Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-24 12:11:00

Zika-vírus: Az USA-ban újabb szexuálisan megfertőzött eseteket vizsgálnak

Tizennégy újabb embert vizsgálnak az Egyesült Államokban, akik valószínű, hogy nemi úton fertőződtek meg a zikavírussal - jelentette be az amerikai betegségellenőrzési hivatal (CDC).

Zika-vírus: Az USA-ban újabb szexuálisan megfertőzött eseteket vizsgálnak
A zika-vírust hordozó szúnyogok. (Fotó: Reuters)

A gyanús esetek száma arra utal, hogy a korábban véltnél gyakrabban terjedhet a vírus szexuális úton - olvasható az intézmény kedden közzétett jelentésben, amely kitért arra is, hogy az érintettek között várandós nők is vannak.

Két gyanús esetnél a fertőzés egyetlen ismert kockázati tényezője a szexuális partner volt, aki járt zikavírus által súlyosan fertőzött területen

- olvasható a jelentésben.

A frissen jelentett fertőzések mindegyike az Egyesült Államokban történt, olyan esetet azonban még nem regisztráltak, amikor nő terjesztette volna a fertőzést férfira nemi úton.

A hatóság egyúttal megismételte azt a felhívását, amelyben a zikavírus által leginkább fertőzött területekre utazóknak és az ott élőknek a kondom használatát vagy az önmegtartóztatást javasolták.

a zika-vírus által leginkább fertőzött területte ábrázolja a reuters térképe.A zika-vírus által leginkább fertőzött területte ábrázolja a Reuters térképe.
Az Egyesült Államokban február elején mutatták ki először a vírusfertőzést, a páciens nem szúnyogcsípéssel, hanem valószínűleg nemi úton kapta el a betegséget.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.


A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Az enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink