Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-18 07:52:00

Pegida-vezetővel koszorúzott a magyar konzul

A német bevándorlás-ellenesek Orbán Viktort éltették, a magyar konzul a Pegida egyik vezetőjével koszorúzott március 15-én. Mindeközben a tömegmozgalom azt állítja, a vasárnapi tartományi választások előtt a Facebook blokkolta oldalukat, hogy így korlátozza kampányaktivitásukat.

„A Merkel-kormány cenzúrát vezet be”: ez a címe a Pegida szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményének, amely hangsúlyozza: a tiltás oka látszólag egy olyan poszt volt, amely a Pegida Twitter oldalára hívta fel a figyelmet, a valóság azonban szerintük az, hogy a kancellárasszony és Heiko Maas igazságügyi miniszter megrendelésére a Bertelsmann alvállalkozása, az Arvato megbízást kapott a „gyűlöletposztok” törlésére.

A Pegida Németország szóvivője szerint


„a szövetségi kormány ismét bebizonyította, mit gondol a véleményszabadságáról: lábbal tapossa, miközben a német politikusok a lengyel sajtószabadságot kritizálják”. 

Tatjana Festerling ezért a vasárnapi választáson a CDU, az SPD, a Zöldek, a Baloldaliak és az FDP bojkottjára szólította fel támogatóikat.

tatjana festerlingTatjana Festerling

Jobbszélről támadt az új erő

Nem tudni, hogy felszólításának mennyi köze volt a végeredményhez, de tény, hogy a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban rendezett helyi törvényhozási választáson az újoncnak számító és a Merkel-kormány menekültpolitikájának bírálatára építő párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) mindhárom tartományban 10 százalék feletti eredménnyel kerül be a Landtagba.

Igaz ugyan, hogy a 25 éve kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot, az általa vezetett kormánykoalíció mégis elveszítette többségét a törvényhozásban.


Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az öt évvel ezelőtti eredményeihez viszonyítva. 

Mindezt úgy, hogy a 71 százalékos részvételi arány bizonyítja: az emberek átérezték a döntés tétjét.

az alternative für deutschland szóvivője frauke petryAz Alternative für Deutschland szóvivője Frauke Petry

Az AfD köré civil mozgalomként szerveződő Pegida Facebook oldalán úgy értékelte a történteket, hogy mind a választói hajlandóság, mind az AfD sikere a demokrácia diadala Németországban, és


a jelenleg kormányzó pártok többé nem nevezhetik magukat néppártnak, továbbá megroggyant népszerűségükhöz a jövőben szükségük lesz egy olyan erős koalíciós partnerre, mint az AfD.

Annak ellenére, hogy a párt 2014-ben 7 százalékos eredménnyel hét helyet szerezett az Európai Parlamentben, Angela Merkel a menekültválságot tette felelőssé az AfD sikeréért, és enyhe önkritika mellett (nem kér maga ellen bizalmi szavazást) bejelentette: széles körben kell megvitatni a „jobboldali populista párt” sikerének okait.

Szélsőséges vagy hazafi?

Az EU és bevándorlás-ellenes, alapvetően értelmiségi AfD tulajdonképpeni civil tagozataként működő Pegida (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom 200 ezer like-al és több milliós eléréssel rendelkezik a Facebook-on.


A 2014 óta heti-havi rendszerességgel megrendezett utcai demonstrációik létszáma folyamatosan növekszik, és nem a pártszimpátia, hanem elsősorban a migránskrízis okozta sokk tartja egyben.

A Spiegel Online az amerikai Tea Party-mozgalomhoz hasonlította az eredetileg drezdai kezdeményezést, amelyet a főáramú baloldali német média – főleg az alapítók némelyikének ellentmondásos megnyilvánulásai miatt – folyamatosan a „rasszista”, „szélsőjobboldali” jelzőkkel illet. Holott a felmérések szerint az átlag Pegida-támogató a szászországi középosztályhoz tartozik; képzett, középkorú, vallástalan férfi, és átlag feletti jövedelemmel rendelkezik.

Miután két szélsőjobboldali párt (NPD, Die Rechte) is a mozgalomhoz való csatlakozásra szólította fel a híveit – továbbá a Pegida egyik rendezvényén


lezsidóztak egy újságírót, és a hatóságok által „huligán csoportok” tagjaiként nyilvántartott fiatalok bevándorlókat vertek meg – sorra kezdtek alakulni a Pegida-ellenes szervezetek.

Angela Merkel újévi beszédében szólította fel az állampolgárokat, hogy ne kövessék „azt a gyűlöletet”, amit a szervezet „sugároz”.

Kossuth, konzul, Pegida

Mint arról korábban beszámoltunk a a Pegida megosztotta Facebook oldalán Orbán Viktor március 15-én elhangzott ünnepi beszédének angol felirattal ellátott felvételét. „Köszönjük Orbán Viktor, köszönjük Magyarország!” – írják a bejegyzésben, hozzátéve: „Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok! Válasszuk a szabadságot!”.

Ugyanezen a napon „magyar és német hazafiak” ünnepi külsőségek keretében megkoszorúzták Németország egyetlen Kossuth Lajos emléktábláját Drezdában.


Beszédet mondott a Berlinből érkezett magyar konzul, Haidinger Zsuzsanna is, aki hazánk németországi nagykövete, Györkös Péter – a brüsszeli magyar Állandó Képviselet korábbi vezetője – üdvözletét tolmácsolta az egybegyűlteknek.

Vincze Viktor, a szász parlament külügyi referense után az ünneplők Tatjana Festerlinget, a Pegida egyik vezetőjét és hivatalos szóvivőjét köszönthették a vendégelőadók soraiban, aki egyébként legutóbb 10 százalékos támogatottságot szerzett a város főpolgármester-választásán. 

További külföldi híreink