Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-10 08:26:00

Növekvő erőszakhullám, Svédország szerte félnek a nők

Egy észak-svédországi városban arra figyelmeztették a nőket, hogy ne járjanak egyedül éjszaka, miután megsokasodtak az erőszakos támadások és a nemierőszak-kísérletek.

A svédországi Östersund rendőrsége szokatlan lépést tett, és nyolc, brutális támadásról szóló beszámolót követően arra kérte a nőket, hogy sötétedés után ne járjanak kísérő nélkül.

A rendőrség szerint a nők elleni támadásokra az elmúlt két hét során került sor és az elkövető férfiak „külföldinek néztek ki”.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

Az összes támadásra február 20-a után került sor, a támadások elkövetői ismeretlenek voltak az áldozatok számára. A rendőrség hétfőn sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol közölték: eddig még sohasem tapasztaltak ilyen az alig 45 ezer lakosú észak-svédországi kisvárosban.

Csoportokban támadnak

A rendőrség szóvivője közölte: a késő este elkövetett támadások tetteseinek egyike sem volt ittas. „A szexuális zaklatás és a megkísérelt nemi erőszak elkövetésében legfeljebb háromfős csoportok vettek részt” – számolt be Stephen Jerand regionális rendőrfőnök a svéd állami televízióban. „Feltűnő az is, hogy az elkövetők egyike sem állt tudatmódosító szer befolyása alatt” – tette hozzá.

A legutóbbi támadás vasárnap történt, a kora reggeli órákban, amikor három fiatal férfi próbált megerőszakolni egy nőt Östersund központjában.

A három ismeretlen férfi a földre teperte, majd megpróbálták letépni a nadrágját, de a nő ellenállt és sikerült elmenekülnie.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

Az elkövetőket a nő „18-25 éves, svédül akcentussal beszélő” férfiaknak írta le. A rendőrség néhány órával később újabb bejelentést kapott arról, hogy ugyanazon a környékén egy fiatal férfi megtámadott egy magányos nőt. A rendőrségi jelentés szerint a nőt egy fiatal, „idegen megjelenésű” férfi támadta meg. A férfi állítólag odament hozzá, ököllel az arcába csapott, majd mielőtt elfutott, ledobta a földre, és a fejét az aszfalthoz szorította.

A rendőrség az elmúlt időben további négy esetet is kiemelt: egy ízben három férfi bántalmazott egy magányos nőt, egy másik alkalommal pedig egy csoport tíz éves lányt zaklattak férfiak Östersund központjában.

Kinek kell alkalmazkodnia?

A támadások ellenére a rendőrség figyelmeztetését széles körben bírálták, köztük a helyi önkormányzat képviselői is. Sokan azzal érvelnek, hogy a nőknek nem kell „alkalmazkodniuk” a bántalmazókhoz.

„Én ellenzem, hogy a nőknek és gyermekeknek azt mondjuk, hogy maradjanak otthon. Ez soha nem lehet megoldás” – fogalmazott AnnSofie Andersson polgármester a svéd állami rádióban.

Közben egy újabb támadásról számoltak be kedden – közölte Jerand az állami műsorszolgáltató csatornáján. A rendőrfőnök meg van győződve arról, hogy a Svédországban szokatlan figyelmeztetés kibocsátása igazolódott. „Mindig mérlegelnünk kell, hogy foglalkozzunk-e egy üggyel, vagy sem. De nem akarunk egy újabb hétig tétlenkedni, amíg újabb a bűncselekmények áldozatai jelentkeznek” – fogalmazott. Azoknak a nőknek, akik éjjel mozogni akarnak, azt tanácsolják a rendőrök, hogy szervezzenek járművet, vagy sétáljanak csoportosan.

Januárban több súlyos jelentés is megjelent arról, hogy az újonnan érkezett bevándorlók szexuálisan bántalmazzák vagy tapogatják a nőket. A svéd Expressen kedden este arról cikkezett, hogy Svédország szerte félnek a nők a terebélyesedő „erőszakhullám” miatt.

Soha nem látott menekülthullám

Svédország 2015-ben közel 163 ezer bevándorlót és menekültet fogadott, többet, mint bármely más európai ország. A közel 10 milliós lakosságú skandináv ország januárban kötelező határellenőrzést vezetett be, hogy így próbálják megfékezni a beáramlást.

Európának a második világháború óta a legnagyobb bevándorlási hullámmal kell szembenéznie. A legfrissebb ENSZ-jelentés szerint 2016 első két hónapjában több mint 130 ezer menekült és migráns kelt át a Földközi-tengeren, többen, mint 2015 első felében összesen. A kitoloncolások növekedése valószínűleg csak 2017 elejétől lesz várható. Mindenesetre a svéd kabinet egyik tagja még január végén elmondta, hogy Svédország közel 80 ezer migráns kitoloncolására készül, akiknek a menedékjog iránti kérelme elutasításra került.

atv.hu / The Telegraph / Daily Mail

További külföldi híreink