Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-08 10:55:00

Szíriai menekültekre tüzelnek a török határőrök

Naponta lőnek rá a szíriai menekültekre a török határőrök - számolt be az RT-nek az Amnesty International egyik munkatársa.

Szíriai menekültekre tüzelnek a török határőrök

"Sok hasonló incidensről számoltak be a határok közelében. 2014 óta gyűjtjük ezeket az információkat, és számtalan esetben lőttek már meg embereket, miközben azok illegálisan próbálták meg átlépni a határt" - nyilatkozta az orosz hírügynökségnek Andrew Gardner. 

A háború sújtotta Szíriában tapasztalt események csak tovább rontották a helyzetet, a török határőrök rendszeresen bántalmazzák a migránsokat - tette hozzá. 

"Szíriai orvosok számoltak be arról, hogy minden nap szállítanak a kórházakba 2-3 embert, akik a határ átlépése közben szerezték lőtt sebesüléseiket."

Az Amnestí International kutatója elmondta, a szíriai helyzet miatt a menekültek rá vannak kényszerítve, hogy embercsempészek segítségével az éj leple alatt próbálják meg átlépni a török határt. A határon dolgozó fegyveresek annak függvényében tüzelnek az átszökő migránsokra, hogy éppen mik az aktuális biztonsági utasítások. 

A török fél ugyanakkor azzal magyarázta az intézkedéseket, hogy ők nem tudják eldönteni, hogy pontosan kik a határon illegálisan átkelő emberek, tartoznak-e valamilyen fegyveres szervezethez, vagy ők maguk embercsempészek-e. 

Andrew Gardner szerint biztonságos átkelő pontokra lenne szükség. 

atv.hu / RT

További külföldi híreink