Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-14 18:29:00

Menekültközpont ellen tüntettek Görögországban

Közel kétezren gyűltek össze vasárnap délután a görögországi Kósz szigetén, hogy ismét tiltakozásukat fejezzék ki az Európai Unió által elvárt, menekülteket fogadó regisztrációs központ, úgynevezett hot spot építése ellen.

A helyi sajtó beszámolói szerint több tucatnyian megpróbáltak bejutni a Kósz kikötőjétől tíz kilométerre fekvő építési területre, és ennek megakadályozására a hatóságok könnygázt vetettek be. 

David Geraszklisz, Kósz alpolgármestere azt mondta, a szerdai tiltakozáshoz képest jelentősen, ezerről kétezerre nőtt a tüntetők száma.


Szerdán a hot spot építése ellen demonstrálók Jorgosz Kiricisz, Kósz polgármestere hivatala előtt gyűltek össze. A tisztségviselő a tömeg előtt tartott beszédében úgy vélte, a hot spot újabb csapást mér Kósz idegenforgalmára.

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február 15-re hot spotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török-görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot. Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.

menekültközpont görögországbanMenekültközpont Görögországban

Lézvosz (Leszbosz), Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat.

A 33 ezer fős Kósz szigete rendkívül kedvelt a pihenésre vágyó, elsősorban német, brit és skandináv turisták körében. Geraszklisz korábban azt mondta,


tavaly 1,8 millió turista látogatott el az üdülőhelyre.

Lézvosz szigetén a hot spot már megkezdte működését, és a héten a híoszi, számoszi és léroszi központ is elkészül - közölték nemrég a görög hatóságok.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink