Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-11 06:41:00

Újabb két republikánus jelölt dobta be a törölközőt

A várakozásoknak megfelelően feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet szerdán Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója, tovább szűkítve ezzel Donald Trump milliárdos üzletember riválisainak körét. Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg 17 fős jelöltaspiránsi mezőnye.

Újabb két republikánus jelölt dobta be a törölközőt
Chris Christie

Chris Christie egyik vezető tanácsadója közölte, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson csak a hatodik helyen végzett, mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezve a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorában, holott jelentős forrásokat összpontosított kulcsfontosságúnak mondott New Hampshire-i szereplésére. Ezzel az eredménnyel valószínűtlenné vált, hogy részt vehessen a republikánus oldal következő vitájában, és kampányfinanszírozási forrásai is elapadnának.

I ran for president with the message that the government needs to once again work for the people, not the people work...

Közzétette: Chris Christie – 2016. február 10.

Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek. "Nyertem már meg olyan választásokat, amelyeket a várakozások szerint el kellett volna buknom, és veszítettem el olyanokat, amelyeket meg kellett volna nyernem" - tette hozzá.

carly fiorinaCarly Fiorina

A 61 esztendős Carly Fiorina szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója mintegy 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán. "Bár ma visszavonom jelöltségemet, továbbra is járni fogom az országot, hogy folytassam a harcot azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandóak elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet" - hangoztatta nyilatkozatában az üzletasszony Fiorina.

This campaign was always about citizenship—taking back our country from a political class that only serves the big, the...

Közzétette: Carly Fiorina – 2016. február 10.

A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknál Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg. Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett. Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása, s ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék "felforgatni" az amerikai politikát.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink