - jelentette be a hétvégén a Drezdai Szimfonikusok vezetője.

Törökország "zsarolja" az Európai Uniót egy zenekar miatt

Markus Rindt igazgató elmondta, hogy Ankara a koncertprojekthez nyújtott 200 ezer euró uniós pénzügyi támogatás megvonására szólította fel az Európai Bizottságot, amiért a 100 évvel ezelőtt Törökországban az örményekkel történtek megjelölésére a népirtás kifejezést használják a rendezvényen.

Az Európai Bizottság illetékes ügynöksége nem vonta meg a támogatást,

de kérte a zenekart, hogy "enyhítsen" a rendezvényen elhangzó - felolvasott vagy kórus által énekelt - szövegeken, ne használja a népirtás szót, egyben törölte honlapjáról a projektet. 

A zenekari vezető a véleményszabadság elleni támadásnak nevezte a török beavatkozást. Szerinte intő jel, hogy a török kormány még attól sem riad vissza, hogy befolyást gyakoroljon a szabad véleménynyilvánításra az európai kultúrában és művészetekben.

Markus Rindt úgy tudja, hogy

Ankara a kultúrát támogató alapba való befizetés leállításával és a csatlakozási tárgyalások félbeszakításával is fenyegetőzött. 

"Azt akarták, hogy senki ne tudjon róla, és hogy a genocídium, a népirtás kifejezések eltűnjenek" - mondta.

A Drezdai Szimfonikus igazgatója szerint neves európai zenekarok muzsikusai számára elfogadhatatlan efféle bagatellizálás, a dolgokat a nevükön kell nevezni.

Az Európai Bizottság szóvivője elismerte, hogy törölték a vitatott programot a honlapról, de "csak" azért, hogy új megfogalmazásban néhány nap múlva újra feltegyék.

Török származású németországi személyiségek élesen elítélték Ankara eljárását. Cem Özdemir, a Zöldek vezetője "teljesen elhibázott jelzésnek" nevezte a Törökországnak tett engedményt, és hangoztatta, hogy

"sem Németország, sem az EU nem hagyhatja zsarolni magát". 

A projekt ötletadója, Marc Sinan gitáros szerint az örmény népirtás tagadásával Törökország "a kurdokkal szembeni mértéktelen erőszak előtt egyengeti az utat".

A projektet török és örmény zenészekkel, valamint a volt Jugoszlávia muzsikusaiból alakult No Borders Orchestra tagjaival együtt valósítják meg a Drezdai Szimfonikusok. A produkciót már tavaly novemberben bemutatták Berlinben, az április végi drezdai előadás után pedig Isztambulban, Belgrádban és Jerevánban vendégszerepelnek vele.

A német zenekar részéről hangsúlyozzák, hogy a projekt a megbékélést, a múlt közös feldolgozását szolgálja, és "sajnálatos, hogy ezt Ankarában nem értik meg".

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink