Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-22 07:08:00

Abdeslam ontja az információkat: Kétszer is járt Budapesten

A párizsi terrortámadások egyik kulcsszereplőjét múlt héten fogták el Brüsszelben. Az ügyvéd szerint Abdeslam "megéri a pénzét", rengeteg információt árult el a nyomozóknak.

Abdeslam ontja az információkat: Kétszer is járt Budapesten

"Együttműködik... Nem él azzal a jogával, hogy csendben maradjon" - fogalmazott az ügyvéd, Sven Mary. Azokat a vádakat azonban tagadta, miszerint a 26 éves terrorista készséges együttműködését enyhítő körülményként számítanák be. 

A belga-születésű francia férfi részt vett a tavaly novemberi párizsi terrortámadás megtervezésében és kivitelezésében. A mészárlásnak 130 ember esett áldozatul. 

sven marySven Mary

Abdeslam ügyvédje korábban azzal fenyegette meg Francois Molins nyomozót, hogy beperli, amiért az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Abdeslam a társaival együtt fel akarta robbantani magát, később azonban elállt ettől a tervétől. Mary szerint ez sérti az igazságügyi titoktartást. Ellenben Molins szerint joga van hozzá, hogy a nyomozás folyamatáról objektív módon tájékoztassa a sajtót. 

Mary azt is elmondta, hogy védence harcolni fog azért, hogy Franciaországba szállítsák, majd hozzátette: "Legyünk egészen világosak! Franciaországba fog menni. Egy nyomozási bíró fogja eldönteni, hogy ez pontosan mikor történik meg."

A belga ügyészek szerint Abdeslam kétszer is járt Budapesten tavaly szeptemberben, ahol a bérelt autójával közlekedett. A járműben vele utazott két társa, Samir Bouzid és Soufiane Kayal, akik hamis belga okmányokat használtak. 

Soufiane Kayalt Najim Laachraouiként azonosították, aki 1991 május 18-án született, majd 2013-ban kiutazott Szíriába - áll a nyomozól által kiadott közleményben. Samir Bouzidot a belga rendőrség Mohamed Belkaiddal véli azonosítani, akit március 15-én egy rendőrségi orvlövész lőtt agyon egy brüsszeli razzia során. 

mohamed abrinit még keresikMohamed Abrinit még keresik

Laachraouit és Mohamed Abrinit még keresi a rendőrség. Utóbbit két nappal a párizsi merényletsorozat után filmezték le egy benzinkútnál Salah Abdeslammal. 

atv.hu / BBC

További külföldi híreink