Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-10 07:47:00

Megtöbbszörözheti a menedékkérők számát az új EU terv

Idén nőnap alkalmából az Európai Parlament a női menekültek helyzetére hívta fel a figyelmet. Többek között elfogadta azt a jelentéstervezetet, mely szerint a hazájukban diszkriminációnak, vagy erőszak veszélyének kitett nők is kérhetnek menedékjogot.

Az EP szerint a menedéket kereső nők és a lányok gyakran válnak diszkrimináció áldozatává a hazájukban, ráadásul erőszak veszélye is fenyegeti őket. Az EU-ba történő utazás során pedig az emberkereskedők használják ki a kiszolgáltatott helyzetüket: sokszor nemi együttléttel fizetnek a túlélésért cserébe. Mary Honeyball szocialista brit képviselő jelentése szerint


bárminemű, akár nemi alapon elkövetett erőszak (nemi erőszak és szexuális erőszak, a női nemi szervek megcsonkítása, a kényszerített házasság és a családon belüli erőszak) és diszkrimináció elegendő indok kell, hogy legyen ahhoz, hogy valaki menedékkérelmet nyújtson be az EU-ban.

mary honeyball (forrás: facebook.com)Mary Honeyball (Forrás: facebook.com)

A javaslatot – nőnapon - 388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett elfogadták az EP-képviselők – olvasható az EP honlapján. Ez alapján mostantól nem csak a háború, hanem a hátrányos helyzetű megkülönböztetés elől menekülő nők is kérhetnének menedékjogot Európában. A jelentés átformálhatja a menedékkérőkre vonatkozó uniós stratégiát, ugyanis


a menedékjogot kapott nők – családegyesítés címén - a hozzátartozóikat is magukkal hozhatnák. 

Németország viszont éppen attól tartva, hogy megnégyszereződhet a bevándorlók száma, átmenetileg leállította a migránsok családjának az országba szállítást.

A férfiak után a nők is elindultak

Egyelőre megbecsülni is nehéz, hogy hány ember kérhet menedékjogot diszkriminációra és erőszakra hivatkozva. Az biztos, hogy Szíriában és Irakban mindennaposak a visszaélések, beleértve a szexuális zaklatást, a szexrabszolgaságot és a kényszerházasságot. A Thompson Reuters Alapítvány jelentése szerint viszont


a nők számára a világ egyik legveszélyesebb országa Afganisztán, ahol tízből kilencen lesznek fizikai, szexuális, vagy lelki erőszak, illetve kényszerházasság áldozata. A visszaélések többsége családon belül történik, és sokuknak nincs lehetőségük elhagyni az otthonukat.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa kiemelte, hogy a Szíriából menekülő családok 20 százalékát nő vezeti, valamint hogy az egyedül, terhesen vagy gyermekkel menekülő nők száma 2016. elejétől meghaladja a férfiakét. „A fiatal lányok és nők aránytalanul nagy mértékben vannak kitéve a bűnszervezetek és csempészek által elkövetett erőszakos tetteknek és szexuális zaklatásoknak” - mondta egy felhívásában.

filippo grandi (forrás: reuters)Filippo Grandi (Forrás: reuters)
A háború elől Európa felé menekülő nők és lányok nemcsak hazájukban, de az út során és Európába érkezve is számos veszéllyel néznek szembe. Bár tavaly a menedékkérők „csupán” 39 százaléka volt nő, ma már egyre többen jönnek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) januári adatai szerint az Európába érkező menekültek többsége nő és gyermek.


„Többnyire a férfiak indulnak útnak először, hogy felderítsék, milyen körülmények várnák a családjukat az új helyen. A nők és a gyermekek ezt követően kelnek útra és ezt a folyamatot láthatjuk most” 

magyarázta Honeyball.

Ilyen lenne egy ideális befogadó központ

A brit politikusnő folyamatosan azért küzd, hogy a menekültközpontok a nők számára is ideálisan működjenek. Javasolja, hogy a befogadó állomásokon dolgozó személyzet kapjon külön kiképzést azért, hogy felismerhessék azokat, akik erőszak áldozatává váltak, beleérve az emberkereskedelmet és a kényszerházasságot is. A női ügyintézők és tolmácsok szintúgy kulcsfontosságúak, hiszen sok nő nem beszél őszintén, ha egy férfi is jelen van az interjún. Emellett a gyermekfelügyelet is fontos, mivel nem minden nő szeretné, ha a gyermekek hallanák, mit mondanak a menekültügyi eljárás során készített interjúban.

A központokban külön higiéniai részlegeket kellene kialakítani a férfiaknak, illetve a nőknek, kivéve természetesen, ha a család azt szeretné, hogy együtt maradjanak. Az egyik müncheni központban már most van egy elkülönített kávézó a nőknek, 

ami egyfajta közösségi térként működik.

Hazánkban a legtöbb menekültközponthoz hasonlóan nem bánnak másképp a nőkkel. Balogh Lídia, társadalomtudományi kutató, esélyegyenlőségi szakértő az Indexnek elmondta, hogy a Közel-Keletről érkező nők számára szokatlan volt, hogy a férfiakat és a nőket egyenlő jogú félként kezelték, például külön sorokba rendezték őket a táboroknál. Erre azért volt szükség, mert ha a férfiakkal egyszerre várakoznak az ételosztásnál, akkor a „fizikai erő érvényesült volna” és egy krízis helyzetben akár éhen maradhattak volna.

„Megdöbbentő” a jelentés

Morvai Krisztina, jobbikos EP képviselő megdöbbentőnek nevezte a jelentést, amely szerinte „a végtelenségig tágítaná azon személyek körét, akik menedékjogra jogosultak az Európai Unióban”, és bízik benne, hogy nem lesz belőle jogszabály.

morvai krisztinaMorvai Krisztina

Az Európai Parlament egyik alelnöke, a fideszes Pelczné Gáll Ildikó a keddi vita során felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború és az üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek az erőszak különböző formáinak elszenvedői nem csak a származási országukban, de az Európa felé vezető úton is. Véleménye szerint "a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, amely a származási területen gyökeredzik, és végigkíséri a menekülő nőket és gyermekeket".

A DK-s Niedermüller Péter arról beszélt, hogy a nők különösen kiszolgáltatottak az embercsempészeknek és gyakran a hatósági önkénynek, ezért kiemelt védelemre és támogatásra szorulnak.


A képviselő üdvözölte, hogy a jelentés sürgeti: a nők kapjanak kiemelt védelmet a menekülttáborokban és a befogadóállomásokon. 

Véleménye szerint biztonságos helyet kell teremteni számukra, gondoskodni kell arról, hogy ne szenvedjenek hátrányt az élelmezésnél és az ivóvízhez való hozzáférésben, valamint biztosítani kell az orvosi ellátást, az oktatást és a traumák feldolgozásához szükséges lelki támogatást.

További külföldi híreink