Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-09 06:27:00

Észak-Korea újabb fenyegető lépései

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt állította szerdán, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit. Észak-Korea adatokat lopott vezető dél-koreai tisztségviselők okostelefonjairól - közölte szerdán a dél-koreai titkosszolgálat (NIS).

Észak-Korea újabb fenyegető lépései

"Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek" - idézte Kim Dzsong Unt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, amely szerint az észak-koreai vezető atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozva mondta ezt.

Kim Dzsong Un szerint Észak-Korea nukleáris erejének legfőbb feladata egy atomháború kitörésének megakadályozása.

Hozzátette, hogy minél jobb az ország nukleáris csapásmérő képessége, annál erősebb az elrettentő ereje.

Tavaly májusban Kim Dzsong Un még arról beszélt, hogy országa már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit. Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszter pedig már tavalyelőtt októberben mondta azt, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra illeszthető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

kim dzsong unKim Dzsong Un
Dél-Koreát aggasztja az, hogy Észak-Korea ilyen technológia birtokában jóval nagyobb fenyegetést jelent rá, illetve Japánra és az Egyesült Államokra nézve. Phenjan ráadásul egyre harciasabban hangvételű nyilatkozatokat tesz:

hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

Észak-Korea adatokat lopott vezető dél-koreai tisztségviselők okostelefonjairól

A dél-koreai titkosszolgálat tájékoztatása szerint észak-koreai telefonkalózok mintegy ötven vezető dél-koreai tisztségviselőnek küldtek üzeneteket, hogy a bennük szereplő linkekre kattintva beágyazzanak rosszindulatú programokat saját telefonjaikba. Tucatnyi telefont sikerült így megfertőzniük február vége felé és március első napjaiban, és ezzel hozzáfértek telefonbeszélgetések listájához, a szöveges üzenetekhez és más információkhoz.

A telefonok feltörésével az észak-koreai kalózok hozzájutottak más dél-koreai vezetők telefonszámaihoz is,

köztük a Jun Bjung Sze külügyminiszter, Han Min Ku védelmi miniszter és Kim Kvan Jin nemzetbiztonsági tanácsadó titkos számaihoz is, de az ő telefonjaikban nem tudtak kárt okozni.

han min ku (forrás: reuters)Han Min Ku (Forrás: reuters)
Szöuli illetékesek szerint jobbára katonai tisztségviselők telefonjai kerültek az észak-koreai hekkerek célkeresztjében.

Számos alkalommal történtek már Dél-Korea elleni észak-koreai számítógépes kalóztámadások. Egy nappal korábban, kedden felmerült annak a gyanúja, hogy az elmúlt napokban behatoltak a védelmi minisztérium tucatnyi számítógépébe, de titkos információkhoz állítólag nem jutottak hozzá.

Tavaly a kommunista Észak-Korea kalózai világszerte mintegy 60 ezer számítógépet "vettek birtokba" további támadásaikhoz.

A NIS szerint egyedül januárban csaknem tízezer "zombi" számítógépre tettek szert a világ több mint százhúsz országában.

A Koreai-félszigeten újra kiéleződött a feszültség az után, hogy január 6-án Észak-Korea végrehajtotta negyedik Föld alatti kísérleti atomrobbantását, majd február 7-én műholdat állított Föld körüli pályára olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, és akár 12 ezer kilométeres távolságra lévő célok megsemmisítésére is képes. Válaszul erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan új szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen, amelyek gazdaságilag még jobban elszigetelik a világtól.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink