Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-18 21:54:00

Obama aláírta az Észak-Korea elleni újabb szankciókat

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön aláírta az Észak Korea elleni szankciók bővítéséről szóló törvényt - közölte a Fehér Ház.

Obama aláírta az Észak-Korea elleni újabb szankciókat
Obama az Ovális irodában. (Fotó: Reuters)

A kongresszus által már a múlt héten elfogadott szankciók Észak-Korea nukleáris programja, a január elején végrehajtott újabb kísérleti atomrobbantás, majd az egy hónappal későbbi rakétakilövés, továbbá az emberi jogok megsértése és kibertámadások miatt hivatottak büntetni Phenjant.

Az újabb büntetőintézkedések célja, hogy elvágja Phenjant a rakétára szerelhető méretű, 

kicsinyített nukleáris robbanófej és a hordozásához kellő, nagy hatósugarú, ballisztikus rakéta kifejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrásoktól.

Az elnök által aláírt új intézkedések emellett 50 millió dollárt különítenek el Észak-Koreába irányuló rádióadások sugárzására és humanitárius segélyprogramokra is.

az észak-koreai diktátor, kim dzsong unAz észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un
A törvényjavaslatot gyorsan és szinte egyhangúlag szavazta meg a hónap elején az amerikai törvényhozás.

Február 12-én a kongresszusban 408 szavazat ellenében mindössze ketten szavaztak a szankciók ellen, míg a szenátusban két nappal korábban egyhangú döntéssel támogatták őket.

Washington mindeközben folyamatosan egyeztet Pekinggel arról, hogy az ENSZ milyen további szankciókkal sújtsa Észak-Koreát. Peking elutasítja az olyan intézkedéseket, melyek szerinte romba döntenék Észak-Korea gazdaságát, destabilizálva az Koreai-félszigetet, ugyanakkor olyan újabb szankciókat szeretne, amelyek "megfizettetik a kellő árat" Phenjannal az ENSZ Biztonsági Tanácsa kötelező érvényű határozatainak sorozatos megsértéséért.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink