Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-12 07:27:00

Már csomagolnak a toryk: Hogyan szavazna Margaret Thatcher?

Kétségbeesett vesszõfutásba kezdett David Cameron brit miniszterelnök, hogy benn tartsa országát az Európai Unióban. Miközben a miniszterelnök azzal kampányol, hogy Donald Tusktól megkapta mindazt, amit Nagy-Britannia vár az EU-tól, saját pártjának képviselõi szerint valójában nem kapott semmi kézzelfoghatót, és egyre többen állnak a kilépni szándékozók oldalára. Mindeközben a pénzügyminisztérium szép csendben elkezdte a felkészülést arra az esetre, ha „csomagolni” kell.

Már csomagolnak a toryk: Hogyan szavazna Margaret Thatcher?
David Cameron brit miniszterelnök (Fotó: Reuters)

Az EU-ban maradásról illetve kilépésről szóló referendum teljesen megosztotta a brit konzervatív pártot. A kormány legfontosabb tagjai – beleértve David Cameron miniszterelnököt, George Osborne pénzügyminisztert és Theresa May belügyminisztert – az EU-ban maradás mellett, míg a hátsó padokban ülő képviselők jelentős része a kilépés mellett kampányol. A múlt heti bejelentést követően első ránézésre úgy tűnt, hogy David Cameron elért mindent, amit szeretett volna: Donald Tusk az EU részéről mindent megígért, így a brit miniszterelnök optimistán vághat neki a referendum megszervezésének és a benn maradásért folytatott kampánynak.

A Vaslady talán "keményebben nekiment volna Brüsszelnek"

A konzervatív képviselők nagy többsége szerint azonban Cameron szinte semmit sem ért el, és ezzel értenek egyet a szimpatizánsok is. A konzervatív Daily Telegraph weboldalán szavazó több mint negyvenezer olvasó közel kilencven százaléka véli úgy, hogy a miniszterelnök szinte semmit sem ért el abból, amit meghirdetett, és majdnem ugyanennyien állítják, hogy a kilépés mellett fognak szavazni. Az újság honlapján történő szavazás természetesen nem tekinthető reprezentatív mérésnek, de jól mutatja a konzervatív szimpatizánsok érzelmeit, valamint a tagság és a pártelit közötti szakadékot.

a néhai vaslady, margaret thatcherA néhai Vaslady, Margaret Thatcher
A múlt keddi bejelentést követően a párton belüli viták elhatalmasodtak. A hétvégére sikerült eljutni arra az állapotra, hogy a konzervatív párt prominens politikusai azon vitatkoztak, hogyan szavazna Margaret Thatcher a referendum során. Charles Powell, a néhai Vaslady egyik legközelebbi munkatársa a Sunday Times hasábjain amellett érvelt, hogy

Margaret Thatcher a benn maradás mellett szavazna. Powell szerint a néhai miniszterelnök talán még keményebben nekiment volna Brüsszelnek,

de mindenképpen az EU-ban maradás mellett tört volna lándzsát. Egy másik volt kormánytag szerint ugyanakkor Thatcher soha nem fogadta volna el ezt a megegyezést. A Thatcherre való hivatkozás könnyen érthető, a volt néhai miniszterelnök párton belüli nimbusza ugyanis még mindig óriási.

A megegyezést lehetetlen lesz majd kivitelezni

Jelen helyzetben azonban sokkal fontosabb kérdés, milyen üzletet kötött a jelenlegi miniszterelnök az EU elnökével. Sokak szerint valójában nem köttetett üzlet, Cameron ugyanis semmilyen igazi garanciát nem kapott Donald Tusktól arra, hogy az EU belemegy a követeléseibe. Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter szerint azt a feltételt – amelybe Tusk látszólag belement –, mely szerint az EU-ból újonnan érkezőknek négy évig nem jár semmilyen juttatás a szociális rendszerből, és csak fokozatosan jutnak majd ezekhez, „a referendum után azonnal meg fogják támadni az európai bíróságokon, és az egész darabjaira esik majd szét”.

A Sunday Times szerint a munkaügyi miniszter baráti körben arról beszélt, hogy a múlt héten vázolt megegyezést lehetetlen lesz majd kivitelezni.

Azt ugyanis az újonnan érkezőkre lehet csak alkalmazni, mivel azonban a belépőket sehol sem regisztrálják, nehéz lesz meghatározni, kikről is van szó. 

a calais-i dzsungel madártávlatból.A calais-i Dzsungel madártávlatból.
Más tory képviselők szerint is csak „átverés” a megegyezés, hiszen a kivitelezéséhez a többi EU-tag beleegyezése is szükséges, ez pedig korántsem garantált. A hangulatot jól jellemzi, hogy egyes felmérések szerint a múlt keddi bejelentést követően megduplázódott a kilépést pártoló konzervatív képviselők száma.

Cameron bevetette a „csodafegyvert”

A hétvégi felfordulást követően hétfőn Cameron bevetette a „csodafegyvert”, hangsúlyozva, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor Franciaországot semmi nem kényszeríti annak a 2003-as egyezménynek a betartására, amely lehetővé teszi a Nagy-Britanniába tartók ellenőrzését még francia földön. Ennek köszönhető ugyanis az, hogy a bevándorlók nem tudnak menedékjogot kérni Nagy-Britanniától, mivel nincsenek még az ország területén.

Cameron szerint az EU-ból való kilépésnek az lesz a következménye, hogy a calais-i dzsungel egy éjszaka alatt áttelepül Doverbe, sőt ennél még rosszabbra is fordulhat a helyzet.

A miniszterelnök szavait támasztotta alá Rob Whitemannek, a határőrség korábbi igazgatójának az elemzése, aki szerint az EU-ból való kilépés következményeként évi 30-50 ezer ember kér majd menedékjogot az Egyesült Királyságban. A tory képviselők egy része felháborodva fogadta Cameron szavait, ijesztgetésnek nevezve azokat. Végül hétfőn este a francia belügyminisztérium közölte, hogy nem tekinti semmisnek a 2003-as egyezményt akkor sem, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

bernard cazeneuve francia belügyminiszter.Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.
A francia álláspont várható volt, korábban Bernard Cazeneuve már kifejtette, hogy Franciaországnak nem érdeke az egyezmény felszámolása, az ugyanis humanitárius katasztrófával járna – a calais-i határellenőrzés megszüntetésével több bevándorló vágna neki, hogy eljusson az angol partokhoz, így Franciaországra is nagyobb teher nehezedne.

A brit pénzügyminisztérium mindenesetre már megkezdte a felkészülést egy esetleges kilépésre az Európai Unióból.

atv.hu/HETEK/Lukács András, London

További külföldi híreink