Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-30 20:13:00

Házkutatás: Pedofil-botrányok sújtják a lyoni egyházmegyét

A francia hatóságok házkutatást tartottak szerdán a lyoni érsekség irodáiban annak a vizsgálatnak a keretében, amely az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen indult papi pedofília elhallgatása miatt.

Házkutatás: Pedofil-botrányok sújtják a lyoni egyházmegyét

A lyoni érseki hivatal közleményben tájékoztatott a házkutatásról és arról, hogy átadta a nyomozóknak azokat a dokumentumokat, amelyek az igazságügyi szervek segítségére lehetnek ezeknek a - fogalmazásuk szerint - "fájdalmas eseményeknek" a felderítésében.

A mostani vizsgálat azzal párhuzamosan indult, hogy január végén eljárás kezdődött a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap ellen, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

A lyoni érseki hivatal szerdai tájékoztatásában kiemelte, hogy Barbarin bíboros számtalanszor kifejezte együttműködési szándékát az igazságszolgáltatással, és továbbra is "rendelkezésére áll".

A lyoni egyházmegye körüli botrány miatt március 15-én a francia püspöki konferencia elnöke, Georges Pontier is megszólalt, és nyomatékosította: az ügy érintettjei számára elsőbbséget kell, hogy élvezzen az igazság kiderítése. A lyoni érsek ugyanezen a napon azt mondta, hogy soha nem fedezett pedofil eseteket.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink