Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-12 19:34:00

Ismét vatikáni fogdában van a titkos dokumentumok ellopásával vádolt pap

A házi őrizetből visszakerült a vatikáni fogdába Lucio Vallejo Balda prelátus, aki ellen per zajlik a vatikáni bíróságon bizalmas dokumentumoknak a sajtó számára történt kiszolgáltatása miatt - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombaton.

Ismét vatikáni fogdában van a titkos dokumentumok ellopásával vádolt pap

A szóvivő elmondta, hogy Lucio Vallejo Balda azért került vissza a vatikáni bíróság egyik cellájába, mivel megsértette a házi őrizetnek azt az előírását, hogy nem létesíthet kapcsolatot a külvilággal. Olasz sajtóértesülések szerint a spanyol pap bizonyítékokat próbált meghamisítani.

A Vatileaks 2 nével ismert ügy november elején robbant ki, amikor a vatikáni csendőrség őrizetbe vette Lucio Angel Vallejo Balda prelátust, a vatikáni  gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát. Egy hónapot a vatikáni bíróság fogdájában töltött, majd decembertől házi őrizetben volt a Vatikán területén. Az 54 éves pap vatikáni állampolgár.  

A vád szerint Lucio Angel Vallejo Balda bizalmas pénzügyi dokumentumokat juttatott ki a Vatikánból, amelyeket Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságírók közöltek az októberben megjelent könyveikben. Hasonlóképpen lopással és bűnszövetkezéssel vádolják a világi Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárt, aki 2013-2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottsága (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban.  Most először a vatikáni ügyészség vádat emelt az olasz újságírókkal szemben is, a vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket.

A tavalyi utolsó december 7-i tárgyalás után a Vatileaks-per szombaton zárt ajtók mögött folytatódott. A következő tárgyalást hétfőn tartják.     

MTI

További külföldi híreink